https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-pakistansti-paseraci-pribrali-k-heroinu-cfc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Pákistánští pašeráci přibrali k heroinu CFC

4.2.2004 14:20 | PRAHA/KARÁČÍ (EcoMonitor)
Na horských stezkách na hranicích mezi Afghánistánem a Pákistánem, klíčové cestě pro pašeráky heroinu, se objevilo nové zboží - chlorované fluorouhlovodíky (CFC) neboli freony. Tyto chemikálie jsou používány v chladících zařízeních i jako hnací plyn ve sprejích. Považují se za hlavní příčinu ztenčování ozonové vrstvy a jejich používání je zakázáno Montrealským protokolem z roku 1987.
 

Výroba i používání jsou přípustné pouze "na nejnutnější úrovni" pro rozvojové země, kde se využívá v zařízení pro klimatizaci a chladící systémy. Jenže v poslední době rozkvetl v některých asijských zemích černý obchod s CFC vyráběnými v Evropě. Salem Mutuwala, ředitel obchodní společnosti Symphony Limited zapsané v Karáčí, obchoduje běžně s CFC, které se v omezeném množství v Pákistánu povolují. Mutuwala uvedl pro BBC, že nejméně 20 až 25 Pákistánců vydělávalo na pašovaném fluorouhlovodíku v rámci heroinového obchodu. "Upozornili jsme na to vládu, ale ta nic neudělala," dodává Muttuwala.

Podle něj přichází pašovaný chlorovaný fluorouhlovodík z pašeráckých stezek v Afghánistánu a menším množství i z Číny. "Přicházejí přes špatně chráněnou hranici," říká Mutuwala."Někteří z nich jsou Indové, jiní vypadají jako dělníci, kteří sem teď přicházejí z Ruska nebo z východní Evropy".

Do země se zakázaná chemikálie dostává buď složitě ukrytá v jiném nákladu, nebo jednoduše po heroinových stezkách. "Během vlády Talibanu prodej drog zcela přestal a s ním i pašování dalšího zboží, což zastavilo veškerý ilegální obchod v zemi. Po osvobození Afghánistánu se dováží nelegálně kdeco. Je v tom hodně peněz a tak se pašeráci snaží co nejvíce vydělat," dodává Mutuwala. Podle něj chtějí obchodníci s heroinem na cestě zpátky přivézt něco co by výhodně prodali a tím snížili co nejvíce náklady. Informace, které poskytl vládě Pákistánu však s ničím nepohnuly. "Kdyby chtěli pašování zastavit, zastaví ho, ale myslím si, že vláda obchod s CFC zastavit nechce".

Informace o tomto druhu nelegálního obchodu však odmítá Centrální daňový úřad Pákistánu. Jeho ředitel Ryas Malik řekl, že "si absolutně není vědom" jakéhokoli případu konfiskace či pašování CFC do země.

Dodávky fluorouhlovodíku na černý trh předpokládají celý řetěz obchodních jednání, který je na počátku zcela legální. Továrny v západní Evropě vyrobí CFC pro země, kde je jeho používání povoleno. Chemikálii dodávají zcela legální zprostředkovatelé. Ti ovšem mohou nebezpečnou látku přihrát někomu, kdo má zájem na méně legálním obchodu. Naprosto legální cestou se tak mohou dostat k překupníkům nebo do třetí země a skončit na černém trhu.

Podle textu BBC Online News 31. 1. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist