https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/blokady-zemedelcu-ve-francii-po-slibu-vlady-oslabily-ale-uplne-neskoncily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Blokády zemědělců ve Francii po slibu vlády oslabily, ale úplně neskončily

27.1.2024 21:33 | PAŘÍŽ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Blokády zemědělců v Francii po pátečním slibu premiéra Gabriela Attala nezvyšovat daň na naftu pro zemědělské účely výrazně oslábly, ale úplně neskončily. Informují o tom dnes úřady s odkazem na neoficiální čísla policie. Organizátoři protestů však zvažují, že obnoví protesty ve větší míře na začátku příštího týdne, a nevylučují ani protest v Paříži.
 

Podle neoficiálních čísel policie, o kterých informuje stanice BFM TV, se dnes ve Francii uskutečnilo 38 blokád, do kterých se zapojilo 700 zemědělců. V pátek to při tom bylo 113 blokád s účastí 17 500 zemědělců.

V pátek premiér Gabriel Attal slíbil zemědělcům, že vláda nezvýší daně z nafty, která se používá pro zemědělské aktivity. Tím splnil jeden z hlavních požadavků protestů, které organizují zemědělské svazy. Attal také slíbil, že zemědělství bude pro vládu prioritou , a že chystá "drastické snížení" administrativní zátěže, či rychlejší vyplácení různých státních příspěvků.

Zemědělci dnes například ukončili blokádu na dálnici A64, kterou drželi od začátku protestů před deseti dny. "Byli jsme vyslyšení, dostali jsme nějaké odpovědi," řekl agentuře AFP jeden z mluvčích nespokojených zemědělců Joël Tournie. Podle AFP se míra protestů liší podle toho, jak moc jsou místní skupiny zemědělců spokojení s vládním ústupkem.

Předák největších zemědělských odborů FNSEA Arnaud Rousseau však vyzval zemědělce, aby pokračovali v demonstracích i přes Attalovo oznámení. "Rozhodli jsme se pokračovat v našem hnutí," řekl Rousseau francouzské televizi TF1. Attal podle něj "neodpověděl na všechny naše otázky" a "neuklidnil" hněv mnoha zemědělců.

Organizátoři protestů tak mluví spíše o pauze, než konci blokád a demonstračních akcí. "Potřebujeme si odpočinout a musíme také přepracovat strategii," řekl šéf svazu mladých zemědělců Pierrick Horel. I další vůdci protestů mluví o tom, že zemědělci využijí víkendu k tomu, aby načerplai síly. Podle Horela se nové protesty a blokády uskuteční na začátku příštího týdne. "Je jasné, že otázka hlavního města je na sále na stole," dodal Horel. Podle něj zemědělci zatím vylučují blokádu města Rungis, kde se nachází významné potravinářské tržiště, ze kterého se ve velké míře zásobuje Paříž.

Mnozí zemědělci ve Francii, která je největším zemědělským producentem v Evropské unii, tvrdí, že čelí rostoucímu tlaku ze strany maloobchodníků na snižování cen, což ohrožuje jejich živobytí. Zemědělské odbory si stěžují také právě na vládní daň na pohonné hmoty pro traktory, levný dovoz potravin ze zahraničí, nedostatečný přístup k vodě, nadměrnou byrokracii a ekologická pravidla.

Ve městě Pamiers na jihozápadě Francii si dnes několik tisícovek lidí připomnělo dvě ženy, které při blokádách zemřely na začátku týdne. Jedná se o matku a dceru. Zraněný byl při incidentu i jeden muž, který je stále v nemocnici.

Český ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) požádal svého francouzského kolegu o ochranu českých autodopravců, z nichž několik podle něj čelilo útokům ze strany francouzských zemědělců při jejich demonstracích. Francouzská strana na žádost rychle zareagovala, ocenil ministr.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist