https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/byvaly-vojensky-areal-v-milovicich-proveri-kvuli-nebezpecnym-latkam-specialiste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bývalý vojenský areál v Milovicích prověří kvůli nebezpečným látkám specialisté

5.4.2023 15:04 | PRAHA (ČTK)
Podle státního zástupce byl materiál ze zbouraných objektů po sovětské armádě nadrcen a rozvezen po celém areálu. Obsahoval přitom nebezpečný azbest. Případ prověřují kriminalisté pro podezření z neoprávněného nakládání s odpady a podvodu. Ilustrační foto
Podle státního zástupce byl materiál ze zbouraných objektů po sovětské armádě nadrcen a rozvezen po celém areálu. Obsahoval přitom nebezpečný azbest. Případ prověřují kriminalisté pro podezření z neoprávněného nakládání s odpady a podvodu. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Středočeský kraj dá prověřit vybrané oblasti bývalého vojenského areálu Milovice-Mladá na Nymbursku nezávislými specialisty. Důvodem je možný výskyt nebezpečných látek. Podle státního zástupce byl materiál ze zbouraných objektů po sovětské armádě nadrcen a rozvezen po celém areálu. Obsahoval přitom nebezpečný azbest. Případ prověřují kriminalisté pro podezření z neoprávněného nakládání s odpady a podvodu. Hejtmanství však dosud neobdrželo jakékoli výsledky šetření, které by výskyt nebezpečných látek potvrzovaly, a vychází jen z informací v médiích, informovala ČTK Zuzana Žídková z krajského úřadu.
 

Kraj by měl podle rozhodnutí rady v nejbližších dnech udělat průzkum trhu a zjistit cenové rozpětí zakázky na prověření dané lokality. Cílem je získat relevantní podklady, aby mohl následně informovat veřejnost. Specialisté by měli odebrat řadu vzorků a vyhodnotit je. Radní zároveň rozhodli, že kraj podá jako možný poškozený podnět Státnímu zastupitelství v Nymburce ke zvážení podání návrhu na předběžné opatření. Díky němu by mohly do doby definitivního rozhodnutí, zda byl, nebo nebyl spáchán trestný čin, řešeny například otázky týkající se ochrany náhrady škody nebo jiné újmy.

"Věříme, že občanům Milovic a dalších obcí v okolí města žádné nebezpečí nehrozí, jelikož jsme neobdrželi od policie ani orgánu ochrany veřejného zdraví žádné informace o tom, že bychom v rámci areálu měli učinit jakákoli opatření. Považujeme však za zásadní, abychom, vzhledem k absenci oficiálních výsledků šetření, které jsou pouze prezentovány v médiích, měli o aktuální situaci na území přesné informace a mohli veřejnosti i místním zaměstnavatelům náš předpoklad oficiálně potvrdit,“ uvedl radní pro majetek Libor Lesák (ODS).

Hejtmanství už požádalo krajskou hygienickou stanici a Státní zdravotní ústav o případné stanovisko, zatím ho ale neobdrželo. Zváží proto podání podnětu na Českou inspekci životního prostředí, která případná data může krajské hygienické stanici předložit.

Smlouvu o dlouhodobém pronájmu bývalého vojenského prostoru uzavřel kraj s firmou Mladá RP v prosinci 2010. Firma měla areál využívat 40 let, za což zaplatila dopředu 25 milionů Kč. Hejtmanství jí v roce 2016 za krajské vlády hnutí ČSSD a KSČM vypovědělo smlouvu kvůli nedodržení termínů pro demolice. Společnost ale tvrdila, že podmínky neporušila.

RP Mladá budovy demolovala od roku 2012 do roku 2014. Veškerá suť byla tehdy této společnosti prodána za jednu korunu a firma se zavázala zajistit likvidaci suti podle platné legislativy. Součástí dohody byl závazek firmy RP Mladé o dočištění pozemků a protřídění a zlikvidování deponií s uloženou sutí. "Víme, že zhruba před šesti lety prováděla Česká inspekce životního prostředí průzkum tohoto území. Požádali jsem opětovně o výsledky tohoto průzkumu, protože ani v té době Středočeský kraj nedostal příkaz k provedení jakýchkoli nápravných opatření," dodal Lesák.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

5.4.2023 15:15
Navrhuji celé široké okolí vybagrovat do hloubku alespoň 10m a vše uskladnit na nově založené skládce zvlášť nebezpečného odpadu někde na druhém konci republiky.
Díky tomu se rozumně přemístí nejen tuny horniny, ale i milióny korun, vybraní jedinci si zvednou životní úroveň a stoupne i HDP České republiky.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

6.4.2023 09:26
no a jak je teda ten azbest nebezpečný, když je někde zahrnut zeminou ? byl snad někde prokázán třeba v pitné vodě či mase hospodářských zvířat jako třeba léčiva či mikroplasty ? kolik dělníků z těch výroben eternitu aj. zemřelo na rakovinu plic ? pochybuji že tenkráte měli nějaké speciální ochranné pomůcky krom obyčejného respirátoru. azbest je myslím nadmíru démonizován a pakujou se na tom jen ty firmy co ho na paletě omotají folií a zakopou do země.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist