https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/c.budejovice-a-kraj-zvazuji-moznost-stavby-spalovny-na-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České Budějovice a kraj zvažují možnost stavby spalovny na odpad

19.2.2019 08:20 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Od roku 2030 výrazně zdraží poplatky za skládky komunálního směsného odpadu. Nahradí je spalovny?
Od roku 2030 výrazně zdraží poplatky za skládky komunálního směsného odpadu. Nahradí je spalovny?
Foto | Josef Mašek / Ekolist.cz
Jihočeský kraj spolu s Českými Budějovicemi zvažují možnost stavby spalovny odpadu. Mohla by stát v blízkosti Českých Budějovic. Kraj a statutární město si chce nechat udělat studii na projekt, jehož odhadovaná cena se pohybuje v řádech jedné až dvou miliard korun. Novinářům to včera řekli českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO) a jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).
 

Spalovna by měla likvidovat odpad pro celý kraj. Od roku 2030 výrazně zdraží poplatky za skládky komunálního směsného odpadu. Svoboda proto uvedl, že České Budějovice už v minulosti prověřovaly možnosti, jak postupovat. "Můžeme to i po roce 2030 skládkovat, ale stálo by to tolik peněz, že by to většinu domácností ve městě zruinovalo. Další možná varianta je odvážet odpad k likvidaci do jiné spalovny. Ale se započtením nákladů na dopravu se to ukázalo ekonomicky srovnatelné s první variantou. Nejefektivnější se proto jeví zpracování a likvidace odpadu v místě, kde se produkuje," řekl Svoboda.

Podle něj by bylo logické, aby zařízení na likvidaci odpadu stálo přímo v Českých Budějovicích nebo v blízkosti města. "Jedná se o střed kraje, proto to má své opodstatnění," řekl. Provoz spalovny se podle něj vyplatí v momentě, kdy bude likvidovat ročně přibližně 120.000 tun odpadu. Jihočeský kraj vytvoří přibližně 150.000 až 170.000 tun směsného komunálního odpadu za rok. "Jen České Budějovice produkují 60.000 tun," uvedl.

Stráská uvedla, že spalovny v současnosti splňují potřebné ekologické parametry, a jsou proto šetrné k životnímu prostředí. "Důležité je, toto řešení je pro celý kraj, a proto chceme postupovat s městem České Budějovice v tomto projektu společně," řekla.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.2.2019 10:51
Velice zajímavé a aktuální téma. V Olomouckém kraji zvažují to samé - Veolia -

Kvůli chystanému zákazu skládkování, který má začít platit v roce 2024, musí Česko vyřešit, jak naložit s až dvěma miliony tun odpadu ročně, které zatím končí na skládkách. Už do roku 2020 musí kvůli skládkové směrnici putovat ročně na skládky o 800.000 tun směsného komunálního odpadu méně. Podle evropských cílů pro oběhové hospodářství musí dále Česko v roce 2025 využít materiálově o milion tun surovin více, než tomu bylo v roce 2016.

Je zřejmé, že půjde o byznys,kde se točí mld.Kč.

ČR patří mezi skládkovací velmoci EU. Dle dat za rok 2014 v ČR skončilo na skládkách 48,3 % komunálního odpadu, materiálově bylo využito pouze 34,8 % komunálního odpadu. Přitom závazné evropské cíle, které musí ČR k roku 2020 splnit, stanovují zvýšit podíl materiálového využití a recyklace na 50 % a snížit tak v případě ČR skládkování odpadu na minimálně 30 %. V roce 2030 pak pravděpodobně dojde i k celoevropskému omezení skládkování na pouhých 10 %.
v ČR v roce 2014 stále z 5,3 milionu tun komunálního odpadu:
• Skládkovalo 48 %
• Recyklovalo 35 % (cíl roku 2020 je 50 %)
• Energeticky využilo 12 %

Směsný komunální odpad, recyklovatelný a využitelný odpad navrhuje MŽP zdražit na skoro čtyřnásobek (z 500 na 1850 Kč/t v roce 2023). :-)

V celé Evropě je asi čtyři sta spaloven. Ve Francii sto třicet, v Německu sedmdesát, ve Švýcarsku skoro třicet, v samotné Vídni jich je hned několik.

Jak jsou na to spalovny u nás ?

spalovna Malešice, uvedena do provozu v roce 1998, instalace katalyzátorů (uvedeny do provozu v 3/2007). Od 6. 10. 2010 spalovna vyrábí elektrickou energii turbínou pojmenovanou Lilith (17,5 MW), kapacita spalovny je 330 000 tun odpadu za rok.

2)Liberec , spalovna Termizo je v Liberci od roku 1999, má kapacitu 96 000 tun odpadu za rok, zásobuje systém centrálního zásobování teplem v Liberci a má 2 protitlaké turbíny na výrobu elektrické energie o výkonu 3,5 MW.
Jediný akcionář : MVV Energie CZ a.s. vlastněná jediným společníkem MVV ENERGIE AG, Německo.
3) Brno (Sako Brno, a. s.) ,kapacita této spalovny je 248 000 tun odpadu za rok, energetickým využitím odpadu tato spalovna zásobuje systém centrálního zásobování tepla ve městě a do sítě dodává elektrickou energii. V současnosti spalovna splňuje veškeré limity emisí dané nařízením EU.
Jediný akcionář Statutární město Brno.

4) Plzeň (Plzeňská teplárenská a.s.) ,spalovna ZEVO Plzeň byla spuštěna v roce 2016 a je tak zatím v Česku nejnovější. Kapacita spalovny je 95 000 tuno dpadu za rok. Spalovna má instalovaný maximální tepelný výkon 31,65 MWt s předpokládanou roční dodávkou tepla cca 400 TJ. Pro výrobu elektřiny je instalovaný výkon generátoru 10,5 MWe.
Minimálně 90ti% podílníkem je Město Plzeň.

A teď můžeme mudrovat, co je lepší.


Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

19.2.2019 12:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/218562248410036-konec-spaloven-v-cechach/

Někdo tomu věřit bude, někdo ne, ale hovoří se tam jasně..
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

19.2.2019 12:43 Reaguje na Lukáš Kašpárek
a ještě něco o spalovně v Olomouckém kraji.....

http://denikreferendum.cz/clanek/28307-olomoucky-kraj-podle-ekologu-planuje-stavbu-spalovny-neni-to-pravda-rika-kraj
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.2.2019 14:14 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Plánované spalovny

V roce 2016 byla v ČR kapacita spaloven zhruba 770 000 tun, ale produkce komunálního odpadu cca 3,5 miliónu tun. V ČR se tedy plánuje výstavba dalších několika spaloven. Všechny tyto záměry narážejí na odpor ekologických a občanských sdružení.

Komořany (okres Most) - plánováno od roku 2015 ročně 150 000 tun odpadu. V 1.pol. roku 2013 bylo oznámeno, že se od záměru upouští

Karviná (okres Karviná) - původní plány na krajskou spalovnu- krajskou spalovnu naplánovala pětice statutárních měst a obec Horní Suchá spolu s krajem v bývalém dole Barbora v Karviné. Podle původního plánu měla ročně zpracovávat takřka 200 tisíc tun odpadu. Stavba by stála 4 miliardy, z nichž 40 procent měla uhradit EU. Krajský soud v Ostravě zrušil územní rozhodnutí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje a zastavil projekt výstavby obří spalovny v Karviné pro podjatost úředníků .

Dále :
Vřesová (okres Sokolov) - kapacita 60 000 t směsného komunálního odpadu

Mělník (skupina ČEZ)

a se objevila lokalita Opatovice nad Labem (EP Energy, a.s.-EP Holding -Křetínský)

Problematika Střední Moravy

V r.2015 založen spolek Odpady Olomouckého kraje. Ten sdružuje obce v regionu a problematiku budoucího nakládání s odpady chce řešit jako celek. Spolek navrhuje založit akciovou společnost, která pro obce, jež budou členy, likvidaci odpadů zajistí, členy Spolku města o obce.Chce vytvořit a koordinovat na území Olomouckého kraje logistický systém přepravy komunálního odpadu do zařízení na jeho využití.Zakladateli spolku m.j.Město Olomouc a Kraj olomoucký.

V únoru 2018 město Přerov a společnost Veolia Energie ČR podepsali memorandum o spolupráci, na jejímž konci má být plán na konkrétní využití spalitelné části odpadu. Přerov byl v minulosti horkým favoritem na budování krajské spalovny, takzvaného zařízení na energetické využití odpadů (ZEVO), což ve městě vyvolalo bouřlivé protesty. Radní i Veolia však odmítají, že by plánovaná technologie měla s původně uvažovanou spalovnou cokoliv společného.
Veolia plánuje v Teplárně Přerov postavit speciální zařízení, které může využít k výrobě energie kromě biomasy i takzvané tuhé alternativní palivo (TAP) pocházející z vytříděných komunálních a ostatních odpadů.
Z Memoranda cituji: „S ohledem na budoucí zákaz skládkování směsných komunálních odpadů, recyklovatelných a využitelných odpadů a v souvislosti s uvažovaným investičním záměrem ekologizace Teplárny Přerov, se smluvní strany dohodly, pokud to bude technicky, legislativně a ekonomicky možné a proveditelné, pro všechny uvedené subjekty, na spolupráci.“
Na veřejnost pak prosáklo, že se má jednat o cca 2mld investici, zabalenou do frází jak se bude zítra lépe žít.

Tož tak u nás, Moraváků.

Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

20.2.2019 07:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tož moraváku jen přípodotek těch zakladatelů Spolku bylo asi 13 zejména všechny města v kategorii ORP.

Je to strašné sledovat jak zejména humanitně vzdělaní občané řeší tento čistě technický problém, kolik demagogie do něj vnesou a jakou širokou platformu dostanou sociální inženýři zachraňující všechny neduhy světa.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.2.2019 08:08 Reaguje na Vladimír Hošek
Tihle ekomagoři jsou stejně škodliví jako byli škodliví hlasatelé placatosti Země, dokud měli v rukou moc. Jedinou rozumnou možností je jim tu moc vzít a postavit jejich spolky mimo rozhodovací procesy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist