https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/archa-v-liberci-prijala-k-osetreni-1098-zvirat-poprve-plchy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Archa v Liberci přijala k ošetření 1098 zvířat, poprvé plchy

11.1.2016 14:38 | LIBEREC (ČTK)
Za rekordním počtem přijatých zvířat je podle ní zřejmě to, že se činnost Archy dostává stále více do povědomí veřejnosti
Za rekordním počtem přijatých zvířat je podle ní zřejmě to, že se činnost Archy dostává stále více do povědomí veřejnosti
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Liberecká záchranná stanice pro volně žijící živočichy Archa loni přijala k ošetření 1098 zvířat. To je nejvíce od vzniku centra v roce 2006. Poprvé mezi nimi byli plchové velcí. ČTK to za Archu sdělila Ivana Hancvenclová.
 

Za rekordním počtem přijatých zvířat je podle ní zřejmě to, že se činnost Archy dostává stále více do povědomí veřejnosti. "Lidé už vědí, kam se v případě nálezu zraněného či jinak postiženého divokého zvířete obrátit. Díky zkušenostem je možné i další stovky případů vyřešit radou po telefonu a tato zvířata tudíž není nutné fyzicky přijímat," uvedla.

Plchy velké do centra přivezli tři sourozenci. "Jejich matku našli mrtvou. Plchy jsme nikdy předtím neodchovávali, do stanic se dostávají jen vzácně," uvedla Hancvenclová. Pracovníci Archy mláďatům zpočátku velké šance na přežití nedávali, protože velmi špatně pila. "Byla potřeba spousta trpělivosti, ale nakonec jsme byli úspěšní a tyto neuvěřitelně roztomilé hlodavce se nám podařilo zachránit," dodala. Jelikož většina mláďat plchů v přírodě nepřežije první zimu, zůstala v zajetí. Ujala se jich zoo v Hluboké nad Vltavou, kde plchy běžně chovají.

V záchranné stanici v Liberci naopak natrvalo zůstala užovka obojková, která by kvůli svému handicapu neměla šanci přežít ve volné přírodě. Nálezce ji přivezl z Jablonce a v hlavě měla zaražený klacek. Had oslepl na jedno oko a musela mu být odstraněna část horní čelisti.

Ze stanice se příliš nechtělo káněti z Višňové na Liberecku. Po přijetí bylo tak slabé, že dva týdny jen leželo a zobákem se opíralo o dno klece. Pravděpodobně se jednalo o otravu. Po úspěšné léčbě ho chtěli pracovníci centra vypustit z takzvané rozlétávací voliéry. Ptáci ji po otevření opouštějí podle svého uvážení, někteří ihned, jiní do dvou až tří dnů. Káně tam setrvalo rekordních deset dnů. "Z voliéry se nechtělo hnout, a to mu byla podávána potrava přímo do otevřených dvířek. Jenže dravec si pro krmení vyletěl a vždy si ho odnesl zpět dovnitř na své bidlo," řekla Hancvenclová.

I loni byli nejpočetnější skupinou Archy netopýři, bylo jich 439. Většinou se jednalo o jedince, kteří omylem zaletěli do objektů či uvízli v prostorech, odkud se vlastními silami neuměli dostat. U netopýrů má Archa nejvyšší úspěšnost při opětovném návratu do přírody, 91 procent. Zpět do přírody se centru podaří vypustit zhruba dvě třetiny přijatých zvířat. Liberecká Archa patří pod místní zoo a sídlí na stejném místě jako městský útulek pro psy a kočky. Od roku 2009 je součástí národní sítě záchranných stanic a pokrývá území Liberecka, Frýdlantska a část Jablonecka.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist