https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aplikaci-lesu-cr-na-kontrolu-prepravovaneho-drivi-pouziva-policie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aplikaci Lesů ČR na kontrolu přepravovaného dříví používá i policie

10.12.2020 10:02 | HRADEC KRÁLOVÉ (Ekolist.cz)
Lesy ČR začaly používat mobilní aplikaci, která sleduje trasu převáženého dřeva.
Lesy ČR začaly používat mobilní aplikaci, která sleduje trasu převáženého dřeva.
Foto | Krzysztof Kowalik / unsplash.com
Každá fůra dřeva, kterou Lesy ČR naloží na kamion, se eviduje ve speciální mobilní aplikaci. Podnik ji používá od letošního podzimu a má ji k dispozici policie. Lesy ČR tak chtějí předejít krádežím a ochránit státní majetek, uvedl státní podnik ve své tiskové zprávě.
 

V době kůrovcové kalamity, kdy se v celé republice těží a dopravuje velký objem dřeva, zesílila kontrola jeho původu i toho, odkud a kam se převáží. Lesy České republiky začaly používat mobilní aplikaci, kterou poskytly ji policii.

„Jde o dřevo Lesů ČR, tedy asi o 10 procent veškeré dřevní hmoty, která se v současné době na silnicích přepravuje. Tento státní majetek chceme ochránit a zajistit dopravu celého nákladu k odběrateli,“ řekl Josef Vojáček, generální ředitel Lesů České republiky.

Při nakládce se veškeré údaje o nákladu a trase kamionu zanesou do mobilní aplikace. Přiložená fotografie dokumentuje naloženou soupravu. Policie tak při silniční kontrole porovnává realitu s informacemi z aplikace, tedy zda je náklad kompletní a kamion jede po uvedené trase.

„Krádežím dřeva se v celé České republice věnujeme dlouhodobě,“ uvedl k tomu policejní prezident Jan Švejdar. „Je to reálný problém, který se přímo týká nás všech, protože se v mnoha případech jedná o státní majetek. I proto kontrolují dopravní policisté při vybraných dopravních akcích nákladní vozidla přepravující dřevo. Jakékoliv technické vylepšení stávajících prostředků je vítaným posunem vpřed, který zefektivní postup proti této trestné činnosti,“ dodal policejní prezident.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jarek Schindler

10.12.2020 10:34
Škoda slov. Hlavně že Lčr mají aplikaci. Tak taková aplikace bude mít význam ve chvíli, kdy do ni budou zadávat údaje všichni majitelé nebo dopravci. Ve chvíli pokud to je jen aplikace Lčr nastane hon na dopravce jiných subjektů v aplikaci se neobjevujících. A stejně to bude k ničemu. Pokud tedy nepůjde o aplikaci zahrnující přehled o dopravě 100% dříví, jako by se nic nestalo.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

10.12.2020 11:33 Reaguje na Jarek Schindler
Jde o majetek Lčr, tedy nás všech, soukromí vlastníci nechť si svůj majetek hlídají sami. Nepochybuju o tom, že kdo chce vozit dřevo pro lesočechy, tak musí přistoupit k tomu, že bude pomocí této aplikace sledován. Zjevně už konečně v Hradci přišli na to, co už mnozí z nás vědí po celé dekády a to, že různí "hospodáři" Lčr kradou jak prokopnutí. Každou chvilku se dovídám o tom, že různí lesáci v okolí šli bručet, protože kradli dřevo, pytlačili... takže jen tak dál, konečně se s tím bordelem začlo něco dělat.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

10.12.2020 13:52 Reaguje na Jakub Graňák
Opravdu nemohu za to, že fůru věcí nechápete.
S bordelem se začalo něco dělat? Proboha jak? Co se začalo dělat? Vždyť je tok smíchu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

10.12.2020 17:27 Reaguje na Jarek Schindler
Pořád lepší než nic, co taky ale čekat v situaci kdy každý druhý lesák ukradne všechno co není přibité. Že vy taky patříte do té party, co má zahradu obloženou metrovicou a v životě nezaplatili ani špalek?
Zjevně jste vševědoucí, tak nám to laskavě ozřejměte. Mé empyrií nabyté znalosti totiž svědčí pouze o tom, že ten váš cech je banda zlodějů a pytláků. A přestaňte se nafukovat jak měchuřina, to že to kradou kontraktoři ještě v lese, nebo na skládce vím stejně jako vy. Bohužel to, že v téhle zemi mají zloději hlídat zloděje aby nekradli není moje vina, ale spíš vaše "lesnická veřejnosti"
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

10.12.2020 21:57 Reaguje na Jakub Graňák
Ale nepovídejte pane Graňák. Od zamindrákovaného zahradníčka co musel šlápnout na krtinec aby zjistil, že hromádkou kompostu svět nekončí, to jsou hodně "silná" slova. Nepřišlápl vám náhodou nějaký lesník vaše prstíčky?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

11.12.2020 07:58 Reaguje na Jarek Schindler
Soudě z váší reakce jsem trefil hřebík na hlavičku, ostatně ani nešlo minout. Prstíčky mi nikdo (ani lesník) nepřišlápl, vzhledem k tomu, že jsem byl vychován v duchu masarykovského "nebát se a nekrást" ani neměl jak, děkuji za optání.
To o krtincích a kompostech jste vyplodil sám? Dost chabé (jak po stylistické, tak obsahové stránce)nezdá se vám?
Pročtěte si laskavě níže uvedený odkaz o jednom našem místním vepři, který mlaskal už tak hlasitě, že to zaslechli dokonce i policajti. Jakpak se asi chovají podřízení, když toto si dovolí jeden z vedoucích pracovníků? Jen dodám, že kromě pytláctví mu přišili i krádeže dřeva a dnes už je i odsouzený. Chápu, že vás irituje obraz bandy zlodějů, který u veřejnosti (obzvláště té, co to má blízko do lesa) lesníci mají, mohou si za to však díky svému chování sami.

https://bruntalsky.denik.cz/zpravy_region/muz-podezrely-z-pytlactvi-je-zamestnancem-lesu-cr
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

11.12.2020 11:35 Reaguje na Jakub Graňák
Netrefil. Netrefil. Spíš jste se vzal přes vlastní prstíky. S Lčr toho společného moc nemám. No a to o krtinci a vašem rozhledu se mi slabé nezdá. Naopak, nevím jestli vaše snaha hodnotit mou stylistiku, je na místě? Spíš to, z vaší strany vidím na výkřik chudáka, který již nemá co říci. Zvlášť když jste schopen zplodit tak stylisticky vybroušenou perličku jakou nepochybně je "souvětí" o prstíčcích a duchu vaší výchovy. Opravdu povedené.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

11.12.2020 12:34 Reaguje na Jarek Schindler
Kromě urážek (od začátku vlákna) by tam nic dalšího nebylo?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

11.12.2020 13:38 Reaguje na Jakub Graňák
Bylo by tu jedno české přísloví. Jak se do lesa volá.....
Neřekl bych, že jsem to byl já co šel do diskuze s úmyslem urážet. Už se vzpamatujte.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

11.12.2020 15:50 Reaguje na Jarek Schindler
Přečtěte si můj první příspěvek (prosté konstatování týkající se předmětu článku) a vaši reakci na něj (pouze urážka bez jediného argumentu).

Přečtěte si ten článek na nějž jsem dal odkaz, takových lidí jako je v tom článku znám hned několik. Dokonale to potvrzuje mé výroky.

Pokud vám snad kvůli kovidu, nebo z jiných důvodů klesly zisky (nebo vám prostě jenom mrdlo v lebeni), tak si hledejte jiného otloukánka, případně vyhledejte psychiatrickou pomoc

Sbohem.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

11.12.2020 21:04 Reaguje na Jakub Graňák
Zajímavé a zbytečné. Asi každý čteme něco jiného.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.12.2020 11:31
Tak LČR chtějí ochránit státní majetek :D tak to je fakt výsměch.... v ČR je prostě všechno naopak... zloděj je okrádán, vrah je zabíjen,.... Kocourkov....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist