https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ap-francie-bojuje-proti-znecisteni-stredozemniho-more
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

AP: Francie bojuje proti znečištění Středozemního moře

9.4.2003 10:12 | PRAHA/PAŘÍŽ (EcoMonitor)
Moře a nejkrásnější pláže středomoří znečištěné ropou z havarovaného tankeru. Takový obrázek již Francie nechce znovu vidět a proto se rozhodla zavést novou právní formu ochrany. Nařízení ve vzácné shodě přijaté minulý týden parlamentem vytvoří chráněnou zónu kolem jižního pobřeží, nejvyhledávanější turistické oblasti Francie.
 

Zákon, který má v nejbližších dnech podepsat prezident Chirac, zakazuje projíždějícím lodím zbavovat se jakéhokoli odpadu nebo vylévat do moře nebezpečné látky, jako jsou nafta nebo olej. Pokutu bude možno uložit i poté co loď opustí výsostné vody Francie.

„Zákon je určitě dobrý, jde ale o to aby se našel dostatek financí i vůle skutečně jej prosazovat“, říká Denis Ody, oceánograf WWF. Nový zákon vytváří sto padesáti kilometrové ekologické pásmo kolem středozemního pobřeží. Francie zavádí tato opatření bez návaznosti na zákony sousedních zemí, ale předpokládá, že okolí její iniciativu přivítá a přistoupí na obdobné řešení. Středozemním mořem procházejí hlavní námořní linky do Atlantiku. Díky Suezskému kanálu tudy proudí čtvrtina světové ropné produkce. V roce 1999 se zde potopil dvacet pět let starý tanker Erika a do moře se dostalo 11 milionů litrů ropy. Rok na to havaroval u pobřeží Španělska tanker Prestige a vylitá ropa zničila kilometry pláží i ve Francii. V této oblasti byl zcela zastaven rybolov.

Přesto Francie nehovoří o ropě jako největším nebezpečí. Čištění lodí od štěrku, vyplachování nádrží na naftu nebo pohonné látky, vypouštění odpadů do vody, to je daleko větší problém než občasné námořní havárie. „Odstranit tyto znečišťovatele je naším hlavním cílem“, říká Tokia Saifi, státní tajemnice pro životní prostředí, která v úterý předložila návrh zákonodárcům. Lodě často vylévají odpad do moře. Je to pro ně levnější a rychlejší než zajíždět do přístavů a platit za vyčištění. Takto se každý rok dostane do moře 850 miliónů litrů nafty a ropných odpadů.

Kapitán lodi, která bude chycena při vypouštění odpadů bude nucen zaplatit až 600.000 dolarů. V případě, že by šlo o francouzského občana, riskuje až čtyři roky vězení. Vláda doufá, že dopad nového zákona se projeví již letos v létě.

Podle článku Johna Leicestera Associated Press 08. 04. 2003


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist