https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-britanie-odstrani-ochuzeny-uran-z-iraku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Británie odstraní ochuzený uran z Iráku

24.4.2003 13:42 | LONDÝN/PRAHA (EcoMonitor)
Vláda Britského království oznámila, že chce Iráku pomoci s vyčištěním míst, na kterých bylo použito střeliva s ochuzeným uranem, a to i přesto, že jí to nepřikazuje žádné mezinárodní nařízení. Okolo ochuzeného uranu se vznáší celá řada otázek a někteří veteráni války v Zálivu věří, že jeho použití jim způsobilo dnešní onemocnění. Odborníci na použití uranu snahu Británie vítají.
 

Mluvčí Ministerstva obrany řekl BBC News Online: "Právně nemáme žádný závazek, který nás nutí tato místa rekultivovat, je to čistě záležitost nového vedení v Bagdádu. Morálně to ale chápeme jako naši povinnost, stejně tak jako dříve v Kosovu. Pomoci můžeme jediným způsobem, že seženeme finanční prostředky a poskytneme všechny záznamy o použití této munice v boji."

Ochuzený uran se získává z přírodního urania, má 1,7 krát větší hustotu než olovo a používá se jako průrazné střelivo proti obrněncům. Když náboj s ochuzeným uranem, který je na hrotu střely nebo v jádru, narazí na objekt, projde nejdříve pancířem než exploduje v hořícím oblaku páry. Takové místo je pak chemicky zamořeno radioaktivním prachem. Spojenci tvrdí, že prach je nebezpečný jen při vdechnutí a místo zásahu je kontaminováno jen na krátkou dobu. Všechny střely s ochuzeným uranem, které použila Británie, byly vystřeleny z tanku Challenger 2, tvrdí Ministerstvo obrany. Dále se tento typ používá v "protibunkrových bombách", ve výzbroji námořnictva a v protitankových raketách, které nese letadlo typu A-10. Ministerstvo nemá záznamy o přesném množství použité munice, ale neoficiální informace hovoří až o 1 500 tunách. To by bylo pětkrát více než ve válce v Zálivu v roce 1991.

Malcom Hooper, emeritní profesor lékařské chemie Univerzity v Sunderlandu, je šéfem poradců britských veteránů ze Zálivu. "Velice vítám tuto iniciativu, protože by mohla znamenat změnu v přístupu. Něco jako, pozor, tahle věcička by nemusela být bez rizika, jak jsem si mysleli," řekl BBC Online. "Přitom zdravotní rizika při vdechnutí jsou známá už od roku 1974. Nemyslím si, že by šlo pouze o morální povinnost, ale o právní povinnost, což je jasné ve světle případů dětské rakoviny a dýchacích obtíží, které se objevily v Iráku po použití zbraní v roce 1991."

Podle článku Alexe Kirbyho BBC News Online 23.04. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist