https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-tuleni-se-stavaji-cilem-hladovych-kosatek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Tuleni se stávají cílem hladových kosatek

24.9.2003 14:43 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Vyhladovělá hejna kosatek, připravena o svoji tradiční stravu komerčním rybolovem, si doplňují jídelníček lovem tuleňů, lvounů a mořských vyder, tvrdí kontroverzní zpráva amerických vědců.
 

Kosatky dravé, kterým se říká i velryba zabiják, se živí především masem velkých kytovců. Jenže počet velryb poklesl od konce druhé světové války o 86 %. Nedostatek velké kořisti donutil kosatky k lovu menších kytovců, což vedlo k dramatickému poklesu velrybí populace. Tým amerických odborníků přichází s vlastní teorií po deseti letech zkoumání proměn klimatu i záznamů o velikosti mořské populace. "Kolaps populace tuleňů obecných, lachtanů medvědích, lvounů a mořské vydry v severním tichomoří je částí domino efektu," říkají Alan Springer z University of Alaska Fairbanks a Jim Estes z University of California.

Podle nich je začátkem řetězu vybíjení stovek tisíc velryb z podřádu kosticovců, jako je např. vorvaň, mezi lety 1946-1979 v oblasti Tichomoří. Američtí vědci soudí, v textu publikovaném v Proceedings of the National Academy of Sciences, že dravé kosatky trpící nedostatkem potravy si jako náhradní zdroj našly tulení maso. Kritický pokles počtu tuleňů obecných nastal v období od počátku sedmdesátých let do počátku let osmdesátých. Kolaps populace lachtanů medvědích následoval od poloviny sedmdesátých let do poloviny let osmdesátých, výrazně nižší výskyt lvounů se datuje od konce sedmdesátých let do roku 1990. Počet mořských vyder začal prudce klesat v devadesátých letech a tato situace trvá dodnes.

Podle vědeckého týmu se postupná destrukce mořského života nezastaví s vymizením kytovců. Při absenci mořské vydry v mořském ekosystému nastanou obrovské problémy s výskytem mořského ježka. Tito malí živočichové se snadno množí a k jejich oblíbené zábavě patří budování cestiček v porostech hnědých mořských řas. Předkládaná teorie je poměrně značně kontroverzní. Mnoho vědců odmítá myšlenku, že by lovecká aktivita kosatek, sama o sobě dokázala nastartovat tak rozsáhlé škody. Alan Springer a tým předkladatelů jsou přesvědčeni, že předkládají pouze fakta. "Chceme mluvit o tom, že masivní průmyslový rybolov dokáže nabourat potravinový řetězec, což vede k bezděčným a neočekávatelným důsledkům."

Podle článku Ivana Nobela BBC Online News 23. 09. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist