https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/banky-ve-svete-stale-investuji-obri-castky-do-fosilnich-paliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Banky ve světě stále investují obří částky do fosilních paliv

25.3.2021 02:59 | NEW YORK (ČTK)
Zpráva také ukázala, že financování fosilních paliv od 60 největších bank bylo v roce 2020 vyšší než v roce 2016, tedy v prvním roce od vstupu pařížské dohody v platnost.
Zpráva také ukázala, že financování fosilních paliv od 60 největších bank bylo v roce 2020 vyšší než v roce 2016, tedy v prvním roce od vstupu pařížské dohody v platnost.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Velké banky po celém světě i po pařížské klimatické dohodě poskytují obrovské finance firmám zaměřeným na fosilní paliva. Šedesát největších komerčních a investičních bank vložilo mezi lety 2016 a 2020, tedy za pět let od podpisu pařížské klimatické dohody, do fosilních paliv 3,8 bilionu dolarů (84,4 bilionu Kč). Vyplývá to ze zprávy klimatických organizací nazvané Bankovnictví v klimatickém chaosu 2021, na kterou upozornil server CNBC.
 

V samotném roce 2020 celkové financování fosilních paliv kleslo o devět procent. Zpráva to ale připisuje omezení poptávky související s pandemií nemoci covid-19.

Zpráva také ukázala, že financování fosilních paliv od 60 největších bank bylo v roce 2020 vyšší než v roce 2016, tedy v prvním roce od vstupu pařížské dohody v platnost. Upozorňuje ale, že v roce 2017 americký prezident Donald Trump rozhodl o odstoupení od dohody, zatímco po nastoupení nového prezidenta Joea Bidena se USA znovu k dohodě připojily.

Tři banky, které loni nejvíce financovaly fosilní paliva, byly JPMorgan Chase, Citi a Bank of America. V případě JPMorgan to bylo 51,3 miliardy USD, v případě Citi 48,4 miliardy USD a v případě Bank of America 42,1 miliardy USD.

"Naše budoucnost jde tam, kam tečou peníze, a v roce 2020 tyto banky vložily miliardy, aby nás uzavřely do dalšího klimatického chaosu," řekl v prohlášení zveřejněném spolu se zprávou analytik Lorne Stockman z organizace Oil Change International, která se na zprávě podílela.

Zpráva přichází v době, kdy se objevují známky toho, že globální ekonomiky nejsou v současné době na správné cestě ke splnění snížení emisí stanoveného v roce 2015 pařížskou dohodou. Zpráva vychází každoročně již 12 let, za tu dobu se však její rozsah rozšířil. Pracuje na ní sedm neziskových organizací - Rainforest Action Network, Bank Track, Indigenous Environmental Network, Oil Change International, Reclaim Finance a Sierra Club.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

25.3.2021 18:56
Kde je pan Vinkler, aby nám vysvětlil, že OZE ničí krajinu? Na té fotce to vypadá asi tak, jak to má vypadat všude, krajina nezničená OZE...
Odpovědět
JK

Jaroslav Kořínek

25.3.2021 22:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Vždyť Australské doly jedou na plný výkon, aby nasytily ocelárny v Evropě než začnou fungovat vysoké pece na vodík.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.3.2021 10:37 Reaguje na Jaroslav Kořínek
Přechodová doba je přechodová a vodíkové pece jsou realita už dost blízká.
Problém vidím v tom, že my zaostáváme už skoro ve všem.
Odpovědět
ms

26.3.2021 01:35 Reaguje na Pavel Hanzl
A to jste nepostřehl zprávu Die Welt, jak německý správce síť v lednu a únoru před kolapsem zachraňoval připojením již odstavených uhelek a také elektrárny na topný olej u Ingolstadu? Všechny budou muset zůstat v horké záloze a s kapacitními platbami. Protože všechny OZE musí něco 100% zálohovat. Jinak už zůstanou je louče.
Po zavření posledních 6 bloků JE bude v Německu podstatně hůře a emise CO2 vesele porostou. Ať žije a vzkvétá Energiewende.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.3.2021 10:36 Reaguje na
OZE se musí zálohovat (fosil nebo jádro taky, ale ne tak mohutně) a ten systém je složitý jak žebř. Proto se jede velmi intenzívně do zeleného vodíku, který by to řešil.
Němčouři nejsou blbí a neodstaví jádro, dokud ho nebudou schopni nahradit něčím jiným bezemisním. To by tam přes Zelené neprošlo.
Odpovědět
LB

Lukas B.

26.3.2021 07:54
o bankách můžeme říci mnoho zlého, ale jedno neokecáme - zpravidla dokáží velmi dobře počítat.
samozřejmě někdy vsadí na bublinu (IT firmy, reality), ale v komoditách se moc často nepletou.
Odpovědět

Jirka Černý

26.3.2021 08:35 Reaguje na Lukas B.
Přesně, neřeší sny ale realitu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist