https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bulharsko-podepsalo-s-tureckem-dlouhodobou-smlouvu-o-dodavkach-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bulharsko podepsalo s Tureckem dlouhodobou smlouvu o dodávkách plynu

3.1.2023 17:04 | SOFIA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | PxHere
Bulharská plynárenská společnost Bulgargaz podepsala dlouhodobou smlouvu s tureckou státní plynárenskou firmou Botas. Získá tak přístup k plynárenské síti sousedního Turecka a k jeho terminálům na zkapalněný zemní plyn (LNG), které ji pomohou s dodávkami. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Bulharsko bylo téměř plně závislé na ruském plynu. Když Moskva v dubnu dodávky do Bulharska přerušila, protože Sofia odmítla platit v rublech, začali Bulhaři hledat alternativní zdroje plynu.

Podle nové dohody uzavřené na 13 let bude moct Bulgargaz využívat turecké terminály na LNG pro dodávky plynu, který se bude přepravovat prostřednictvím sítě firmy Botas do Bulharska.

"Touto dohodou si zajišťujeme možnost nakupovat plyn od všech světových producentů a vykládat jej v Turecku, což Bulharsku logisticky nejvíce vyhovuje," řekl prozatímní ministr energetiky Rosen Christov. Jeho turecký protějšek Fatih Dönmez dodal, že dohoda umožní Bulharsku ročně přepravit zhruba 1,5 miliardy metrů krychlových plynu a pomůže zvýšit bezpečnost dodávek v jihovýchodní Evropě.

Ministr řekl, že Bulharsko si chce v tureckých terminálech rezervovat kapacitu kolem jedné miliardy metrů krychlových plynu ročně a uzavřít dovozní smlouvy s evropskými a s americkými producenty LNG. Rezervace na letošní rok ale budou nižší, protože Bulgargaz už na několik měsíců získal napojení na terminál v Řecku.

Bulharsko v současnosti pokrývá zhruba třetinu své roční spotřeby dovozem jedné miliardy metrů krychlových plynu z Ázerbájdžánu. Na zbytek uzavírá smlouvy s obchodníky na dodávky přes Řecko.

Odborník na energetiku a bývalý bulharský velvyslanec v Moskvě Ilian Vasilev varoval, že Bulharsko by nakonec mohlo dovážet ruský plyn, pokud by se rozhodlo nakupovat plyn také od firmy Botas. Turecko totiž dováží ruský plyn a Moskva navrhla, aby se z Turecka stal hlavní uzel pro obchodování s ruským plynem. To by mohlo Moskvě umožnit maskovat jeho vývoz prostřednictvím paliva z jiných zdrojů.

Ministr energetiky uvedl, že Bulharsko nemůže kontrolovat, jaký plyn se do Bulharska dostane. Vláda ale podle něj zajistí, aby podepsala smlouvy o dodávkách zkapalněného plynu, který nepochází z Ruska.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

3.1.2023 18:13
Bulhaři mají snad vlastní LNG terminál, ne?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.1.2023 09:14
Erdogan má u mě za jedna. Levně koupí ruský plyn , přebalí ho na "made in Turkey" a s vysokým profitem ho pošle do EU.

Není v lidských silách dopátrat se jaký plyn vlastně koupíme. Jedno vím jistě , "nebude" ruský a bude stát 3x tolik.

Tolik blbosti jako v Bruselu nikde jinde ve světě nenajdete.

"Vzduch omaštěný větrem ", stejně jako v pohádce Obušku z pytle ven !


Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2023 18:43 Reaguje na Miroslav Vinkler
Plyn z Ruska je dražší, než náš LNG. To drtí Maďarsko. A není vůbec žádný důvod si myslet, že Turek to bude mít levnější, mužik potřebuje zoufale každý euro.
Víte kolik stál poslední ruský plyn, který jsme kupovali, než nám to zarazili celý?? 330 eur/Mwh. Přímo láce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2023 18:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
V článku ale píšou, že budou využívat turecký terminál LNG.
Váš svět naopak má úžasná rezidua, třeba že ruský plyn je levný.
Proč byl levný sem píšu opakovaně, proč už levný nikdy nebude, z toho vychází.
Odpovědět
sv

sv

4.1.2023 19:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Na rozdíl od vinklera nejsou turci tak hloupí, aby prohlubovali svou závislost na zločineckém a smlouvy neplnícím rusácku. Rozvíjejí vlastní těžbu a hodlají na ni i vydělávat.
https://ekonomickydenik.cz/ruskemu-zemnimu-plynu-chteji-dat-sbohem-uz-i-turci/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2023 20:59 Reaguje na sv
Vypadá to dobře, rusáky vytlačují všichni a to jim zlomí vaz.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist