https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-dan-za-odpad-z-elektronickych-pristroju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Daň za odpad z elektronických přístrojů

30.9.2003 11:58 | PRAHA/LOS ANGELES (EcoMonitor)
Za dva týdny se pokusí o znovuzvolení kalifornský guvernér Gray Davis. Konec mandátu vyvolal horečnou činnost jeho kanceláře, která vydává jeden návrh zákona za druhým. Dříve než zřejmě přijde pan Davis o křeslo, rád by prosadil nový zákon o zbraních, zákon o manželství homosexuálů, kontroverzní zákon o možnosti ilegálních přistěhovalců získat řidičský průkaz... Jeho poslední návrh bude zřejmě mít největší dopady, guvernér chce prosadit daň z elektronických přístrojů, ze které se zaplatí jejich recyklace.
 

Podle Zákona o recyklaci elektronického odpadu každý obyvatel Kalifornie zaplatí navíc daň 6 - 10 dolarů za každý počítačový monitor nebo televizi. Peníze se použijí na demontování a recyklaci chemicky toxických součástek používaných v dnešních obrazovkách a obvodových deskách, včetně odstranění těžkých kovů, kadmia a organických chemikálií, jako jsou polychlorované bifenyly (PCB). Návrh, který předložil senátor Byron Sher z Palo Alto ležícího v srdci Sillicon Valley, byl již jednou odmítnut na nátlak firem, jenž nebyly ochotny zaplatit za recyklaci nebo změnit výrobní postupy. Nyní guvernér sází na zákon o recyklaci zbytek svého politického kapitálu a doufá, že voliči na to uslyší.

Od července 2004 musí výrobní společnosti zavést program na likvidaci nebezpečného odpadu a zároveň redukovat množství toxického materiálu používaného v jejich produktech. V lednu 2002 ve Spojeném království vyrostly hory lednic a mrazáků, poté co vešel v platnost nový zákon o recyklaci chladících zařízení využívajících freony (CFC). Každý rok jsou některé lednice z celkového počtu 2,7 milionů nahrazeny novými, jenže kvůli špatnému plánování není dostatek místa, kde by se s nimi dalo bezpečně pracovat. Guvernér Davis odhaduje, že v Kalifornii existuje na 6 milionů starých monitorů a televizí, které si zaslouží vyměnit, s tím, že každý rok jich bude vyřazeno 10 000. Jestliže dojde k plnění nového zákona, může samotné nahromadění vyřazovaných elektronických součástek způsobit problémy pro životní prostředí.

Každý krok k bezpečnějšímu provozu počítačů a jejich dopadu na životní prostředí bude zajisté přivítán. Počítačová kultura se rozšířila bleskově po celém světě, aniž by si někdo lámal hlavu s nebezpečím odpadů ze strojů sestavených z křemíkových čipů a umělohmotných obalů. Nikdo netlačil na obchodníky, aby vytvořili bezpečnější výrobu, aby se zastaralé výrobky recyklovaly. Nikdo nepožadoval, aby se drahé technologie, které mnohdy znamenají velkou škodu pro životní prostředí, využívaly co nejdéle možnou dobu. Renovace starých monitorů tím, že se vyčistí, opraví špatné součástky a otestují na bezpečný provoz je mnohem rozumnější, než je rozbíjet a pracně rozebrat součástky a ty škodlivé bezpečně zlikvidovat.

Podle článku Billa Thompsona BBC Online News 26. 09. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist