https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-britska-armada-proti-vetrnym-elektrarnam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Britská armáda proti větrným elektrárnám

2.3.2004 11:47 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Královská vědecká společnost kritizuje britské ministerstvo obrany, že hazarduje s rozvojem obnovitelných zdrojů energie. Ministerstvo totiž prosazuje návrh na zákaz výstavby větrných elektráren ve vzdálenosti bližší než 74 kilometrů od stanovišť radarů vzdušné obrany.
 

Královská společnost dodává, že jediná evropská země, která jakékoli omezení v okolí vojenských zařízení prosadila je Německo, jenže v jeho případě se jedná o vzdálenost pouhých pěti kilometrů. Podle ministerstva není návrh příliš tvrdý či unáhlený, dokonce prý pomůže investorům najít skutečně nejvhodnější místo pro výstavbu větrných elektráren. Ochránci životního prostředí tvrdí, že větrná energie je nejdůležitějším prostředníkem pro dosažení cíle britské vlády, vyrábět 10 % elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Podle propočtů Britské asociace větrné energie ministerstvo obrany v loňském roce nesouhlasilo s výstavbou 48 % větrných elektráren na pevnině a 34 % v roce 2002. Důvodem námitek ze strany armády je možné rušení signálů vojenských radarů. David Wallace, viceprezident Královské vědecké společnosti, napsal ministru obrany Geoffrey Hoonovi dopis, ve kterém ho vyzval k urychlenému řešení problému.

"Rozumím-li správně nařízení ministerstva obrany, nepřeje si výstavbu žádných větrných turbín v sedmdesáti kilometrovém pásmu kolem radarů vzdušné obrany. Toto nařízení v podstatě pokrývá celé pevninské území Británie, včetně již 13 vybudovaných rotorů," píše Wallace. Ministerstvo se obává možného vlivu větrných farem na fungování radarů, obává se o bezpečí svých vlastních zaměstnanců a strojů, především letounů létajících nízko nad zemí. Dalším argumentem je ohrožení bezpečnosti objektů, ke kterému by mohlo dojít během stavebních úprav okolí.

Podle článku Alexe Kirbyho BBC Online News 01. 03. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist