https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/apa-v-italii-se-kvuli-zmene-klimatu-dari-mangu-a-drive-se-sklizi-vino
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Itálii se kvůli změně klimatu daří mangu a dříve se sklízí víno

6.9.2023 01:04 | ŘÍM (ČTK)
V Itálii se díky změně klimatu daří mangu a jiným exotickým plodinám, jejichž pěstování se v posledních letech znásobilo. Dříve se sklízí víno a více na sever se přesouvá výsadba olivovníků. Informuje o tom agentura APA.
 

Na Sicílii například začala sklizeň manga. Počet hektarů osázených tímto tropickým ovocem se na ostrově zvýšil na více než 1000, oznámila asociace farmářů Coldiretti. V jihoitalských oblastech na Sicílii, v Puglii a Kalábrii se stále více pěstuje ovoce původem z Asie a Latinské Ameriky, včetně banánů, manga, avokáda, mučenky a liči.

Dopady klimatických změn pociťuje také zemědělství v severní Itálii. Postupem času se výrazně změnily tradiční oblasti pěstování některých plodin. Úrodná Pianura padana, nížina řeky Pád, je stále častěji osázena typickými středomořskými produkty, jako je pšenice a rajčata určená k výrobě omáčky.

Vinobraní se posunulo o měsíc dopředu a nyní začíná začátkem srpna oproti tradičnímu začátku září. Teplé počasí také změnilo rozmístění vinic po celé zemi. Nyní mají tendenci se přesouvat do vyšší nadmořské výšky, přičemž některé vinice se nacházejí i v téměř 1200 metrech nad mořem, například v obcích Morgex a La Salle v alpské provincii Aosta.

Postupem času se tradiční pěstitelská oblast některých plodin, jako jsou například olivy, posunula výrazně blíže k severu a nyní dosahuje k pohoří Alp. Nejsevernější hranicí pro italskou produkci olivového oleje je nyní lombardská alpská oblast Sondrio. Za posledních deset let se pěstování oliv na nejslunnějších hřebenech údolí Valtellina u hranic se Švýcarskem zvýšilo z nuly na téměř 30.000 metrů čtverečních půdy.

"Zemědělství je odvětvím hospodářství, které více než kterékoli jiné denně pociťuje dopady klimatických změn, ale je to také odvětví, které dělá nejvíce pro boj s nimi. Klimatické změny představují novou výzvu pro zemědělské podniky, které musejí interpretovat změny, jak naznačují meteorologové, a jejich dopad na cykly plodin, hospodaření s vodou a zabezpečení půdy," uvedla asociace Coldiretti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

6.9.2023 04:31
zdá se, že vše není jen špatné, ale to klimaalarmisti nechtějí slyšet.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

6.9.2023 06:22 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
Pe

Petr

6.9.2023 08:43 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ale oni to samozřejmě vědí a chtějí to slyšet, nebo spíš by to chtěli slyšet a slyšeli by to rádi, jenže toho dobrého je jaksi málo a toho špatného jaksi stále víc. Navíc i to dobré může být dobré jen na první pohled. Třeba pěstování manga a banánů v Evropě může vypadat jako pozitivum, jenže to jsou rostliny tropické a pro svůj růst potřebují hodně vody, plantáže je tedy nutné zavlažovat. K čemu je bedna manga, když na běžných polích všechno ostatní uschne?
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

6.9.2023 08:15
Ono to nebude tak horké , šlechtíme nové odrůdy pro dané klima atd. Vína je na trhu přebytek..tak co nezkusit něco jiného. V Gronsku ještě nesejí ječmen jako za Vikingů...
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

6.9.2023 08:33 Reaguje na Jaroslav Vozáb
A víte proč ho nesejí? Protože je vyjde levněji ho koupit jinde. Vikingové ho tam seli protože ho jinde koupit nemohli a ani se mu tam moc nedařilo. :D
Odpovědět
LB

Lukas B.

6.9.2023 08:42 Reaguje na Petr Eliáš
severské osídlení gronska tam ječmen neselo a nesklízelo - ječmen byl kromě železných nástrojů a stavebního dřeva nejvíce dováženou komoditou. a z ječmene nepekli chleba, ale vařili pivo.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

6.9.2023 08:53 Reaguje na Lukas B.
No jo, ale raně středověké pivo byl opravdu hustý tekutý chleba.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

6.9.2023 09:04 Reaguje na Lukas B.
V jižní části ostrova to Vikingové zkoušeli (zbytky ječmene se našly v odpadcích), ale nějaký velký úspěch neměli.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

6.9.2023 14:16 Reaguje na Petr Eliáš
zbytky mohli najít z toho dovezeného zrna a nemuselo zrovna pocházet z nějaké sklizně.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

6.9.2023 08:24
Jen to hospodaření s vodou změnit a připravit se na velké výkyvy počasí a jede se dál.
Odpovědět
Pe

Petr

6.9.2023 08:53 Reaguje na Michal Uhrovič
U nás se to posouvá do režimu, kdy prší hlavně na jaře, a pak následuje víceméně suché léto i podzim, a zima bez sněhu. Na to se připravuje dost špatně, a jak je patrné na lesích, nejde nám to.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

6.9.2023 09:15 Reaguje na Petr
Nejde nám to, ale jinde to jde, např. Izrael.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

6.9.2023 14:13
ono to pěstování oliv v Alpách asi nebude jen tak a chybí zde i nějaké ta čísla o výnosech. a to mango se xxx let běžně pěstuje i ve Španělsku - Malaga aj.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

6.9.2023 14:17 Reaguje na radim buffalo tobias
a myslím že i ve Valencii jsou manga vysazeny v ulicích jako u nás třeba lípy aj.
Odpovědět
JO

Jarka O.

6.9.2023 21:07
Na dovolené v Alsasku mi jedna tamní majitelka vinic vykládala jiný příběh. Sklizeň má být tento rok oproti minulému roku kvůli chladnému jaru o asi 14 dní později než minulý rok. Vinice se za desetiletí neposunuly směrem k Vogézům ani o metr. Bílá vína z blízkosti těch kopců maji, ale chuťově tak nějak nejsou ono, přes pohádky o klimazměně.
Někteří vinaři zvazují rušení části vinic, jenže ne kvůli "klimatu". Je to východisko z nedostatku pracovních sil na sklizeň, což vinařka pocítila i minulý rok. Nikomu se nechce pracovat.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist