https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-egypt-a-etiopie-pod-hrozbou-valky-o-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Egypt a Etiopie pod hrozbou války o vodu

28.2.2005 13:44 | PRAHA/ADDIS ABEBA (EcoMonitor)
Etiopie, na jejímž územní pramení Modrý Nil, chce nyní čerpat daleko víc vody, kterou potřebuje na zavlažování zemědělských oblastí. Jenže podle smluv pocházejících již z roku 1929 má právo na většinu nilské vody Egypt, který navíc argumentuje tím, že ji potřebuje pro svoje stále se rozrůstající obyvatelstvo.
 

„Zde se sbírá kolem 85 % veškeré vody řeky Nilu a my z toho nemáme již velmi dlouho žádný užitek,“ řekl BBC Misfinta Genny, náměstek ministra vodních zdrojů. „Objem, který můžeme využívat je téměř nulový. Takže my musíme rozšířit využívání tohoto zdroje vody pro užitek našich obyvatel.“

Vody Nilu již po tisíciletí zajišťují život a úrodu pro obyvatele východní Afriky. Nedostatek srážek v tomto regionu znamená, že některé státy se musejí na řeky spolehnout jako na jediný zdroj vody po celý rok. Jenže neustále se zvyšující počet obyvatel a rozšiřování Sahary vytváří v regionu napětí kvůli přírodním zdrojům. Nedostatek deště v Etiopii znemožňuje skutečné pěstování zemědělských plodin a ministerstvo vodních zdrojů se čím dál více cítí dotčeno faktem, že není možné využívat vody Nilu. Podle odhadů by zavlažovací systém pomohl 30 - 40 % populace, tedy 15 až 20 milionům lidí.

Jenže v současné době všechny požadavky na větší využití říční vody blokuje Egypt, který svým postojem zastavil jednání s bohatými zeměmi ochotnými investovat do rozsáhlého projektu zavlažovacího systému. Někteří Etiopané se domnívají, že Egypt kvůli své totální závislosti na vodě z Nilu, bude v budoucnu blokovat jakékoli pokusy o změny vodního režimu na dolním toku řeky. Ostatně egyptská vláda se nechala slyšet, že bude pohlížet na změny statutu řeky jako na válečný akt.

Tlak kvůli využívání nilské vody sílí také v samotném Egyptě. „Nejde jenom o pěstování plodin, ale také o možnost živobytí,“ říká Dia al Qazay, poradce egyptského ministerstva vodních zdrojů a zavlažování. „Téměř 40 % pracovní síly se věnuje zemědělství. Když tito lidé nebudou mít příležitost se uživit a ztratí svoje místa, okamžitě se přestěhují do měst. A jak jsou dnes města jako je Káhira přecpaná, se můžete přesvědčit sami.“

Podle Qazaye dnes mají Egypťané k dispozici z celé plochy státu jen 5 % úrodné půdy, zbývajících 95 % tvoří poušť. „Chceme našim velkoměstům a městským oblastem ulehčit od takového náporu obyvatel,“ dodává. Proto vláda vytvořila program, v rámci kterého byla vybudována zcela nová města, jako je Nubia na severu země, postavená v roce 1987. Nová města uprostřed pouště, napojená na Nil kanály, však spotřebovávají příliš mnoho vody. Navíc se počet obyvatel Egypta od roku 1960 zdvojnásobil a dále roste.

Podle textu BBC Online News 24. 02. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist