https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-bohatstvi-oblazkovych-plazi-ve-velke-britanii-ohrozuji-turiste-i-elektrarny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Bohatství oblázkových pláží ve Velké Británii ohrožují turisté i elektrárny

3.6.2003 14:26 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Oblázkové pláže, které pokrývají většinu britského pobřeží jsou ohroženy rozvíjejícím se průmyslem, turistikou i blízkostí lidských sídel. Říkají to vědci z English Nature ve svém textu určeném k podpoře zachování a ochraně oblázkových pláž.
 

Skupina vědců, která funguje jako poradní sbor vlády v otázkách ochrany přírody, připomíná, že tento typ pláží je nejen přírodní ochranou před záplavami, ale také domovem mnoha druhů hmyzu a rostlin nebo mořských ptáků.

Oblázková pláž, je definována jako pláž tvořená sedimentem v průměrné velikosti od 2 - 200 milimetrů a nachází se nad hranicí vody. Je obydlena zvláštní vegetací adaptovanou na život v drsných podmínkách sucha a solí, jako jsou ty z rodu tlusticovitých. Množství pavouků, včel a jiného hmyzu, který žije na plážích je důležitou potravou pro mořské ptáky. English Nature tyto oblasti nazývá "kamennou pouští", protože kameny se stejně jako oblasti bez vegetace přes den rozpálí, zatímco v noci velmi chladí a nedostatek vody zde vytváří skutečně pouštní podmínky. Navíc vědci věří, že dynamická struktura pláží, kde se neustále přesouvá velký počet oblázků, je schopná odolat záplavám a absorbovat energii moře.

Dnes pláže ohrožuje průmysl, stavebnictví, elektrárny a stavby na ochranu pobřeží, často jen díky tomu, že štěrk z pláží se dá použít jako stavební materiál. Podle zprávy představují největší nebezpečí stavby zpevňující mořský břeh. Ty jsou oblíbené hlavně u rekreantů pro procházky nebo jízdu na kole. Druhým problém představuje invaze cizích rostlin, které se šíří ze zahradnického odpadu.

Anglie má stejně velkou plochu oblázkových pláží pokrytých vegetací jako celá Evropa, kolem 4 350 hektarů, což je pětkrát více než ostatní země Velké Británie. Největší pláž v Dungeness v hrabství Kent zabírá plochu 1 600 hektarů a zřejmě vznikla již v době ledové. Ostatní pláže jsou daleko menší, jen pět nejrozsáhlejších je větších než 100 heltarů.

Dr. Ronald Randhall z university v Cambridge, spoluautor zprávy English Nature řekl BBC Online: "Oblázkové pláže jsou důležité pro vegetaci, ale také pro lidi, kteří mají rádi květiny a ptáky na pobřeží a vyplatí se také ekonomicky. Nejen jako přirozená ochrana před mořem, ale i před pobřežní erozí, která by znemožnila stavební aktivitu."

Podle článku Alexe Kirbyho BBC News Online 03. 06. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist