https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-vratil-do-hry-ctyri-pruzkumna-uzemi-pro-uloziste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec vrátil do hry čtyři průzkumná území pro úložiště

13.11.2017 08:23 | CHANOVICE (ČTK)
Lokality pro trvalé úložiště jaderného odpadu
Lokality pro trvalé úložiště jaderného odpadu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | SÚRAO
Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) vrátil do hry průzkumná území na geologické práce pro vyhledávání hlubinného úložiště jaderného odpadu v lokalitách Březový potok, Čertovka, Čihadlo a Magdaléna. O osudu zbylých tří území z Vysočiny se rozhodne později. Informaci Platformy proti hlubinnému úložišti potvrdila mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Platforma sdružuje 23 dotčených obcí a 12 spolků.
 

Geologický zákon podle Roubíčkové umožňuje prodloužení žádosti o stanovení průzkumného území, současně však nestanoví lhůtu, kdy má žadatel - v tomto případě Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) - podat žádost o prodloužení a dokdy musí ministerstvo rozhodnout.

"Rozkladová komise proto ministrovi doporučila, aby se o žádosti o prodloužení neinvazivních průzkumů na MŽP rozhodovalo znovu, protože předtím byla žádost zamítnuta právě a pouze z důvodu uplynutí doby platnosti původní žádosti," dodala mluvčí.

Mluvčí platformy Petr Nohava a starosta obce Pluhův Žďár a právník Pavel Doucha míní, že rozhodnutí odporuje zákonu a jde o další z chaotických kroků státní správy v přípravě strategické a citlivé stavby až za 110 miliard korun. Ministr se podle zástupců platformy pokouší napravit předchozí nedbalost úředníků SÚRAO, kteří nestihli udělat průzkumy v termínu ani včas zajistit jeho prodloužení. Správa úložišť mezitím podle platformy začala tvrdit, že k provedení geologických prací průzkumná území nepotřebuje, a zahájila výzkum, k němuž průzkumná území nejsou potřebná.

"Ministerstvo bude naše žádosti o prodloužení platnosti průzkumných území znovu posuzovat a našim žádostem plně vyhoví," řekl ČTK ředitel SÚRAO Jiří Slovák. SÚRAO čeká rychlé rozhodnutí i u zbývajících tří lokalit. Cílem prodloužení průzkumů je podle Slováka detailněji definovat požadavky na technické geologické práce v dalších etapách výběru úložiště.

Podle aktuálního harmonogramu by SÚRAO měla příští rok vybrat čtyři lokality pro další etapu posuzování vhodnosti pro hlubinné úložiště. Harmonogram tak počítá s výběrem lokality finální a záložní v roce 2025, řekl.

"Na náš podnět MŽP provedlo letos v červnu kontrolu činnosti SÚRAO, která měla vyjasnit správnost jejího postupu. Výsledek není znám," uvedli zástupci platformy. Městský soud v Praze navíc dodnes nerozhodl o žalobách 18 obcí a šesti spolků, které napadly nezákonnost stanovení průzkumných území v roce 2015.

Areál hlubinného úložiště s podzemní plochou 300 hektarů a nadzemním deseti- až 20hektarovým areálem by měl podle cen z roku 2010 přijít na 105 až 110 miliard korun. SÚRAO, které po dokončení průzkumů území koncem roku 2018 má zúžit počet lokalit na čtyři, má navrhnout finální místo pro stavbu do roku 2025. Definitivní rozhodnutí o úložišti, které by mělo začít fungovat po roce 2065, by mělo padnout kolem roku 2050.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

13.11.2017 16:15
Bohužel, ta základní otázka, zda je vůbec potřeba v ČR hlubinné úložiště budovat, zůstává nezodpovězena. Nadpovrchové mezisklady u jaderných elektráren jsou mnohem levnější, radioaktivní odpad je pod kontrolou a může být v pravý čas použit jako zdroj cenné suroviny. Rozhodně Evropská legislativa nám nenakazuje hlubinné úložiště budovat, to spíše příslušná stavební lobby cítí pěknou státní zakázku a těmto potřebám je třeba za veřejné peníze vyhovět.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist