https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-ve-svetovych-oceanech-ubyva-morske-travy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Ve světových oceánech ubývá mořské trávy

16.10.2003 11:21 | PRAHA/CAMBRIDGE (EcoMonitor)
Mnoho mořských živočichů, od mořských koníků až po želvy, se ocitá v ohrožení kvůli rychlému úbytku mořské trávy, tvrdí zpráva OSN. Podle poprvé zveřejněné mapy rozvrstvení porostů mořské trávy, došlo ve světových oceánech za posledních deset let k úbytku o 15 %.
 

Světový atlas mořské trávy je dílo Světového centra monitoringu ochrany přírody Programu OSN pro životní prostředí (Unep-WCMC), který sídlí v Cambridge ve Velké Británii. Podle odhadů je oblast pokrytá mořskou trávou velká téměř 177 000 kilometrů čtverečních, více než dvojnásobek rozlohy České republiky. Toto číslo je s největší pravděpodobností silně podhodnoceno, neboť mapa neobsahuje výsledky výzkumů z pobřeží západní Afriky a Latinské Ameriky.

Nejméně 60 různých druhů mořské trávy se vyskytuje v nejrůznějších variantách jak v tropickým mořích tak v mírném pásmu. Rozdíl ve velikostech jednotlivých rostlin je ohromující. Od mořského vína, které v hlubších vodách kolem Brazílie vyroste do velikosti 2-3 centimetrů, až po "úhoří trávu", která v oblasti Japonského moře dosahuje délky přes 4 metry. "Louky" mořské trávy nabízejí domov velkému množství ryb, mořským krávám, jako jsou kapustňák a dugong, nebo zeleným želvám. Porosty také umožňují život jiným druhům mořských rostlin.

Mořská tráva svou schopností vázat usazeniny chrání korálové útesy, pomáhá čistit vodu i chránit pobřeží před dopady bouří. Autoři atlasu dokazují, že dnešní ničení porostů způsobuje člověk, a to splavováním jak živin tak sedimentů do moře, lodní dopravou, stavební činnosti na pobřeží a některými druhy rybolovu. Dr. Klaus Toepfer, výkonný ředitel Unepu, říká, že mořská tráva je živý mořský ekosystém, jehož obrovská důležitost byla až dodnes přehlížena. "Vědci jsou vývojem situace velmi znepokojeni. V mnoha případech došlo ke zničení živých porostů mořské trávy jen kvůli krátkodobému zisku a bez skutečného pochopení důležitosti tohoto ekosystému."

Podle článku Alexe Kirbyho BBC Online News 15. 10. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist