https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australsky-velky-barierovy-utes-zasahla-dalsi-vlna-blednuti-koralu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Australský Velký bariérový útes zasáhla další vlna blednutí korálů

8.3.2024 11:21 (ČTK)
Do roku 2016 byly zaznamenány jen dva případy hromadného blednutí a vědci varují, že je třeba přijmout naléhavé kroky, pokud má útes přežít.
Do roku 2016 byly zaznamenány jen dva případy hromadného blednutí a vědci varují, že je třeba přijmout naléhavé kroky, pokud má útes přežít.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Australský Velký bariérový útes zasáhla další vlna blednutí korálů. K tomuto jevu dochází, když koráli kvůli vysoké teplotě vypudí řasy, které jim dodávají život a barvu. Jde už o pátý případ za posledních osm let, kdy bylo v této přírodní památce UNESCO zaznamenáno rozsáhlé poškození způsobené blednutím, informoval server BBC News.
 

Do roku 2016 byly zaznamenány jen dva případy hromadného blednutí a vědci varují, že je třeba přijmout naléhavé kroky, pokud má útes přežít. Letecký průzkum 320 útesů - od cípu Austrálie až po město Bundaberg - ukázal, že u většiny z nich dochází po létě s vyššími teplotami k blednutí.

Správa mořského parku Velkého bariérového útesu uvedla, že nyní probíhají podmořské prohlídky, jejichž cílem je zjistit závažnost a míru poškození, které se pravděpodobně v jednotlivých částech útesu značně liší. Hlavní vědecký pracovník parku Roger Beeden řekl BBC, že blednutí v jižní zóně je nejhorší za téměř 20 let a mohlo by být "bezprecedentní".

"Zatím je příliš brzy říct, jaké jsou úplné následky této události," dodal Beeden. "Pokud dojde k ochlazení, mohli bychom být svědky toho, jak se velká část nyní vybledlých korálů zotaví," dodal.

Velký bariérový útes lemuje severovýchodní pobřeží Austrálie. Je to největší komplex korálových útvarů na světě - rozkládá se na ploše přesahující 334 000 kilometrů čtverečních, a zabírá tak větší plochu než Itálie. Je domovem více než 1500 druhů ryb, 411 druhů korálů a desítek dalších živočišných druhů. Na seznam světového dědictví UNESCO byl zapsán v roce 1981.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

8.3.2024 14:41
I Rudé moře. Taky to hodně zbělalo. Byl jsem v září.
Odpovědět
SM

Stanislav Mudra

8.3.2024 19:17
Jeden faktor je teplota vody, druhý o kterém se prakticky nemluví je obrovské průmyslové zornění přilehlých oblastí Austrálie se splachy půdy a pesticidů do moře.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist