https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/botanicka-zahrada-teplice-otevrela-novy-skalnickovy-sklenik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Botanická zahrada Teplice otevřela nový skalničkový skleník

27.6.2021 00:58 | TEPLICE (ČTK)
"Někdo by si řekl, proč skalničky musí být ve skleníku. Je to tím, že pochází z míst, kde jsou úplně jiné podmínky než u nás. Právě ve skleníku můžeme regulovat, kdy bude pršet, jaká tam bude teplota a podobně," uvedl Ptáček.
"Někdo by si řekl, proč skalničky musí být ve skleníku. Je to tím, že pochází z míst, kde jsou úplně jiné podmínky než u nás. Právě ve skleníku můžeme regulovat, kdy bude pršet, jaká tam bude teplota a podobně," uvedl Ptáček.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Botanická zahrada Teplice otevřela nový skalničkový skleník. Jsou v něm horské rostliny z celého světa, jejichž semena botanici přivezli z expedic. Mezi nejvzácnější patří skalničky z pouště Atacama v Chile, sdělil kurátor botanické zahrady Jan Ptáček.
 

Záměr vybudovat skalničkový skleník představil bývalý ředitel zahrady Jiří Haager městu, které ji zřizuje, v roce 2015. Stavět se začal o tři roky později. V roce 2019 bylo doplněno stínění a letos větrací okna a pak přišlo na řadu sázení rostlin. Náklady na stavbu činily zhruba osm milionů korun.

Rostliny z celého světa pocházejí z expedic z let 2010 až 2015. "Někdo by si řekl, proč skalničky musí být ve skleníku. Je to tím, že pochází z míst, kde jsou úplně jiné podmínky než u nás. Právě ve skleníku můžeme regulovat, kdy bude pršet, jaká tam bude teplota a podobně," uvedl Ptáček. Na vyvýšených stolech jsou skalničky zasazeny mezi kameny. Zakryté jsou mřížemi. "Jsou to drobné rostliny náchylné na poničení a některé opravdu velmi vzácné. Proto vznikla ochrana před nenechavými návštěvníky, kteří by mohli neodbornou manipulací rostliny poškodit," uvedl Ptáček.

Botanici dovezli kolem 600 semen rostlin. Část z nich je ve venkovní expozici, další našla místo v subtropickém skleníku a jiná jsou v novém skalničkovém skleníku. "Málokterá botanická zahrada skalničky pěstuje. Množstvím a způsobem expozice je to tady unikátní," uvedl kurátor, podle něhož je právě teď ta nejlepší doba na návštěvu botanické zahrady. "Teď je ta nejideálnější doba, teď je to nejpestřejší," řekl. Přes zimu skalničky potřebují klid a tolik jich nekvete.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist