https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britske-namornictvo-ziska-lod-pro-ostrahu-podmorskych-kabelu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britské námořnictvo získá loď pro ostrahu podmořských kabelů

22.3.2021 15:20 | LONDÝN (ČTK)
Podmořské kabely v délce statisíců kilometrů zajišťují internetové a komunikační spojení mezi jednotlivými státy a kontinenty.
Podmořské kabely v délce statisíců kilometrů zajišťují internetové a komunikační spojení mezi jednotlivými státy a kontinenty.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Britské námořnictvo má mít od roku 2024 k dispozici speciální loď určenou k ostraze podmořských komunikačních kabelů, které Londýn považuje za součást strategické infrastruktury. Podle ministerstva obrany hrozí, že se mohou stát cílem sabotáže ze strany ponorek nepřátelských států. Na svých internetových stránkách o tom informuje rozhlasová a televizní stranice BBC.
 

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že nová víceúčelová sledovací loď bude vybavena "technologicky vyspělými senzory a řadou dálkově ovládaných podmořských dronů pro sběr dat". Na palubě plavidla, určeného pro operace v britských i mezinárodních vodách, bude sloužit 15 členů posádky. Britské ministerstvo obrany počítá i s nasazením lodi v oblasti Arktidy.

Podmořské kabely v délce statisíců kilometrů zajišťují internetové a komunikační spojení mezi jednotlivými státy a kontinenty. BBC uvádí, že představitelé amerických a britských zpravodajských služeb v poslední době varují před "agresivními operacemi" ruských ponorek v blízkosti podmořských kabelů v Atlantském oceánu. Britský resort obrany možnost jejich narušení považuje za existenční hrozbu pro Spojené království.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

22.3.2021 16:36
Nechapu proč je tohle na ekolistu
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist