https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-automobilky-chteji-nabidnout-ekologicky-setrne-terenni-vozy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Automobilky chtějí nabídnout ekologicky šetrné terénní vozy

6.4.2005 11:05 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Někteří se na "městské džípy" dívají jako na monstra hltající litry benzínu, jiný je vidí jako nezbytné a všestranné pomocníky moderního života. Automobily s pohonem všech čtyř kol se staly zdrojem nesmiřitelných pří mezi ekologickými aktivisty a milovníky automobilů. Nyní se výrobci rozhodli zvednout hozenou rukavici a postavili ekologicky šetrnou čtyřkolku.
 

Automobilová doprava je velkým problémem životního prostředí a tradičním tématem aktivistů. Luxusní velká auta s pohonem všech kol a obrovskou spotřebou paliva se stala v posledních měsících hlavním terčem ochránců. Nyní se organizace "Aliance proti městským 4x4" rozhodla zahájit kampaň proti používání těchto vozů v městech po celé Británii. Během studených ranních hodin letošního ledna vyráželi její členové do ulic Londýna a rozdávali letáky rodičům, kteří vozili své děti do škol právě v takových automobilech.

Mámy a tátové za volantem terénních automobilů v úzkých uličkách severního Londýna dostali od ochránců výsměšné "špatné vysvědčení" za používání automobilů, které poškozují životní prostředí. "Chtěli jsme těm rodičům, kteří vozí své děti v ekologicky nešetrných vozech, sdělit, že velice silně znečišťují ovzduší. A to je velmi špatné rozhodnutí," řekl BBC Online News o strategii kampaně Sian Berry.

Jenže nárůst odpůrců terénních automobilů, známých také pod zkratkou SUV (z anglického Sport Utility Vehicle - vozidlo ke sportovnímu využití), je velmi špatnou zprávou pro automobilový průmysl. Prodej městských terénních vozidel totiž představuje jedinou oblast růstu v jinak velmi nasyceném trhu s automobily. Ostatně snad všechny automobilky světa mají tato vozidla ve své nabídce. Poptávka po SUV se ve Velké Británii za posledních deset let zdvojnásobila a v loňském roce se prodalo okolo 80 000 kusů, což představuje 6 % všech nově prodaných aut.

David Motton, editor časopisu What Car?, si myslí, že obliba terénních automobilů souvisí s potřebou lidí prožít více vzrušující život. "Možná, že jste zrovna na cestě do supermarketu, ale můžete mít pocit, že s tímhle autem se vyhrabete mimo cesty až na vrchol nejvyšší hory. A to vám dá pocit, že život může být přece jen o něco dobrodružnější než ten všední, který ve skutečnosti většinou žijeme," spekuluje David Motton. Takže automobilky se snaží nepřijít o přitažlivý a výnosný obchod a zároveň upokojit ochránce životního prostředí.

Podle společnosti Ford je řešením použití hybridního motoru. Hybridní vozidla jsou poháněna kombinací spalovacího motoru a elektromotoru. Výsledkem dvojího zdroje energie je výrazně snížená spotřeba fosilních paliv, a tím i nižší znečištění. Proto vznikl ve Spojených státech první komerční SUV automobil s hybridní pohonem - Ford Escape Hybrid. Podle Mary Ann Wrightové, hlavní techničky pro hybridní technologii společnosti Ford, tak vychází automobilka vstříc přáním svých zákazníků.

"Máme rádi naše velké a prostorné SUV vozy, nicméně v posledních letech jsme se kvůli nim necítili nejlépe, protože za sebou zanechávají příliš velkou ekologickou stopu. Snažili jsme se přijít s novou technologií, která by byla šetrnější k životnímu prostředí," tvrdí Wrightová. Jenže jde skutečně o výbornou myšlenku vyrábět šetrné terénní auta, nebo jen o snahu být úspěšní na trhu? Ve Velké Británii přijde na trh nový model hybridního SUV od firmy Toyota a bude stát přes 40 000 liber. To je více než kolik stojí verze poháněná konvenčním motorem. Podle společnosti však zákazníci přistoupí na vyšší cenu kvůli úspoře na palivu a dobrému pocitu z menšího příspěvku ke znečištění.

Podle Johna Wormalda, spoluautora studie o celosvětovém automobilovém průmyslu, se výrobci snaží najít rovnováhu mezi požadavky zákazníků a narůstající důležitostí ekologického provozu automobilů. "Je to klasická rozepře mezi zájmy jednotlivců a zájmy světové společnosti. Hybridní SUV je cestou, jak spojit touhu po velkém a silném autě, ale bez žíznivého a špinavého motoru pod kapotou," říká Wormald.

Podle článku Billa Garretta BBC Online News 31. 03. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist