https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/babis-cr-chce-snizeni-emisi-cil-by-mel-byt-ale-prumerem-cele-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Babiš: ČR chce snížení emisí, cíl by měl být ale průměrem celé EU

15.10.2020 14:43 | PRAHA (ČTK)
Babiš poznamenal, že vliv na množství emisí bude mít v ČR také množství dřeva po kůrovcové kalamitě a uhelné elektrárny, které nejsou v rukou státu. Podpořit chce Babiš zavedení cel na výrobky zatížené takzvaným emisním dumpingem.
Babiš poznamenal, že vliv na množství emisí bude mít v ČR také množství dřeva po kůrovcové kalamitě a uhelné elektrárny, které nejsou v rukou státu. Podpořit chce Babiš zavedení cel na výrobky zatížené takzvaným emisním dumpingem.
Česko podle premiéra Andreje Babiše nemá problém s návrhem Evropské komise, aby se místo dosavadních 40 procent snížily unijní země emise skleníkových plynů k roku 2030 o nejméně 55 procent proti roku 1990, pokud to bude průměr pro celou EU. Před odletem na summit, který se ochranou klimatu bude zabývat, Babiš uvedl, že je třeba vnímat specifika pro jednotlivé země. Česko trvá na zachování svého energetického mixu a očekává, že dostane dopadové studie, které ukážou, jaký vliv by další omezování mělo na jednotlivé ekonomiky.
 

"My se k tomu hlásíme, a je třeba být solidární a mluvit o průměrném cíly," uvedl premiér. Jinak podle něj k návrhu přistupují státy bez průmyslu nebo severské země a státy s vysokým podílem průmyslu, jako je Česko. Poznamenal, že vliv na množství emisí bude mít v ČR také množství dřeva po kůrovcové kalamitě a uhelné elektrárny, které nejsou v rukou státu. Podpořit chce Babiš zavedení cel na výrobky zatížené takzvaným emisním dumpingem.

"Je zásadní, aby cíle nepoškodily náš průmysl," konstatoval s tím, že plán by mohl přinést možnosti pro nové technologie a investice.

Na dosažení nových klimatických cílů mají země EU odlišný pohled. Státy západní a severní Evropy většinou stojí za zářijovým návrhem Evropské komise, aby se místo dosavadních 40 procent snížily emise skleníkových plynů k roku 2030 o nejméně 55 procent proti roku 1990. Vlády zemí východního křídla EU včetně Česka se obávají, že by taková snaha mohla dále poškodit důležitá průmyslová odvětví stižená covidovými omezeními. Lídři dnes nový cíl závazně nepotvrdí, měli by pouze uznat "potřebu zvýšit ambice" pro následující dekádu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

15.10.2020 16:44
Takže zase ten křivák dělal ramena, teď vadne a v bruseli poslušně podepíše všechno, co mu podstrčí.
Odpovědět
sv

15.10.2020 21:26 Reaguje na Viktor Šedivý
To není žádná novinka. Agent bureš se před von der Leyenovou zeral už víckrát.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.10.2020 16:41
Nikdo neráčí napsat, co to snížení proti roku 1990 pro nás znamená. Tehdy s u nás snad čadilo víc, než dnes! Pokud by šlo ale o průměr EU, tak je to úplně jiný kafe, my jsme největší prasáci na počet obyvatel a to bychom museli máknout fakt výrazně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist