https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/botanicka-zahrada-v-liberci-pomohla-navratit-vzacny-lomikamen-na-riegrovu-stezku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Botanická zahrada v Liberci pomohla navrátit vzácný lomikámen na Riegrovu stezku

30.10.2022 01:24 | LIBEREC (ČTK)
Foto | Meneerke bloem / Wikimeda Commons
Botanická zahrada v Liberci pomohla navrátit na Riegrovu stezku u Semil vzácnou rostlinu, lomikámen trsnatý vlnatý. Jde o endemický poddruh, který se kromě Pojizeří vyskytuje jen v Chráněné krajinné oblasti České středohoří. Je veden jako kriticky ohrožený, řekl ČTK ředitel zahrady Miloslav Studnička.
 

Pro libereckou botanickou zahradu nejde o první takový úspěch. "Před lomikamenem jsme takto prospívali kriticky ohrožené, skoro vymřelé, tučnici české (Pinguicula bohemica). To je masožravá rostlina rostoucí na celém světě jenom v Čechách, a sice v Libereckém kraji na jediné poslední lokalitě," dodal Studnička.

Lomikámen trsnatý vlnatý (Saxifraga rosacea subs. steinmannii) roste na Riegrově stezce na skalním amfiteátru zpřístupněném lávkou pro pěší, v místě zvaném Galerie. Na jeho drastickém úbytku v této lokalitě se projevila suchá horká léta, která mu nesvědčí. V jednu chvíli tam byly podle Studničky poslední dva plodné trsy a dva nedospělí jedinci. "Zanikly i všechny rostliny vysázené na opačném břehu na vhodné skály při pokusu posílit tamní sporadický výskyt," uvedl Studnička na webu zahrady.

Biotop na Riegrově stezce se podařilo zachránit díky rostlinám vypěstovaným v areálu liberecké botanické zahrady. O pomoc byli podle Studničky požádání před deseti lety. "Roku 2020 posloužily rostliny z botanické zahrady k výsadbě zpět na původní lokalitu - Galerii. Tento měsíc byla provedena revize a výsledek je potěšující," uvedl Studnička. I přes horké a suchá léto se podle něj rostliny dobře uchytily a zesílily. "Nyní je na lokalitě 22 zcela životaschopných exemplářů, z nichž již část plodila a rozesela svoje semena," dodal.

Pěší naučná Riegrova stezka je dlouhá 3,5 kilometru a vine se údolím Jizery ze Semil do Podspálova, patří mezi oblíbená turistická místa v regionu. Lidem slouží od roku 1909. Cesta je zčásti vylámaná ve skále a prochází čtyřmi tunely. Stavěla se tři měsíce a střelmistři použili přes 300 kilogramů dynamitu. Šest týdnů odborníci vrtali 12 metrů dlouhý tunel a ve výšce 5,5 metru nad řekou vztyčili 77 metrů dlouhou visutou galerii se železným zábradlím.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

30.10.2022 08:18
Nejprve zvedavy dotaz, kolik je na svete, v Evrope a treba v Alpach a dalsich evropskych horach, vcetne blizkych Krkonos, celkem druhu lomikamenu? Ma je nekdo vsechny spocitane, vcetne vsech ruznych poddruhu a taxonu? :)
K te Riegrovce. v letech 1858 - 59 byla - v podstate za jeden rok - vystavena skoro 150 km dlouha zeleznice, "severo-jizni nemecka draha" Liberec - Pardubice. Vytyceni trasy roku 1857 se provedlo tak, ze komise sla mesic pesky z Pardubic do Turnova (a dal do Liberce) cestou nabirala mistni starosty a dalsi dulezite lidi z regionu a trasu vytycila takto "za pochodu". Dnes nejsme schopni v terenu, kde roku 1858 v nepristupnem terenu vystrileli italsti a dalsi delnici (mistni obyvatelstvo se strelneho prachu balo) ctyri zeleznicni tunely postavit ani cyklostezku. O ktere se sice intensivne mluvi jiz 20 let, vsechna volebni uskupeni v okoli
to maji v programu jako celny bod, ale pri tom cekani na dotace nebyla dosud ani vytycena podrobna trasa cyklostezky.
To jen k tomu nasledujicimu uryvku, zatimco vystavba zeleznice probehla medialne temer nepozorovane tak vystavba turisticke Riegrovy stezky byla medialne oslavovana dostatecne v prubehu poslednich 120 let. Vcetne toho maleho tunylku, ktery je tak mnohem slavnejsi nez 4 zeleznicni tunely na protilehlem rehu postavene o 50 let drive :)
Pěší naučná Riegrova stezka je dlouhá 3,5 kilometru a vine se údolím Jizery ze Semil do Podspálova, patří mezi oblíbená turistická místa v regionu. Lidem slouží od roku 1909. Cesta je zčásti vylámaná ve skále a prochází čtyřmi tunely. Stavěla se tři měsíce a střelmistři použili přes 300 kilogramů dynamitu. Šest týdnů odborníci vrtali 12 metrů dlouhý tunel a ve výšce 5,5 metru nad řekou vztyčili 77 metrů dlouhou visutou galerii se železným zábradlím.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist