https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-ohrozeni-supi-se-stehuji-do-kambodzi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Ohrožení supi se stěhují do Kambodži

11.6.2004 12:46 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Objev velkého hejna ohrožených supů v jihovýchodní Asii označují vědci za velmi důležitý. Poměrně početná skupina těchto ptáků žije v Indočíně, podle výzkumů britské BirdLife International a americké Společnosti pro ochranu divoce žijících živočichů (WCS).
 

Sup hnědý se vyskytuje kromě Evropy a Severní Afriky i v Malé a Střední Asii. Rozpětí jeho křídel dosahuje až 270 cm.
Foto: Jan Šatoplet/EkoList

Populace supů žijících na území Asie již několik let prudce klesá, především kvůli používání veterinárního léku diklofenaku. Tento lék se však v Kambodži nepoužívá. Ve skupině objevených ptáků se nachází i velmi vzácný druh supa bengálského. Supi nepřímo napomáhají zdraví místních obyvatel. Odklízí totiž mršiny dříve, než by se z nich mohly rozšířit nebezpečné nemoci jako vzteklina nebo sněť slezinná.

Odborníci z BirdLife a WCS napočítali na severovýchodě Kambodži více než 120 jedinců, což je nejvyšší počet supů při jednom pozorování za posledních 15 let. Za ještě důležitější však vědci považují fakt, že se jim podařilo objevit kolonii 28 jedinců nejohroženějšího asijského druhu Gyps tenuirostris. Nejpočetnější skupina těchto ptáků pozorovaná v minulosti v Indočíně čítala pouhé čtyři kusy.

Populace supů se radikálně snížila v posledním desetiletí v jižní Asii a zejména v Indii, kde od roku 1993 došlo k úbytku o 97 procent. Na vině je používaný lék diklofenak, kterým se léčí bolestivé stavy kloubů u hovězího dobytka a který se dostává do těl ptáků, kteří se živí na mršinách krav.

"Naštěstí v současnosti není tento lék v Kambodži k dispozici, takže je zde poměrně málo překážek k úspěšnému programu ochrany supů," říká Sean Austin z BridLife. "Ale ohrožení přichází ze strany nedostatku potravy a ze strany lovců, kteří chytají supy buď na prodej jako domácí mazlíčky nebo kvůli tradiční medicíně." V současnosti v Kambodži zvažují nápad zavést po vzoru Jižní Afriky tzv. "supí restauranty", tedy místa, kde mohou turisté sledovat, jak se supi krmí. "Doplňková strava je poměrně levný a efektivní způsob ochrany a pro nás je přijatelný," říká Austin. "Kambodža má šanci stát místem, kde se supi budou vyskytovat, ačkoli kdekoli jinde v Asii dochází k jejich katastrofickému úbytku."

BirdLife, WCS a kambodžská vláda společně spolupracují na systému ochrany supů. Podle ornitologů je klíčové zákázat používání diklofenaku a vytvoření takových podmínek, které umožní zvyšování supí populace, včetně přísné ochrany hnízdišť.

Podle článku Alexe Kirbiho BBC News Online 10. 06. 2004.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist