https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/azerbajdzan-zacal-jednat-o-zdvojnasobeni-kapacity-plynovodu-tap-a-tanap-do-evropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ázerbájdžán začal jednat o zdvojnásobení kapacity plynovodů TAP a TANAP do Evropy

2.10.2022 00:52 | SOFIA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | PxHere
Ázerbájdžán začal jednat s partnery o zdvojnásobení kapacit plynovodů přivádějících plyn od Kaspického moře do Evropy. Uvedl to ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev v Sofii, kde se zúčastnil slavnostního spuštění plynovodu spojujícího Řecko a Bulharsko. Stávající kapacita nového plynovodu stačí na pokrytí spotřeby Bulharska, kterému ruská společnost Gazprom přerušila v dubnu dodávky, protože Sofia nechtěla platit v rublech.
 

"Už jsme zahájili konzultace s partnery věnované rozšíření přepravní schopnosti plynovodu TANAP (Transanatolian Pipeline) z 16 na 32 miliard metrů krychlových (plynu) ročně a TAP (Trans Adriatic Pipeline) z deseti na 20 miliard metrů krychlových. Bez toho bude těžké zajistit dodatečné dodávky plynu," řekl Alijev podle agentury TASS.

Spuštění 180 kilometrů dlouhého plynovodu IGB se včera v Sofii zúčastnili prezidenti a premiéři Bulharska, Ázerbájdžánu, Severní Makedonie, Srbska, Rumunska a Řecka a také šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. "Tento plynovod mění situaci ohledně energetické bezpečnosti v Evropě," řekla šéfka unijní exekutivy. Roční přepravní kapacita IGB činí tři miliardy metrů krychlových plynu, což je zhruba roční bulharská spotřeba této komodity. Sofia ale počítá s rozšířením kapacity a připojením k plynovodu některých zemí Západního Balkánu.

Zahájení komerčního fungování plynovodu se odehrálo den před parlamentními volbami. Zajištění dodávek plynu bylo jedním z hlavních témat kampaně poté, co Gazprom v dubnu přerušil prodej plynu Bulharsku, které bylo na dodávkách z Ruska téměř zcela závislé. Část politických stran, například socialisté, žádali obnovení jednání s Gazpromem a v tomto smyslu se vyjádřili i někteří členové prozatímního kabinetu jmenovaného prezidentem Rumenem Radevem. Proti byly prozápadní síly, například strana Pokračujeme ve změně (PP) bývalého premiéra Kyrila Petkova. Ty upozorňovaly, že Bulharsko dokáže uspokojit svou spotřebu pomocí nového plynovodu a terminálů na zkapalněný plyn.

Plynovod TAP spojuje pole Šach Deniz II v Ázerbájdžánu s Itálií. Potrubí vede přes Turecko, Řecko, Albánii a Jaderským mořem do jižní Itálie. Zprovozněn byl koncem roku 2020. Je posledním úsekem takzvaného jižního plynovodního koridoru, jehož cílem je spojit země EU se zdroji zemního plynu ve Střední Asii a snížit závislost na dodávkách z Ruska. Jeho součástí je i plynovod TANAP, který dopravuje ázerbájdžánský plyn do Turecka.

Alijev již počátkem září uvedl, že pro jeho zemi je důležité zvýšit kapacitu plynovodů, aby mohla splnit červencovou dohodu s Evropskou komisí, že v příštích pěti letech zdvojnásobí vývoz plynu do Evropy, tedy na 20 miliard metrů krychlových do roku 2027.

Alijev také řekl, že Ázerbájdžán za rok a půl vyvezl do Evropy 13,5 miliardy metrů krychlových plynu, z toho Itálie obdržela 11,7 miliardy metrů krychlových. Letos má vývoz do Itálie činit deset miliard metrů krychlových.

Bulharský prezident Radev po pátečním jednání s Alijevem uvedl, že provozovatelé plynárenských sítí Bulharska, Rumunska, Maďarska a Slovenska nabídli svou infrastrukturu, aby se urychlilo zvýšení dodávek zemního plynu z Ázerbájdžánu. Radev uvedl, že firmy nabízejí tranzit dalších objemů plynu propojovacími plynovody. Plyn by se tak dostal na další trhy. Návrh umožní, aby se místo dlouhého čekání a investování peněz do jižního plynového koridoru mohl dodatečný objem plynu z Ázerbájdžánu přepravovat okamžitě prostřednictvím integrovaných přepravních sítí těchto čtyř zemí a dostal se do jižní a západní Evropy mnohem rychleji, uvedl server dnes.bg.

TASS k tomuto plánu poznamenal, že operátoři jsou přesvědčeni, že za podpory fondů Evropské unie by jejich projekt zajistil spolehlivou alternativní cestu zásobování plynem. Relativně brzy a s minimálními vylepšeními stávající infrastruktury by se z Turecka a Řecka mohlo přes Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko dostat do východní, střední a západní Evropy až pět miliard metrů krychlových plynu, ujistila ve společném prohlášení čtveřice firem Bulgartransgaz (Bulharsko), Transgaz (Rumunsko), FGSZ (Maďarsko) a Eustream (Slovensko).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (31)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

2.10.2022 08:27
Bulhaři mají přístup k moři a mají i vlastní LNG terminál, tak nechápu, co šachují. To, že se nejsou schopni dohodnout s majitelem je jejich problém. Ale z Ruska k nim nejde ani ťok, tak kde berou plyn dnes?
Samozřejmě tento projekt má svůj význam a rozhodně pomůže Jihu Evropy, i když být závislí zrovna na Azerbajdžánu taky není boh vie čo, otázka zní, KDY to rozjedou.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.10.2022 08:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Bulhaři umí na rozdíl od vás počítat a spočítali, kolik stojí plyn
přes plynovod a z terminálů LNG. EU už to má sečteno taky a tak
začalo tisknout inflační eura a přerozdělovat zisky od ziskových k
neziskovým, aby ten plyn z LNG byl vůbec prodejný.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.10.2022 08:51 Reaguje na Břetislav Machaček
Nikdo nic netiskne, nebojte se.
Bulharům Gazprom zarazil dodávky a oni kupovali americký LNG za snad poloviční cenu, než byl v Evropě spot, jenže se nějak nedomluvili s majitem terminálu a koupili jen jeden tanker. To bylo někdy v létě, od té doby se tam změnila vláda a ta prý chtěla smlouvu s Gazpromem obnovit.
Co bylo dál ale nevím, napište.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.10.2022 10:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Inflace je prosím co? Krytí dluhem je inflace a je
to jako tisknout nekryté peníze pouze s rozdílem,
že je nevidíte v papírové podobě. Jste schopen pochopit, že ztratit za rok cca 20% hodnoty úspor
je jako natisknout o pětinu peněz navíc a tvrdit, že se vlastně nic neděje? Odkudpak si vláda ty miliardy na dluhy půjčuje víte? No přece z našich úspor a z naši budoucnosti, kdy nám ty úspory bude dále likvidovat. Výsledkem bude chudý stát, chudí občané, bohatí věřitelé a bohatých horních 100 000!
To je opravdu povzbudivá prognóza pro zbytek občanů
a ti si to na rozdíl od vás plně uvědomují, že
jednou vláda vyhlásí bankrot a z úspor lidem zbydou
vzpomínky na to, když je měli z čeho vytvářet a
když se mohli spolehnout na to, že fungovaly jako
pojistka. V předluženém státě má měna okamžitou hodnotu a už zítra je toaletním papírem. Za takovou
měnu vám nikdo neprodá ale ani ten toaletní papír
a to je naše budoucnost s touto vládní politikou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.10.2022 11:13 Reaguje na Břetislav Machaček
Zklidněte hormon. Asi netušíte, jak funguje státní dluh a hlavně, KOMU všechny státy ty bambilióny dluží. A kdo jim pořád půjčuje, když nejsou schopny to nikdy splatit.
Tisk nových peněz probíhá pořád, ale velmi OPATRNĚ!!! Stát je stále bohatší a nemít likviditu (volné peníze), zablokuje to rozvoj, nastane deflace.
Tisk nekrytých peněz, (nebo rozhazování na dluh) spouští vždycky inflaci, to jsme viděli názorně u Babiše.
Tahle vláda je ale velmi zodpovědná, ovšem musí čelit nejhorší energetické krizi historie a na to potřebuje prostě peníze, tj. navýšit dluh.
Jakmile bude po krizi, vše se vrátí do normálu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.10.2022 22:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Poučte mě prosím, kdo nám půjčuje a koho pak
budeme poslouchat jako pejsci na slovo, aby
nám dál půjčovali a nežádali dluh okamžitě splatit!
Od plyšáku neznám období, kdy by nebyl stát
v nějakých nesnázích! Prvá půjčka byla na
na nákup léků, protože těmi valutami na léky se totiž kupovali voliči před volbami do sněmovny, když mohli jezdit do Rakous pro
friťáky. Druhá pak na zalepení výpadku z nekonaného vývozu zbraní , neboť jsme přece odpůrci zbrojení(to je dnes ale paradox !)
Další na "oddlužení" bank, které jsme pak
oddlužené prodali za symbolickou korunu. No
a zbytek na kdejakou kravinu, na kterou si
stát nebyl schopen vydělat z nevybraných daní.
Daňové úniky dle hesla "zhasnout, privatizovat a pak až rozsvítit" vydržely až dosud, kdy
se zase znovu zhasíná( zrušení EET).Pak
půjčka na vakcíny od přátel a respirátory
v ceně plynové masky. No a nyní darujeme zbraně a na nové si půjčíme. Na zisky překupníků s energiemi si půjčíme taky a
tomu všemu se říká víte jak? No přece
tunel a rozežranost na dluh. Udělat to
občan, tak je v insolvenci a čeká na
"milostivé léto" , aby se oddlužil. Že
by nám věřitelé udělili generální pardon
a dluhy vymazali? Ale kdeže, ono stačí
dostat stát do situace, kdy sotva splácí
úroky a dluh neklesá. Tomu se říká dojná
kráva, kterou dojí jiný, než kdo ji krmí!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.10.2022 07:38 Reaguje na Břetislav Machaček
Dluh normálního státu patří jeho bankám, firmám i občanům - tím především formou důchodových fondů. Takže dluží prakticky sám sobě a nějaké procento je v zahraničí.
U nás socani pořád blokovali důchodové fondy, tak my na tom budeme asi hůř.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.10.2022 09:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Takřka 5 bilionů Kč zahraničního
dluhu jsme získali od tuzemských
bank? To nemyslíte vážně! Navíc
která banka je Česká(mimo názvu)?
Vaše znalosti se zadrhly v ZDŠ a
nenahradíte to ani tisícem hloupých příspěvků! Víte co je solventnost
důchodových fondů? Taková Argentina
je při krachu státní kasy úplně
zrušila, což se průběžnému systému
nikdy stát nemůže. Buďte rád za ten
průběžný systém a nevěřte fondům
v rukou spekulantů a tunelářů hlavně
vy a naše generace. Být tu systém
krytí penzí z fondů, tak na penze
zbude v některých fondech prázdná
kasa. Copak asi zadlužený stát fondu
vrátí? Dluhopis? Fond by vám místo
peněz vyplácel bezcenné dluhopisy, za které vám nikdo nic neprodá!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.10.2022 10:06 Reaguje na Břetislav Machaček
Píšu o normálním státu a ne o vašem zbankrotovaném Rusku.
A v normálních státech to funguje nejméně 100 let a ony od války velmi silně zbohatly.
Nejbohatší důchodce má Švýcarsko, kde jede kapitálový systém nejvíce.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.10.2022 12:14 Reaguje na Pavel Hanzl
To je marné, já píšu o ČR a vy
už zase o Rusku. Píšu o chudé kapitalistické Argentíně a vy
jako přiklad uvádíte Švýcary se
zcela specifickou bankovní
ekonomikou. Co tak uvést ještě
nějaký ropný stát, kde místní
nepracují, žijí v přepychu a
lyžují v obrovské mrazící hale, ale dřou na ně cizinci z celého světa. Nefantizírujte o tom,
že dobře se mohou mít všichni.
Bohatý bohatne pouze proto, že
jiný chudne, protože zdroje jsou jediné a pouze se jejich
vlastnictví přeskupuje od jedněch ke druhým. Záleží tak
na tom, u koho ty zdroje jsou
a kdo je potřebuje a poptává.
Jinak švýcarský systém referend
bych bral, ale "demokratům" se
jaksi nezamlouvá!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.10.2022 15:39 Reaguje na Břetislav Machaček
Píšu o švýcarském důchodovém systému, ne o jejich ekonomice. Ten je velmi podobný ve všech normálních státech (kromě ČR) a liší se jen mírou zásluhovosti.
Když jeden bohatne, druhý chudne je cypovina kolosálního rozsahu!
V naší civilizacei bohatnou úplně všichni a k tomu bohatne celý třetí svět.
Nebohatnou jen úplní volové, Rusi, bolševici, mohamedáni.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.10.2022 07:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Vaše bedákání je demagogie typu "výběrová množina", případně "záměna hladiny významnosti".
Problémy a potíže má každý pořád, ale důležitý je výsledek: Z totálně propadlé a po plyšáku zbankrotované země jsme se za 10 let zdvihli mezi elitu světa - Evropskou unii, byli jsme jednoznačně premiantem z Nových zemí, HDP šlo na dvojnásobek, byly založeny velmi kvalitní základy demokracie, právního státu i ekonomiky státu. Od začátu století jela konjunktura až do krize 2009, tu jsme přestáli velmi dobře, HDP bylo víc než trojnásobné. A to v sice skoro ideálních podmínkách tvořenými členství v EU, ale pod tvrdou hyenizací hybridní války z Ruska.
Po dvou totalitách totálně demoralizovaný a ateistický národ to není špatný výsledek.
Odpovědět
sv

s v

2.10.2022 14:40 Reaguje na Břetislav Machaček
To jsi to Orbánovi, který od zločinného rusácka tak vehementně nakupoval ten extra levný rusácký plyn až maďarsku zařídil inflaci ve výši 18 %, nandal machačku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.10.2022 12:51 Reaguje na s v
V Maďarsku je inflace přes 20% a tohle je dobrý článek:
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-madarsko-taji-ceny-za-ktere-kupuje-rusky-plyn-zrejme-nejsou-az-tak-nizke-40410203
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.10.2022 09:13 Reaguje na Pavel Hanzl
A závislost na Kataru je výhra?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.10.2022 09:14 Reaguje na Jaroslav Studnička
Není. A kdo je závislý na Kataru?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.10.2022 15:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Zeptejte se svého guru Síkeli.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.10.2022 16:09 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ten to neví. Víte to leda vy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.10.2022 19:21 Reaguje na Jaroslav Studnička
Na LNG není možno získat závislost. Vozí se tankery a když je problém koupí se od někoho jiného. To u roury možné není. Proto taky není takový problém s ropou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.10.2022 08:59
Plazivý Orbán asi dobře prokoučoval ruský plyn, nějaký TANAP ho určitě nevytrhne.
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-madarsko-taji-ceny-za-ktere-kupuje-rusky-plyn-zrejme-nejsou-az-tak-nizke-40410203

Má to logiku, Gazprom dodává už naprosté minimum a pořád má dobré zisky, takže musí prodávat brutálně draho.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.10.2022 11:29
20 miliard metrů krychlových do roku 2027. To je 2x roční necelá spotřeba ČR. Tedy o ničem.
Nejlevnější byl a je ruský plyn, to by se do toho ovšem nesměli montovat váleční štváči.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.10.2022 11:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pro vás proruské exoty jsou všichni, kdo nesouhlasí s Russkem a podporují Ukrajinu, váleční štváči. :-)
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.10.2022 11:47 Reaguje na Petr Eliáš
Spojené státy nebo Velká Británie mohly zaútočit na ruské plynovody Nord Stream a Nord Stream 2 , řekl Douglas McGregor, bývalý americký plukovník a bývalý hlavní poradce šéfa Pentagonu na YouTube Judging Freedom.

Odkaz : https://www.youtube.com/watch?v=_fg4NgUG8FY
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.10.2022 11:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jééé, dokázal jsi vyhrabat video, ve kterém chlap nic neví, jen si myslí. Šikovný prorusáček! :D
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.10.2022 11:53 Reaguje na Petr Eliáš
Osudy dobrého vojáka Švejka, Jaroslav Hašek
-------------------------------------------------
U Kulašné bylo vidět dole v říčce z železničního náspu zřícený rozbitý vlak Červeného kříže. Baloun vytřeštil na to oči a zejména se podivil rozházeným dole částem lokomotivy. Komín byl zaražen do železničního náspu a vyčuhoval z něho ven jako osumadvacítka. Tento zjev vzbudil též pozornost ve vagóně, kde byl Švejk. Nejvíce se rozčílil kuchař Jurajda: „Copak se smí střílet do vagónů červeného kříže“ „Nesmí, ale může,“ řekl Švejk, „šusa to byla dobrá, a von se pak každej vomluví, že to bylo v noci a že ten červenej kříž není vidět. Vono je vůbec moc věcí na světě, který se nesmějí dělat, ale můžou se provádět. Hlavní věc, aby to každej zkusil, jestli se mu to povede, když to nesmí, aby to moh.“
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.10.2022 11:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ano, ano. Všichni víme, že si libuješ v psaní chujovin mimo téma a dělání ze sebe chytráka. :D A všichni víme, že si vybíráš jen to, co řekne Putler, TASS a nebo kdejaký jiný exot mimo ,,hlavní proud,, prorusáčku. :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.10.2022 13:35 Reaguje na Petr Eliáš
Vinkler je úžasný komik, pořád štrachá po Netu a snaží se najít největší cypovinu, která by byla proti Amíkům. Většinu vytváří samozřejmě kremelští demagogové a kdyby si někdo dal práci zjistit, kdo je Douglas McGregor, tak by se asi silně divil!!
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.10.2022 18:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Douglas Macgregor je bývalý plukovník americké armády a vládní úředník a autor, konzultant a televizní komentátor.

V roce 2020 prezident Donald Trump navrhl Macgregora jako velvyslance v Německu , ale Senát nominaci zablokoval. Dne 11. listopadu 2020 mluvčí Pentagonu oznámil, že MacGregor byl najat, aby sloužil jako vrchní poradce úřadujícího ministra obrany.
---------------------
To aby Hanzl nespadl ze židle.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.10.2022 19:05 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak on z něho nikdo z židle nespadne. Jen se ti akorát všichni smějí. :D Každý, kromě tebe (protože ty rád tyhle pablby sdílíš) o něm ví, že stejně jako pitomec Trump je Macgregor líbač Putlerova zadku.

Tak nám pověz něco o jeho předpovědích: Russko Ukrajinu nenapadlo? - Realita je jiná. Ukrajina padne během pár dní. - Už se tak stalo? Rusko dobude Oděsu začátkem července. - Už se tak stalo?

A taky nám sem hoď pár jeho výroků, třeba: ,,We need to stop demonizing Putin, lift all sanctions, stop providing weapons and aid, that it’s “hopeless,” and just let Putin take whatever part of Ukraine that he wants.,,

https://twitter.com/RonFilipkowski/status/1498130768069107713

Je to hlásná trouba Kremlu stejně jako ty. ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.10.2022 19:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Idioti a různí kolaboranti se najdou vždycky. A prolhaný, šílený Trump měl na tyhle indidivua slabost...
Odpovědět
RP

Radim Polášek

6.10.2022 08:31
Jen tak dál. Plynu bude potřeba v Evropě i za 20 let.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist