https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bezne-damske-tampony-slouzi-pri-ochrane-vod-jako-levny-a-snadno-dostupny-analyticky-nastroj
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Běžné dámské tampóny slouží při ochraně vod. Jako levný a snadno dostupný analytický nástroj

16.4.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tampóny se vyrábí z čisté přírodní bavlny, zatímco jiné absorpční materiály na bázi bavlny jsou už ve výrobě ošetřeny organickými zjasňovači, právě takovými, jaké se pokouší v Sheffieldu detekovat. „Tampony jsou levné a není problém je sehnat. A pokud jde o základní stanovení organického znečištění pod UV světlem, jsou stoprocentně účinné,“ říká Chandler.
Tampóny se vyrábí z čisté přírodní bavlny, zatímco jiné absorpční materiály na bázi bavlny jsou už ve výrobě ošetřeny organickými zjasňovači, právě takovými, jaké se pokouší v Sheffieldu detekovat. „Tampony jsou levné a není problém je sehnat. A pokud jde o základní stanovení organického znečištění pod UV světlem, jsou stoprocentně účinné,“ říká Chandler.
Laboratorní nástroje analytické chemie jsou pro stanovení kvality vody nezbytné. Jsou přesné, ale nákladné. Výzkumníci inženýrského oboru environmentálních studií na univerzitě v Sheffieldu přišli s ekonomicky atraktivním řešením. Pro jednoduché rozbory vody využívají dámské hygienické tampóny. Na základě jejich luminiscence pak zjišťují znečištění vodních zdrojů kanalizačními splašky, píše server NBCnews.
 

Princip je jednoduchý: absorpční tampon stačí zanořit do vody, a pak jen zkontrolovat jeho povrch pod ultrafialovým světlem. Pokud se na něm objeví skvrny, signalizuje to přítomnost organických látek, které se do vody dostaly ze šampónů a čistících prostředků. Pro výzkumníky ze Sheffieldu je takový jednoduchý test postačující. Nemusí totiž zajišťovat laboratorní rozbor všech odebraných vzorků vody. Jednoduše aplikují nákladné analytické postupy jen tam, kde už zkouška tampónem znečištění předběžně potvrdila.

Za objevem sympatického zjednodušení stojí inženýři David Nicholas Lerner a Dave Chandler. Oba dlouho trápila smutná skutečnost, že více než milion britských domácností není správně napojen na kanalizační systém. Splašky unikají z potrubí a přepadových septiků přímo do říčních toků a působí zde velké škody. Jenže jak zjistit, kde přesně k tomu dochází? „Je velmi nesnadné detekovat, kde se tak děje,“ říká Lerner. „Průsaky a úniky nejsou pouhým okem vidět a nasazení přesné měřící techniky stojí moc peněz. Prakticky bychom museli analyzovat vzorek vody každých sto metrů toku.“

Druhou alternativou je užití konduktometrů a velmi citlivých teploměrů, ale ani tento přístup nepatří mezi právě levné a příliš efektivní metody. A pak je tu ještě třetí možnost, kterou společně oba vědci s úspěchem otestovali na bezpočtu vzorků v laboratoři i v terénu. Tampóny.

V čem tkví hlavní praktická výhoda dámského hygienického produktu pro moderní vědecký výzkum? V tom, že tampóny se vyrábí z čisté přírodní bavlny, zatímco jiné absorpční materiály na bázi bavlny jsou už ve výrobě ošetřeny organickými zjasňovači, právě takovými, jaké se pokouší v Sheffieldu detekovat. „Tampony jsou levné a není problém je sehnat. A pokud jde o základní stanovení organického znečištění pod UV světlem, jsou stoprocentně účinné,“ říká Chandler.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist