https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bezpecnost-zeleznicnich-prejezdu-stoji-miliony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bezpečnost železničních přejezdů stojí miliony

15.4.2003 13:37 | PRAHA (ČIA)
Celkem 275 milionů korun investovaly České dráhy v letech 2000 až 2002 do vyšší bezpečnosti železničních přejezdů. Nejvyšší investice si vyžádala náhrada 16 přejezdů na I. a II. mezinárodním železničním koridoru mimoúrovňovým křížením dráhy a silnice. ČIA to dnes řekl vedoucí tiskového oddělení ČD Petr Šťáhlavský.
 

V letošním roce plánuje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) investici do vyšší bezpečnosti na zhruba 30 přejezdech přibližně ve výši 139 milionů korun. Modernizace se týká zejména výstavby elektronicky ovládaných přejezdových zařízení s pamětí, která již usvědčila řadu riskujících řidičů, kteří tvrdili, že signalizace byla nefunkční.

Inspektoři ČD loni podle Šťáhlavského řešili 235 srážek vlaků se silničními vozidly. Z toho 109 nehod se stalo na přejezdech zabezpečených pouze výstražnými kříži a 102 nehod na přejezdech vybavených varovnou signalizací. Zbytek tvoří střety mimo přejezdy, kdy například řidič nezvládne řízení a sjede na trať.

Podle Šťáhlavského při srážce silničních a železničních vozidel v roce 2002 zemřelo celkem 24 osob, 161 dalších odneslo nehodu zraněním. Celkové škody z těchto nehod vyšplhaly na 51,5 milionu korun. Drtivou většinu nehod na přejezdech i mimo ně zavinili řidiči silničních vozidel, ČD se spolupodílely nebo zavinily pouze dvě nehody na přejezdech, tedy necelé jedno procento všech případů.

Na tratích ve správě státní organizace SŽDC je celkem 8500 železničních přejezdů. Z tohoto počtu je většina zajištěna pouze výstražnými kříži. Na více než třech tisících dalších je různé zabezpečovací zařízení, které varuje řidiče před přijíždějícím vlakem. Z toho tvoří téměř 500 mechanické závory, necelých 800 zařízení s výstražnou signalizací a závorami a přes 1900 přejezdů je vybaveno světelnou a zvukovou signalizací.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist