https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/balkan-by-mel-integrovat-energeticke-trhy-aby-zajistil-dodavky-tvrdi-odbornici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Balkán by měl integrovat energetické trhy, aby zajistil dodávky, tvrdí odborníci

18.3.2022 12:16 | KYJEV (ČTK)
Albánie, Bosna, Kosovo, Černá Hora, Severní Makedonie a Srbsko, které usilují o vstup do Evropské unie, pocítily dopad prudkého růstu cen elektřiny v Evropě.
Albánie, Bosna, Kosovo, Černá Hora, Severní Makedonie a Srbsko, které usilují o vstup do Evropské unie, pocítily dopad prudkého růstu cen elektřiny v Evropě.
Šest západobalkánských států by mělo - s výhledem na zapojení do evropského energetického trhu - integrovat své energetické trhy, aby si zajistily dodávky a snížily rizika v nestabilních obdobích. Na konferenci věnované energetice v bosenském městě Trebinje to ve čtvrtek uvedli odborníci a obchodníci.
 

Albánie, Bosna, Kosovo, Černá Hora, Severní Makedonie a Srbsko, které usilují o vstup do Evropské unie, pocítily dopad prudkého růstu cen elektřiny v Evropě, třebaže oficiálně nejsou součástí jejího energetického trhu.

Energetické společenství (ES), unijní orgán zřízený za účelem rozšiřování energetické politiky sedmadvacítky na budoucí členy, jmenované balkánské země vyzvalo k reformě legislativy s cílem vytvořit krátkodobé trhy, které jsou nezbytné pro přechod na zelenou energii.

"Existuje mnoho reforem potřebných i pro integraci trhů, které jsou velmi malé a náchylné k jakémukoli narušení dodávek nebo cen," uvedla za ES Jasmina Trhuljová na konferenci. "Integrace by pomohla zajistit dodávky, přilákat investice a zlepšit celkový systém," dodala.

V harmonizaci své energetické legislativy s tou evropskou nejvíce pokročilo Srbsko, které usiluje o co nejrychlejší vstup na unijní trh. Etnicky rozdělená Bosna potřebuje nejprve vytvořit celostátní energetický trh, uvedli zástupci ES.

Energetické společenství vyzvalo balkánské země, aby vypracovaly národní energetické strategie a přijaly rozhodnutí o cílech v oblasti obnovitelných zdrojů a energetické účinnosti. Žádá po nich také, aby stanovily termíny pro postupné ukončení těžby uhlí, aby ukončily dotování fosilních paliv a aby zpoplatnily emise uhlíku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

18.3.2022 14:21
ony už jsou propojeny, jen trochu jinak, než si na energetické burze představují mamonysti
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.3.2022 07:29
Opravdu jsou tyhle chudší země slepé a hluché a chtějí do toho klubu? Je to jejich věc, ale stojí jim to za to nebo je zpráva fejk?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.3.2022 10:07 Reaguje na Jarka O.
Ony skutečně nejsou hluché a slepé, proto tam chtějí.

Fakt si myslíte, že lidé utíkající do EU jsou hloupí, celé státy, které chtějí vstoupit do EU, jsou úplně zblblé?

Zcela evidentně vůbec netušíte, co je to být otrokem Ruska. Současná válka by vám to mohla trochu přiblížit, ne?
Odpovědět
va

vaber

19.3.2022 09:21
je to starost o jejich energetiku nebo snaha mít větší trh , víc vydělat a diktovat podmínky?
nakonec je EU bude přemlouvat, aby do unie vstoupili
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.3.2022 10:09 Reaguje na vaber
To je starost o funkčnost celého systému.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist