https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/archeolog-pavel-pavel-poctvrte-zachranil-prirodni-pamatku-kadovsky-viklan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Archeolog Pavel Pavel počtvrté zachránil přírodní památku Kadovský viklan

10.9.2023 01:09 | KADOV (ČTK)
Viklan je oblý skalní blok nebo balvan, který spočívá na podloží jen nepatrnou plochou. Kadovský viklan je jeden z největších v ČR, váží téměř 30 tun.
Viklan je oblý skalní blok nebo balvan, který spočívá na podloží jen nepatrnou plochou. Kadovský viklan je jeden z největších v ČR, váží téměř 30 tun.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Czeva / Wikimeda Commons
Experimentální archeolog Pavel Pavel včera opravil přírodní památku Kadovský viklan v Kadově na Strakonicku. Viklan, balvan vážící asi 30 tun, v červnu zřejmě poškodili turisté, ležel sesunutý stranou. Pomocí dřevěných sochorů a pák dávali Pavel a jeho pomocníci od rána balvan na původní místo, nakonec použili hydraulickou techniku, řekli Pavel a starostka obce Vladimíra Tomanová. Zajímavostí těžkého balvanu je, že se mírně kýve. Technik Pavel Pavel (66) se proslavil, když se mu v roce 1986 podařilo na Velikonočním ostrově "rozchodit" obří sochy moai.
 

"Je to 40 let, co jsme kadovský viklan nasadili na jeho původní místo poprvé. Stal se turistickou atrakcí, chloubou Kadova, je to jedna ze zdejších rarit. Jak stoupá turistický ruch, jezdí sem čím dál víc lidí. Kámen, jak se kýve a nestojí na rovině, kýváním sjíždí. Tak časem spadne přes hranu dolů, někdy tomu pomůžou turisté tím, že ho rozkývají příliš, že až drncá. Chce to trošku ohleduplnosti, aby dělal radost i budoucím generacím," řekl Pavel. Viklan zachraňoval počtvrté. Poprvé v roce 1983, pak v roce 1987 se čtyřmi pomocníky a hasiči, znovu v roce 2003.

Kolem 15:00 byl už viklan ve stabilizované poloze. "Je zhruba na místě, kde by měl být. Nejdřív byly sochory, pak se přepnulo na hydrauliku," řekla odpoledne ČTK starostka.

Pavel s týmem musel viklan nejdřív zvednout a pak pootočit na místo, kde má správně být. Práce zahájil symbolicky v 9:09. "Začneme tím, že tady jsou páky, opatrně je tam zasuneme. Zkusíme máčknout páky dolů. Hýbe se? Hýbe Já dotáhnu klíny...," velel Pavel na začátku prací. Viklan podložili pražci. U viklanu se shromáždily desítky lidí. "Těsně, než jsem se probudila, zdálo se mi o exkrementech. To znamená štěstí, že se to dnes povede," řekla na úvod starostka Vladimíra Tomanová.

Lidé dění sledovali od rána. Obec pro ně připravila i občerstvení, v Kadově parkovala řada aut. Pavel se rozhodl použít sochory a páky, v závěru pak využil moderní hydraulickou techniku.

Viklan je od roku 1985 přírodní památka. Nachází se asi 200 metrů od centra obce Kadov. Jde o soukromý majetek, o nějž se stará Jihočeský kraj. "Věřím, že se najde cesta, jak zachránit viklan pro návštěvníky, aby si s ním mohli i zakývat. Moje srdeční záležitost je, aby se kýval," řekl Pavel. Od viklanu vede k obci Vrbno šestikilometrová naučná stezka.

Viklan je oblý skalní blok nebo balvan, který spočívá na podloží jen nepatrnou plochou. Kadovský viklan je jeden z největších v ČR, váží téměř 30 tun. Je to granodiorit, hlubinná vyvřelá hornina s množstvím křemene. Navzdory velké váze se viklal při pouhém doteku rukou. Traduje se, že svrhnout se ho pokoušelo i 12 dragounů jezdeckého pluku, ale marně.

Kdosi shodil viklan roku 1893, jak to popsal časopis Otavan. Díky Pavlovi se viklan v roce 1983 pomocí dřevěných sochorů a pák povedlo usadit zpět. Po dalších čtyřech letech ho vandalové vysunuli z lůžka, Pavel s pomocníky ho opět usadili na místo, pak ještě jednou 3. května 2003. Další viklany jsou v ČR na Vysočině, v Jizerských horách a Krkonoších, uvádí obec na informační tabuli.

Pavel Pavel se proslavil, když se mu v roce 1986 podařilo na Velikonočním ostrově "rozchodit" obří sochy moai. Nastínil tak možné řešení záhady, nad kterou si historikové lámali hlavy. Na stěhování objemných břemen si založil i živnost. Zajímá ho rovněž politika, je bývalým dlouholetým místostarostou rodných Strakonic.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

10.9.2023 08:15
Lidská hloupost je nekonečná.
Odpovědět
va

vaber

10.9.2023 08:59
já tam byl zrovna když se viklan nekýval,což je asi většinu času,protože každý si ho chce zkusit rozkývat
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.9.2023 10:27
Je fajn že máme v národě chytré a šikovné lidi. Bohužel ale taky blbce a někdy mám pocit, že ti hrají přesilovku.
Odpovědět
Anyr

Anyr

10.9.2023 19:27
Neustále opakuju, že člověk do přírody nepatří, ta se před ním má uzavřít a ochraňovat. Postavil si města a vesnice, tak ať si tam s pánembohem zůstane a neničí víc, než musí. Ven jedině pod odborným dohledem a ideálně i na vodítku s elektrickým obojkem (-_-)
Odpovědět

Radek Čuda

11.9.2023 15:53 Reaguje na Anyr
Ideálně vaším, že?

Ne že by se lidi často nechovali jako idioti, ale vy s tím svým extremismem jste s nimi tak nějak na jedné lodi.
Odpovědět
LB

Lukas B.

11.9.2023 13:53
přiznávám se, že s některými viklany si při návštěvě rád zaviklám. nejradši mám ten u pytláckých kamenů, ale docela rád navštěvuji některé méně známé, třeba na úpatí fellerovky. ale opatrně. chtít po turistech, aby si došli po značce k viklanu a nezaviklali by si, by bylo nepochopení lidské přirozenosti. jiná věc je, když héééj-rup viklá deset přiožralých nařvaných chasníků...
Odpovědět
va

vaber

12.9.2023 08:53 Reaguje na Lukas B.
pokud někdo chce aby viklání vydrželo, musel by se viklan posadit na nějaký kov a omezit rozsah viklání, aby se nedal shodit,
jinak viklání dlouho nevydrží,
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

18.10.2023 21:30
To je super. Víc takových lidí. Chápu, že ne každý je milovník historie a zajímá se o to, jak se tu žilo dřív, ale proč má někdo potřebu ničit památky, to fakt nechápu. Jako by nestačilo, že chátrají vlivem stáří. Já památky miluju a hodně sleduju práci památkářů z https://www.pamatkovyatelier.cz/reference/hrady/ :-) , abych věděla, kam můžeme jet za pěknými památkami.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist