https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bobr-na-svrcove-poskozuje-stromy-prerovu-zpusobil-skody-za-desitky-tisic-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bobr na Svrčově poškozuje stromy, Přerovu způsobil škody za desítky tisíc korun

18.2.2024 22:16 | PŘEROV (ČTK)
Desítky poškozených stromů má na svědomí bobr evropský, který pobývá v blízkosti rybníků v lokalitě přírodní památky Dolní a Prostřední Svrčov v majetku Přerova. Jejich vykácení a ochrana zbývajících dřevin již město stály desítky tisíc korun. Radnice se navíc obává hrozícího protržení hráze, informovali zástupci města na stránkách města. Problémy s bobrem chráněným zákonem mělo město v minulosti také v rekreační oblasti na Laguně.
 

"Bobři na Svrčově pobývají už delší dobu, ale na podzim loňského roku se jejich aktivita vystupňovala natolik, že poškodili desítky stromů. Některé bylo nutné ve spolupráci s lesním hospodářem pokácet - hrozila nejen další škoda na majetku, ale i zranění lidí, kteří se zde pohybují," uvedl náměstek primátora Miloslav Dohnal (ODS). Město podle něj muselo současně provést i zásahy u ostatních stromů, které byly oploceny a natřeny proti okusu.

Radnice bude škodu v řádu několika desítek tisíc korun požadovat jako náhradu od ministerstva financí. Ve spolupráci s lesním hospodářem a rybářským svazem navíc radnice zahájila legislativní kroky k povolení odlovu bobrů. Vede ji k tomu hrozící nebezpečí v podobě poškození hrází rybníků. "Tento zvířecí stavební inženýr je sice zatím používá jako skluzavku do vody, ale je schopen si v hrázi vyhloubit svou noru v řádu několika málo dní. Kdyby došlo k jejímu protržení, byly by škody nedozírné," upozornil vedoucí oddělení správy ostatního majetku a komunálních služeb Petr Školoud.

Problémy se zákonem chráněným bobrem řešila přerovská radnice již v roce 2016 v rekreační oblasti Laguna, kdy se chránění hlodavci zaměřili především na dřeviny rostoucí podél vodní plochy. Některé ze stromů muselo město tehdy dát pokácet, protože ohrožovaly okolí. O rok dříve podobné problémy řešili v nedalekém Lipníku nad Bečvou, kde bobři poničili část nově postavené cyklostezky. V roce 2018 zase bobři ohrožovali jeden z nejcennějších tuzemských romantických parků v zámeckém areálu v Čechách pod Kosířem, když se nastěhovali k tamnímu velkému rybníku.

Bobr evropský je na seznamu zvlášť chráněných živočichů. V povodí Moravy se objevuje již od pramenných oblastí toků v Jeseníkách. Ve větší míře se vyskytuje v Litovelském Pomoraví. Jako druhý největší hlodavec na světě je dokonale přizpůsoben životu ve vodě. Hráze buduje, aby zvýšil hladinu nad vchodem do své nory, což mu umožňuje snadnější transport potravy a také to brání promrznutí vody až na dno. Bobr je chráněný nejen v Česku, ale i ve světě.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.2.2024 04:02
Bobr má své místo v přírodě, ale pokud ohrožuje svou činností funkčnost stavby nebo pády stromů provoz a bezpečnost, je na místě ho odlovit. Bazírovat na absolutní ochraně je tak trochu ujeťárna. Lidská sídla jsou často poblíž řeky a představa, že všude, kam zavítá, bude nedotknutelný, je mimo normální uvažování.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.2.2024 08:45
Na druhé straně odstraňování stromů je povzbuzení k dalšímu kácení. No nejlépe stromy nechat ležet, načnuté skácet a nechat ležet.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.2.2024 09:50 Reaguje na Slavomil Vinkler
Takový strom v řece se při povodni pohne a opře o most. Vy ho pak
půjdete vytáhnout a nebo uvolnit? Já za povodně 2005 tyto stromy
viděl a bagrista, který je uvolňoval byl zralý na pemprsky, když
se most chvěl a praskaly větve těch stromů při procházení pod
mostem. Bobři mění skladbu dřevin kolem řek, kde ustupují vrby,
osiky a topoly a nahrazuje je pajasan, který bobrům nechutná.
No a taky se dostává po vykácení stínících velikánů na slunce
křídlatka a obsazuje břehy kdysi porostlé těmi stromy.A až se
vám jednou propadne noha po zadnici do bobří nory, tak poznáte
tu prospěšnost pro přírodu. To se vám ale u PC nestane teoretiku.
Do těch děr se propadají i nohy zvířat a už je znám případ utracení koně se zlomenou nohou na místě, kde by nikdo bobří noru nečekal.
U nás kácejí i záměrně vysazenou zeleň a plastová ochrana kmene je bobrům tak leda k smíchu. Nic se nemá přehánět a i ochrana má mít své mantinely, aby se nezvrhla na ochranu lidí před zvířaty.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.2.2024 11:31 Reaguje na Břetislav Machaček
No, kolem regulované řeky máte pravdu. U neregulované řeky stromy tak snadno necestují. A článek pojednává o rybníku, tam ucpání mostu nehrozí.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.2.2024 17:04 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tam hrozí protržení norou narušené hráze stejně, jako
u nás, kde si dělá nory v protipovodňových hrázích.
Toto mu nelze tolerovat, protože to může mít tragické
následky pro lidi i zvířata v zaplaveném území. Tady
musí jít jeho ochrana stranou, protože už dávno není
ohrožený vyhynutím a není ani vzácností jako kdysi,
jiné bobry už vzácné jsou.
Odpovědět
pa

pavel

20.2.2024 12:21
všechno postřílet vlky bobry rysy orly necháme si jenom prasata protože těch není nikdy dost
Odpovědět
RP

Radim Polášek

22.2.2024 15:25
Zabij bobra, zachráníš strom.
Je načase zařadit bobra mezi lovnou zvěř, aby byly umožněny jeho odstřely.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.2.2024 18:42 Reaguje na Radim Polášek
Nemusí být zrovna lovnou zvěří, ale na povolení se ho někde zbavit
by se nemělo čekat měsíce a roky. Pak se sanují škody za statisíce, které mohly být v řádu stokorun, kdyby se zasáhlo včas. Kamarádovi bobři ničili stromy a při vysokých nákladech při jejich ochraně drátěným pletivem přistoupil k nátěrům kmenů gumoasfaltem. Levné,
rychlé a účinné. Stromům to nevadilo, ale bobrům ano. Dnes je to
jeden z mála pozemků se starými vrbami, osikami a topoly, které už jsou v okolí pokáceny a bobři likvidují i semenáče a výmladky.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

23.2.2024 08:40 Reaguje na Břetislav Machaček
V podstatě souhlasím, jenže se obávám, že při nesmyslných bruselských předpisech, do kterých se promítla přání zelených škodíků odstřely takových zvířat co nejvíc ztížit, nebude možné bez prohlášení bobra za lovnou zvěř zajistit rychlý flexibilní odstřel škodícího jedince. Ostatně přímo charakter působení bobra je s běžnou kulturní krajinou využívanou člověkem téměř vždy neslučitelný, tudíž je zájem bory v kulturní krajině dost intenzívně regulovat. Bobr může nerušeně přežívat pouze na chráněných místech , kde jeho žír na stromech a změny vodních toků nevadí a kde nebudou vodohospodářské stavby, které může ničit.
Navíc neznám předpisy v případě odstřelu chráněných zvířat, ale předpokládám, že v takovém případě se zastřelená zvířata likvidují, že se nevyužívají na maso. Zatímco když bude lovnou zvěří, bude se zastřelené zvíře moct legálně využívat k lidské spotřebě. Je to výhodné i z hlediska úspor emisí CO2, kdo se nají bobra, nebude chtít třeba hovězí a o to bude těch emisí méně. A i z hlediska diverzity zdravé lidské stravy. která má být pestrá. A bobr, pokud nežil přímo v nějakých splašcích, bude mít nejspíš maso velmi chutné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist