https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australan-dostal-pokutu-za-to-ze-se-prohanel-ve-vlnach-na-surfu-se-svou-krajtou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Australan dostal pokutu za to, že se proháněl ve vlnách na surfu se svou krajtou

24.9.2023 00:04 | CANBERRA (ČTK)
Krajta kobercová.
Krajta kobercová.
Australan, který zveřejnil videonahrávku, jak se prohání ve vlnách na surfu se svým hadem, dostal od úřadu pro ochranu přírody pokutu. Podle úřadu může těmto plazům vynášení na veřejnost přivodit stres a způsobit, že se začnou chovat nepředvídatelně, informoval zpravodajský server BBC News.
 

Higor Fiuza a jeho krajta kobercová se stali tento měsíc místními celebritami, když se začalo na internetu šířit video z jejich společného surfování. Na nahrávku byli ale upozorněni představitelé úřadu pro ochranu přírody ve státě Queensland, podle nichž muž svým chováním hada ohrozil a porušil povolení, které měl k jeho chovu.

"Hadi jsou očividně studenokrevní živočichové, a i když plazi umějí plavat, obecně se vodě vyhýbají," uvedl představitel úřadu Jonathan McDonald. Úřad rovněž upozornil na možnost ohrožení bezpečnosti dalších lidí i na to, že by had mohl rozšířit nemoci mezi místní faunu. Úřad proto vyměřil Fiuzovi pokutu 2322 australských dolarů (asi 34 000 Kč).

Muž tvrdí, že jeho krajta Shiva vodu miluje a byla s ním surfovat už nejméně desetkrát. "Vždycky jsem ji bral na pláž a jí se moc líbilo plavat ve vodě. Tak jsem se jednoho dne rozhodl, že ji vezmu s sebou na surf, a to si také zamilovala," řekl. "Když se jí něco nelíbí, začne většinou syčet, ale ve vodě nesyčí," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist