https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brnensky-radni-petr-hladik-nechce-byt-ministrem-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brněnský radní Petr Hladík nechce být ministrem životního prostředí

9.11.2021 12:12 | BRNO (ČTK)
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Brněnský radní Petr Hladík (KDU-ČSL), který je zatím jediným známým kandidátem vznikající vládní koalice na ministra životního prostředí, tuto nabídku nepřijme. Uvedl to na svém oficiálním facebookovém profilu. Předseda lidovců Marian Jurečka ČTK řekl, že oznámení pro něj není překvapením. S Hladíkem jeho argumenty probral a rozhodnutí radního a také místopředsedy KDU-ČSL respektuje. "To mám už dávno vyřešené," uvedl Jurečka, odmítl ale říci, s jakým nominantem KDU-ČSL přijde.
 

Výběr kandidátů na ministry podle Jurečky není uzavřen ani v dalších stranách pětikoalice. Zopakoval, že se zatím lídři koalice ani nedohodli, kdy kandidáty zveřejní. Neumí tedy říci, zda to bude v tomto týdnu, či příštím.

Hladík uvedl, že na prvním místě je pro něj rodina. "Už nyní při práci brněnského radního a náměstka primátorky, s manželkou a pěti dětmi netráví tolik času, kolik by si přál," uvedl. "Když chceš změnit svět, běž domů a miluj svou rodinu. A když chceš změnit naši zemi, musíš změnit nejprve svoje město. Takhle to mám, a proto zůstávám doma v Brně. A proto teď nemůžu jít do Prahy a dělat ministra životního prostředí, i když jsem tu nabídku dostal. Vím, že teď řadu z vás asi zklamu, ale zároveň doufám, že mě pochopíte," požádal své příznivce v příspěvku.

Zároveň naznačil, že lidovci mají jiného kandidáta na tuto funkci ve vládě koalice Spolu (ODS, TOP 09,KDU-ČSL) a Pirátů a STAN. "V čele ministerstva usedne člověk s dlouhodobými odbornými, politickými i manažerskými zkušenostmi. Nepůjde v ochraně životního prostředí o žádného nováčka. Je to člověk, který dokáže naslouchat odborné veřejnosti a zároveň dokáže čelit různým skládkovacím, uhelným i jiným lobbistickým skupinám," napsal. Dodal, že konkrétní jména lidovci brzy představí. Jurečka odmítl potvrzovat i vyvracet spekulace o dalších kandidátech či kandidátkách.

Hladík na sociálních sítích popsal, jakým plánům se v Brně jako radní pro životní prostředí věnuje, ať už se jedná o zelené střechy nebo plán na vznik virtuální solární elektrárny na střechách brněnských budov. "Teď by se mi hodně těžko odcházelo od rozdělané práce," poznamenal.

Zároveň upozornil na potíže, které se zatím řešit nedaří, ať už dopravu nebo bydlení. "Bylo by nefér, kdybych Brno, které miluji, teď vyměnil za Prahu. Zůstávám v Brně, protože pro něj chci pracovat a dotáhnout svoji práci dokonce. Brno je boží. Mám skvělý a pracovitý tým, se kterým věřím, že Brno posuneme ještě o pořádný kus dopředu," napsal Hladík.

Sedmatřicetiletý politik působil od roku 2010 jako zastupitel městské části Brno-sever, od roku 2014 jako zastupitel města Brna, od roku 2016 je náměstkem primátora. Nejprve byl náměstkem primátora Petra Vokřála (ANO), od roku 2018 náměstkem primátorky Markéty Vaňkové (ODS). Od roku 2019 je místopředsedou KDU-ČSL.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

9.11.2021 12:47
V této pravicové vládě to bude pozice pouze pro kamikadze. A co ta
nadšená pirátka, co tu psala v minulosti svá moudra, ta nemá zájem
moudra uvést do praxe? Nakonec bude ministrem nějaký "kejval" a to
nadšení ze změny na životním prostředí si bude muset 4 roky počkat,
pokud ale nebudou nakonec k horšímu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.11.2021 13:02 Reaguje na Břetislav Machaček
PIrSTAN nedostalo MŽP, takže zde je ta kritika dost mimo mísu, myslím, že Balcarová by to chtěla, a asi dost, nicméně má smůlu.
Odpovědět
TK

Tomáš Kvítek

9.11.2021 13:04 Reaguje na Svatá Prostoto
Chtít a opravdu, nejen kecama, umět je dost rozdíl.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.11.2021 13:17 Reaguje na Tomáš Kvítek
Zda by to uměla by se vidělo, horší než takový Benda, a ostatně než Chalupa, by byla sotva:-).

Ale pan Macháček se ptá konkrétně na ni a zda nemá zájem ... a fér odpověď je, že prostě nemá nárok, bo Piráti Vršovice nedostali.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

9.11.2021 13:23 Reaguje na Tomáš Kvítek
Při rozdělování ministerstev jednotlivým stranám Vaše „Chtít a opravdu, nejen kecama, umět, je dost rozdíl.“ nehrálo žádnou roli.
Odpovědět
TK

Tomáš Kvítek

9.11.2021 13:01
Vládě přeji, ať se jí daří a má klid na práci. Necháme se tedy překvapit kvalitními kandidáty a snad to rozdýcháme. Na poslední chvíli všichni cukají, co to je? Co se děje? Všichni jsou překvapeni, ze by měli být ministry? Ta osmiletá příprava je tedy opravdu úžasná!!!! Doufám, že to nebude takto celé období.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.11.2021 13:04 Reaguje na Tomáš Kvítek
Ale no tak, zase trochu buďme fér ... kdo cuknul? A jména a konkrétně. A doporučuji si předtím zjistit, kterej barák si v tom slepenci kdo vyhádal.
Odpovědět
TK

Tomáš Kvítek

9.11.2021 13:06 Reaguje na Svatá Prostoto
trochu čtěte.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.11.2021 13:17 Reaguje na Tomáš Kvítek
O to strach nemějte, takže znovu ... kdo konkrétně cuknul a na co?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

9.11.2021 13:34 Reaguje na Tomáš Kvítek
Zatím probíhá proces sestavování nové vlády mnohem rychlejším tempem, než na jaké jsme byli v posledních osmi letech zvyklí. I mne zajímá, kdo konkrétně měl být ministrem a cuknul.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.11.2021 14:23 Reaguje na Majka Kletečková
No, konkrétně z těch kteří tu nabídku reálně dostali, to měl být právě Hladík a Jelínková, oba lidovci. Což zrovna u nich nepřekvapí ...
Nicméně do tvrzení "všichni cukají" to má dost daleko. Ale rád si nechám panem Kvítkem rozšířit obzory i o další.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

10.11.2021 09:52 Reaguje na Svatá Prostoto
Pekarová, Hladík, Jelínková, Richterová, Válek a už i Jurečka (ten ale vezme asi jiné ministerstvo). Opravdu to vypadá směrem k občanům tak, že opozice byla odhodlaná pracovat jen před volbami, a teď je ten elán nějak přechází.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.11.2021 13:50 Reaguje na Marcela Jezberová
A další.
Takže si to vezměme popořádku.
Pekarová vzala Sněmovnu ... je asi nejméně kontroverzní, takže se na ní nejsnáze shodli, navíc vypadá dobře, že v TOP 4 (prezident, vláda, PS a Senát) je aspoň jedna ženská. A pokud tu nabídku dostala, tak by byla blázen, kdyby ji nevzala.
Richterová ... Piráti MPSV nedostali a na to, aby si je nějak zkusili vydupat nemají. Takže těžko mohla něco vzdát.
Pro doplnění, ani jednu z těch dvou fakt nemusím, ale v tomhle fakt jim těžko cokoli vyčítat.
Válek na zdravko zatím půjde ... i když z toho teda radost nemám.
Jurečka je předseda strany a bude místopředseda vlády, a to se z Těšnova dělá fakt hůř, než z Palačáku. Nic proti zemědělství, ale proti MPSV je to druhá liga. Takže když to Jelínková položila, zachoval se rozumně.
Hladík a Jelínková to fakt vzdali.

Takže když to shrneme, je to jak jsem psal ... problém, pokud je to teda vůbec problém, je čistě u lidovců, tedy u jednoho subjektu z pěti. No stress.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

10.11.2021 14:26 Reaguje na Svatá Prostoto
Víte, ono je úplně fuk, z jaké jsou strany. Je důležité, že před volbami měli plnou hubu řečí, jak to umějí oni lépe a teď skutek utek, protože logicky občan očekává, že právě ten, kdo má tolik silných řečí bude tím, kdo je nakonec bude uskutečňovat. U vůbec není jedno, jaká osoba bude dělat ministra. Ono to totiž ovlivňuje, jak bude to ministerstvo fungovat. Když jako ministra srčíte naprosto neznámého člověka, o kterém v kampani nikdo ani netušil, že existuje a navíc nemá ani páru o oboru, kterému ministruje, je to jednoznačně doklad, že vládě je šuma fuk, jestli to na ministerstvu bude fungovat.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.11.2021 22:14 Reaguje na Marcela Jezberová
Ehm ... teorie je hezká, ale pokud chcete sdělit, že by se vám dvojboj ANO+SPD líbil víc, tak to prostě napište rovnou. I s těmi tamními odborníky.
A pokud se vám nelíbí ten koaliční návrh ministrů, tak by to opět chtělo být zcela konkrétní ... kdo se vám nelíbí a proč, resp. kdo by tam podle vás měl být.

Já netvrdím, že jsem tou sestavou nějak nadšen, ale forma vaší kritiky je tak trochu naprd.
Odpovědět
TK

Tomáš Kvítek

9.11.2021 13:02
Vládě přeji, ať se jí daří a má klid na práci. Necháme se tedy překvapit kvalitními kandidáty a snad to rozdýcháme. Na poslední chvíli všichni cukají, co to je? Co se děje? Všichni jsou překvapeni, ze by měli být ministry? Ta osmiletá příprava je tedy opravdu úžasná!!!! Doufám, že to nebude takto celé období.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.11.2021 22:19
Tak s ohledem na volbu vedení PS to bude zjevně ještě sranda.
Njn, člověk nemůže chtít všechno, Bába šel od válu, Hami s Venezuelou doufám navždy dopryč ... a Stropnického si snad vezmou s sebou ... bolšáni pomalu vymírají a plukovník-traktorista zůstal taky bez sesle.
Zatím dobrý.
A čím víc se budou hádat, tím méně to zvládnou podělat:-))).
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist