https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/budouci-clenove-eu-chteji-podporu-zivotu-na-venkove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Budoucí členové EU chtějí podporu životu na venkově

13.3.2003 11:33 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Nezávadné potraviny a zlepšení venkovského života se staly nejvyšší prioritou občanů budoucích členských států Evropské unie. To se ukázalo v letošním průzkumu Eurobarometru, ve kterém se respondenti vyjadřovali k otázce, jakou cestou by se měla dát zemědělská politika Unie. Tento názor zastává 88 procent oslovených.
 

Jasná většina (67 %) podporuje směr, kterým se vydává Společná zemědělská politika (Common Agricultural Policy - CAP), tedy nižší dotace zemědělským produktům a více financí do rozvoje a ochrany venkovského hospodaření, zároveň s přímou podporou farmářů. Průzkum také ukazuje, že většina občanů předpokládá, že CAP bude příznivě nakloněna farmářům, spotřebitelům, potravinářskému průmyslu i životnímu prostředí na venkově.

Srovnání s obdobným průzkumem provedeným v Evropské Unii minulý rok odhalilo, že občané současných i budoucích členských zemí vyjadřují podobně širokou podporu většině cílů CAP.

Komisař pro zemědělství, rozvoj venkova a rybolov Franz Fischler výzkum veřejného mínění komentoval takto: „Jak dokazuje průzkum, nezávadné potraviny jsou jasnou prioritou všech evropských občanů. Stejně tak se shodují na nutnosti ochrany životního prostředí a podpoře venkovské ekonomiky. Těmito návrhy se podrobně zabývá návrh reformy CAP, který Komise vytvořila v letošním lednu.“

Výzkum byl proveden na reprezentativním vzorku populace 13 zemí – deseti, které přistoupí k EU v roce 2004 (ČR, Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko, Slovinsko) a kandidáty, s nimiž se jednání dosud vedou (Bulharsko, Rumunsko, Turecko).

Občané členských zemí jsou o něco více nakloněni ekologickému zemědělství a respektu k životnímu prostředí, naopak nepodporují tolik nutnost stabilního příjmu zemědělců a nutnost bránit jejich zájmy v obchodu s velkoobchody a distributory. O něco méně by také chránili evropské zemědělské produkty, i když stále je pro ochranu 73 procent dotázaných (78 % v budoucích členských zemích).

Průzkum také ukázal některé existující obavy, zejména v České republice a Slovinsku, že zavedení evropské zemědělské politiky bude pro zemědělce spíše nevýhodné. Podle Komise je zřetelné, že je nutné více tamější veřejnost informovat o konceptu a cílech CAP, protože současná znalost je velmi nízká. Nejlépe informováni byli podle výzkumu Poláci (37 %) a Slovinci (31 %).

Celou zprávu o výzkumu naleznete na stránce http://europa.eu.int/comm/agriculture/survey/cc/index_en.htm.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist