https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britsti-spotrebitele-maji-neudrzitelny-vliv-na-odlesnovani-tvrdi-poslanci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britští spotřebitelé mají neudržitelný vliv na odlesňování, tvrdí poslanci

5.1.2024 01:38 (ČTK)
Britové přispívají k ničení světových lesů obzvláště velkou měrou, mimo jiné spotřebou produktů, jako je sója, kakao, palmový olej, hovězí či kůže. Vyplývá to ze zprávy britského poslaneckého výboru, o které informoval server stanice Sky News.
 

Poslanci varovali, že světové lesy jsou vystaveny "obrovskému tlaku" kvůli britskému apetitu po komoditách, jako je sója, kakao, palmový olej, hovězí maso a kůže. Podle zprávy Výboru pro audit životního prostředí (EAC) je intenzita spotřeby v Británii, měřeno podle její stopy na tunu spotřebovaného produktu, vyšší než v Číně.

To by mělo "sloužit jako varovný signál pro vládu", uvedl předseda EAC Philip Dunne, který dodal, že spotřeba ve Spojeném království má "neudržitelný dopad na planetu". Výbor vydal 66stránkovou zprávu o britském příspěvku k řešení globálního odlesňování, tedy kácení lesů, ve kterém sepsal řadu doporučení.

Přichází poté, co ministři oznámili, že čtyři komodity - výrobky z hovězího dobytka (s výjimkou mléčných výrobků), kakao, palmový olej a sója - budou muset mít certifikát o "udržitelnosti", pokud se mají prodávat na britských trzích. Vláda, která plánuje na seznam postupně zahrnout další produkty, zatím neuvedla, kdy toto pravidlo začne platit. Výbor ve zprávě kritizoval skutečnost, že vláda do něj nezařadila také například kukuřici, kaučuk či kávu.

Zákaz ale vytváří "zvrácenou motivaci" pro vývozní země, aby zrušily zákony, kterými chrání lesy, a zlegalizovaly tak jejich odlesňování. Díky tomu by mohly i nadále dovážet určité produkty do Británie, protože by nebyly považovány za neudržitelné, uvedla charitativní organizace ClientEarth.

Výbor vyzval vládu k posílení stávajících zákonů tak, aby britské podniky nesměly obchodovat s komoditami spojenými s odlesňováním nebo je používat.

Poslanci ve zprávě vyzývají ministry, aby vytvořili indikátor globální stopy, díky kterému by veřejnost viděla, jaký dopad má Británie na odlesňování, a aby bylo možné stanovit cíl pro jeho snížení.

Zpráva zdůrazňuje, že lesy hostí 80 procent světové suchozemské biologické rozmanitosti, zajišťují živobytí 1,6 miliardy lidí a poskytují životně důležité ekosystémové služby. "Odlesňování ohrožuje nenahraditelná biologicky rozmanitá stanoviště a přispívá k 11 procentům celosvětových emisí uhlíku," uvádějí poslanci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

5.1.2024 09:44
Koukám, že zelení exponenti škodí, kde můžou. Nyní chtějí nesmyslnými předpisy zdražit tyto potraviny či komodity britským občanům.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

5.1.2024 17:58
A přitom stačí konstatování, že stát potřebuje zvednout daně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist