https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bezpecnost-starnoucich-reaktoru-zkoumaji-tymy-po-cele-evrope
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bezpečnost stárnoucích reaktorů zkoumají týmy po celé Evropě

13.10.2003 14:08 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Jak stárne 150 evropských jaderných reaktorů, stává se klíčovým tématem pro průmysl i politiky udržení jejich bezpečnostní úrovně. Spojené výzkumné centrum Evropské komise (JRC) vede deset let síť spolupracujících účastníků výzkumu a vývoje bezpečnosti starších jaderných elektráren.
 

Komise koordinuje hlavní sítě o stárnutí materiálů v jaderných elektrárnách (AMES), o inspekci a kvalifikaci (ENIQ), pro hodnocení strukturální integrity (materiálu) a komponentů (NESC), o technologiích difrakce neutronů (NET) a bezpečnosti východoevropského typu jaderných zařízení (SENUF). Sítě jsou částí projektu JRC nazvaného SAFELIFE. Ke všem zmíněným tématům se před nedávnem konal v Centru pro energii v nizozemském Pettenu dvoudenní seminář.

Jak se vyjádřil komisař pro výzkum Philippe Busquin, "hráči v jaderném sektoru spolu musí mluvit, zvláště když je v sázce jaderná bezpečnost. Sdílení informací podstatných pro zlepšení spolehlivosti jaderných elektráren není volba, ale spíše nutnost. Rozsáhlé sítě EU hrají klíčovou roli v rozšiřování dat, překlenování mezer v informovanosti a dosahování kritického množství poznání. To umožňuje rychlou reakci v případě problémů a také jejich předcházení. Komise pomáhá rozvíjet tento informační tok a přispívá na něj. Poučení z posledních deseti let bude nyní využito pro zintenzivnění spolupráce v Evropském výzkumném prostoru."

Evropa se spoléhá na jadernou energii pro výrobu velkého množství elektřiny. Nicméně, v roce 2005 bude mít více než 70 % elektráren za sebou delší než dvacetiletý provoz, z toho téměř 30 % jich bude starších třiceti let. Evropská komise pracuje mnoho let na harmonizaci bezpečnostních požadavků a praxe, aby zajistila co nejvyšší standardy jaderné bezpečnosti. JRC jako nezávislý orgán koordinuje mezinárodní organizace zapojené do jaderného výzkumu.

Na konci ledna 2003 Komise přijala dva návrhy směrnic, které mají "vydláždit cestu" pro přístup EU k bezpečnosti jaderných elektráren a nakládání s radioaktivním odpadem. Návrhy pak následovala opatření ke komplexnímu přístupu Unie k jaderné bezpečnosti a zavedení společných kritérií a monitorovacích mechanismů v celé EU.

Zapojení Spojeného výzkumného centra do harmonizace požadavků a výzkumných aktivit spočívá v organizaci měřicích zkoušek a řízení specializovaných výše zmíněných sítí jako AMES, NESC, ENIQ. Ty mají za cíl zvýšit bezpečnost reaktorů na celém světě; Komise vyvíjí pokročilou bezpečnostní technologii a propaguje otevřenou výměnu informací mezi členy sítí.

Ke zlepšení bezpečnosti přispěly organizace z dvaceti zemí (z členských států EU i přistupujících zemí) - poskytly výzkumným projektům jak kvalifikované odborné znalosti, tak zařízení. Analyzovaly rozdílné bezpečnostní postupy, měřily v experimentech a potvrzovaly platnost testování ve velkém rozsahu.

NESC například organizoval projekt za 10 milionů euro, kdy byla sedmitunová ocelová tlaková nádoba, obsahující "skryté" defekty, přezkoumávána za slepých podmínek vedoucími nedestruktivními testovacími týmy po celé Evropě. Byly testovány i simulace těžkých nehod jako ztráta chladicí kapaliny a degradovaná reaktorová nádoba. Výsledky potvrdily, že i materiál narušené reaktorové nádoby je schopen vydržet těžkou havárii.

Další informace jsou na http://safelife.jrc.nl/


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist