https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-priroda-je-lepsi-ochrana-nez-inzenyrstvi-rikaji-v-new-orleans
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Příroda je lepší ochrana než inženýrství, říkají v New Orleans

9.2.2006 12:23 | PRAHA/NEW ORLEANS (EcoMonitor)
Město New Orleans, které vzniklo na bažině plné komárů v zálivu oddělujícím dvě obrovské masy vody, bylo chápáno jako velké vítězství lidského inženýrství nad přírodou. Jenže právě to, co mělo město chránit, mu přivodilo největší škody, když loni v létě zasáhl pobřeží hurikán Katrina, píše internetové zpravodajství BBC.
 

New Orleans je v podstatě postavené v míse sevřené ze všech stran vodou. Řeka Mississippi byla kvůli každoročním záplavám svázána mnohakilometrovým systémem hrází a náplavek. Kvůli tomu začaly místní mokřady, které město obklopovaly, vysychat. Místo naplavování zeminy se začala podemílaná půda ztrácet do moře. Postupně začalo pobřeží Louisiany erodovat, dnes připadají největší ztráty půdy v celých Spojených státech právě na tento stát. Plocha velikosti sportovního stadionu se ztratí do moře každých dvacet minut. „Primární ochranou našich domovů nemohou být hráze u našich domů, ale bažiny,“ říká geoložka z neworleanské univerzity Shea Penlandová. Podle ní je jednoznačné, co bylo příčinou tak tragického dopadu hurikánu Katrina. „To, co jsme tu v srpnu 2005 zažili, bylo důsledkem inženýrského přestavění říčního toku, života za hrázemi, života ve městě obklopeného zdí, kde se musí pumpovat voda za hranice města. Jak dlouho se dá žít v akváriu?“ Eroze půdy vedla k dalšímu problému. Protože se velká část města nachází pod úrovní moře, musí se spodní voda neustále odčerpávat. A to vedlo k tomu, že se začaly některé části New Orleans propadat. Od roku 1878 se město „ponořilo“ o 4,6 metru.

Hned poté, co hurikán odezněl, nasedla Shea Penlandová do letadla, aby zjistila, kolik drahocenných mokřadů bylo během bouře zničeno. Během jediné noci ztratila Louisiana 3855 hektarů bažin, to jsou tři čtvrtiny ročního úbytku během 24 hodin. „Jestli chceme, aby New Orleans bylo stejné jako dřív, musíme od základu změnit jeho ochranu,“ říká Penlandová. „Musíme znovu obnovit mokřady, aby chránily město před hurikány.“ Jinak bude město v budoucnu zcela zničeno, dodává. Místní architekti jsou přesvědčeni, že jedinou možností je přeměnit nejníže položené čtvrti, což jsou ty, které byly nejvíce poničeny a kde zahynulo nejvíce obyvatel, na přírodní parky. Měly by se změnit na zatravněné plochy, které budou chránit město před povodněmi a také se stanou připomínkou toho, že je někdy lepší nesnažit se přebudovat přírodu.

Podle článku Helen Lambournové BBC Horizont.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist