https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-veterinarni-leciva-zabiji-indicke-supy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Veterinární léčiva zabíjí indické supy

30.1.2004 15:19 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Vědci věří, že našli hlavní příčinu katastrofického úbytku asijských supů. V posledních deseti letech klesla jejich populace o více než 95 %, což potvrzují tři nezávislé studie z celé oblasti Indického poloostrova. Vědecký tým Lindsay Oaka prokázal, že opeřenci hynou po požití masa ze zdechlin hospodářských zvířat, kterým byl podáván běžný veterinární přípravek obsahující látku diclofenac, kterou se léčí bolestivé a zánětlivé stavy kloubů.
 

Řada mrtvých supů v Indii.
Foto: Pat Benson/The Peregrine Fund

Oak, jehož odborný tým podporuje americká organizace ochránců ptactva The Peregrine Fund, publikoval závěry své práce v časopise Nature. "Tento objev je velmi důležitý zejména proto, že je to první prokázaný případ, kdy používaná léčiva způsobila tak rozsáhlou ekologickou škodu na tak obrovské ploše. Na území kontinentálních rozměrů se tři ptačí druhy dostaly na pokraj vyhubení." Jedná se o supa bengálského, supa indického a supa tenuirostris, kteří jsou dnes klasifikováni jako kriticky ohrožení. Zvířata umírají na selhání ledvin a na dnu vnitřních orgánů. První příznaky se podle zprávy dají rozpoznat, když supi nechávají svoji hlavu klesnout dolů a zůstávají v této poloze velmi dlouho.

Ve chvíli kdy se objevilo velké množství uhynulých ptáků, začaly mezinárodní organizace investovat velké částky do výzkumu, který by prokázal příčiny a dokázal zabránit dalšímu poklesu populace. Vědecký tým doktora Oaka nalezl v mrtvých tělech supů vysoké hodnoty diclofenacu. Svůj předpoklad vědci potvrdili i v laboratorních podmínkách, kdy zvířatům podávali farmaka přímo, nebo použili mrtvá těla zvířat, která byla léčena diclofenacem. Výzkumy vyloučily jiné možnosti úhynu zvířat, jako otrava rtutí či arsenikem nebo napadení virovým onemocněním. Diclofenac se přitom používá jako lék proti zánětům a boleti desítky let. Od roku 1990 ale výrazně vzrostl objem podávaných léků hovězímu dobytku v jižní Asii.

Zpráva z časopisu Nature vyvolala odezvu v organizacích ornitologů i ostatních ochránců přírody, kteří požadují okamžité stažení diclofenacu z používání. "Supi mají důležitou ekologickou roli v asijské přírodě, kde po tisíciletí odstraňovali pozůstatky mrtvých těl zvířat i lidí," dodává Munir Virani, biolog organizace The Peregrine Fund, který koordinuje rozsáhlé terénní výzkumy v oblasti Nepálu, Indie a Pákistánu.

Podle textu BBC Online News 28. 1. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist