https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-obchod-se-sneznymi-leopardy-nabira-na-obratkach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Obchod se sněžnými leopardy nabírá na obrátkách

20.8.2003 14:58 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Změna vládního režimu v Afghánistánu zvýšila počet ulovených sněžných leopardů, jejichž populace je na pokraji vyhynutí, varují ochránci životního prostředí. Podle nich je sněžný leopard nejvíce ohroženým druhem velké kočkovité šelmy na světě. V Afghánistánu je jeho lov zakázán, přesto se obchod v poslední době rozšiřuje. Aktivisté však věří, že nová společná iniciativa dokáže zachránit budoucnost této šelmy.
 

Varování přichází od tří organizací: WWF, Traffic - organizace monitorující obchod s divoce žijícími živočichy a Mezinárodního trustu na podporu sněžných leopardů (ISLT). Ve společné zprávě "Mizející stopy: Zabíjení a obchod se sněžnými leopardy", odhadují zbývající počet jedinců na 4000-7000 kusů.

Stuart Chapman z britské pobočky WWF potvrzuje BBC News Online: "Tento odhad vznikl na základě zprávy vypracované před sedmi lety a na předpokladu, jak se situace od té doby zhoršila. Blíže skutečnému stavu je zřejmě nižší odhadované číslo."

Podle Chapmana existují důvěryhodné zprávy o ohromném poklesu leopardí populace za posledních deset let ve většině z lokalit typických pro výskyt leoparda. "Klesající trend je jednoznačný. Nicméně úplné vyhubení bezprostředně nehrozí, protože prostor, kde velké kočky žijí, je velmi rozsáhlý a odlehlý." Zvířata obývají především hory střední a jižní Asie, kde se mnoho jiných šelem nevyskytuje. Státy, na jejichž území se tyto kočkovité šelmy vyskytují, jsou: Afghánistán, Bhútán, Čína, Indie, Kazachstán, Kyrgystán, Mongolsko, Nepál, Pákistán, Rusko, Tádžikistán a Uzbekistán.

Sněžný leopard se nachází na seznamu Konvence OSN o obchodu s ohroženými druhy, což znamená, že zvířata se nesmějí stát objektem obchodu nikde na světě. Jenže ve skutečnosti se opatření dodržuje jen v Bhútánu, zatímco v ostatních státech se porušuje jak zákaz obchodu, tak i lovu. Podle aktivistů se kůže a některé části těla leopardů, stávají zajímavým artiklem v zemích Středního východu a Evropy. Stuart Chapman říká: "Lidé z OSN viděli leopardí kůže v prodeji na Kábulských tržištích, kde jsou nabízeny především cizincům, humanitárním pracovníkům a vojákům. Prodávají se až za 1000 dolarů a po pádu Talibanu obchod a lov neuvěřitelně stoupl. Předtím nikoho leopardí kůže prodávat nenapadlo." Zpráva hovoří i o prodeji živých zvířat, nebo částí těl, včetně zubů, masa a kostí, které se používají při tradiční asijské medicíně.

Mezinárodní trust na podporu sněžných leopardů (ISLT) právě uvádí v život iniciativu na ochranu šelem nazvanou "Strategie přežití sněžných leopardů". Ve zprávě "Mizející stopy: Zabíjení a obchod se sněžnými leopardy" se počítá s přísnější legislativou i lepším vymáháním práva ve státech výskytu leopardů a s ekonomickou pomocí pěstitelům dobytka, aby se redukoval konflikt mezi šelmami a chovanými stády.

Podle článku Alexe Kirbyho BBC News Online 14. 08. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist