https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cast-europoslancu-chce-odmitnout-taxonomii-cesti-ji-podporuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Část europoslanců chce odmítnout zařazení jádra a plynu mezi zelené zdroje energie, čeští ji podporují

14.2.2022 03:03 | BRUSEL (ČTK)
Podporu má návrh téměř u všech ostatních českých europoslanců. Zástupci nejsilnější středopravé lidovecké frakce tvrdí, že je nejméně pro příští desetiletí podpora obou zdrojů nutná.
Podporu má návrh téměř u všech ostatních českých europoslanců. Zástupci nejsilnější středopravé lidovecké frakce tvrdí, že je nejméně pro příští desetiletí podpora obou zdrojů nutná.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Část poslanců Evropského parlamentu chce zabránit přijetí takzvané taxonomie, která dočasně řadí jádro a plyn mezi zelené zdroje energie. Poslanci z řad zelených a socialistů začali přesvědčovat kolegy, že pravidla schválená minulý týden Evropskou komisí jdou proti snaze o klimaticky šetrnější hospodářství. Značná část dalších zákonodárců včetně většiny českých však dává najevo, že taxonomii podporuje. Úspěch snahy jejích odpůrců je proto nejistý.
 

Zařazení jádra a plynu mezi takzvané přechodové zdroje má přesvědčit investory, že se do nich vyplatí vložit peníze. Komise tím vyšla vstříc požadavkům velké skupiny unijních zemí včetně Francie, Polska nebo Česka, které chtějí využívat jeden či oba zdroje jako náhradu za uhlí či ropu. Ty chce EU v rámci cesty ke klimatické neutralitě z energetického mixu co nejdříve vyřadit.

Taxonomie ale vzbudila odpor řady europoslanců, podle nichž je spalování zemního plynu proti uhlí jen o málo šetrnější k ovzduší a jádro zase považují za rizikový zdroj. "Bude to velmi těžká bitva, ale mnoho poslanců je naštvaných za to, jak byl parlament ignorován během konzultací," popsal další motivaci k odmítnutí normy jeden z hlavních kritiků taxonomie Bas Eickhout z klubu zelených. Spolu s kolegy začal shánět podporu ostatních frakcí pro hlasování, které by se mohlo odehrát na březnové plenární schůzi EP.

Stejně smýšlí řada socialistů, kteří jsou početně druhou nejsilnější europarlamentní skupinou. Podpora jádra a plynu podle nich brzdí klimatické ambice EU. Proti taxonomii rázně vystupuje i menší klub krajní levice.

Europoslanci ani členské státy nemohou přijatá pravidla měnit, mají ale možnost je zamítnout. Potřebují pro to ale hlasy 20 států ze 27 nebo většiny členů EP. Zmíněné tři europarlamentní skupiny však nutných 353 hlasů ze 705 nemají a potřebují přesvědčit zhruba stovku dalších poslanců. Ani v rámci aktivní trojice frakcí přitom není podpora pro odmítnutí taxonomie jednoznačná.

"Chystám se hlasovat v zájmu České republiky, pro kterou je jaderná energie a plyn zásadní při přechodu na uhlíkovou neutralitu," řekla ČTK jediná česká členka socialistické skupiny Radka Maxová. Stejně jako ona se bude i řada dalších zákonodárců rozhodovat nikoli podle politické příslušnosti v EP, ale podle přístupu svých zemí k jádru a plynu.

Například trojice českých pirátských poslanců patřících do klubu zelených se hodlá rozhodnout až krátce před hlasováním a na rozdíl od řady kolegů se aktivně nezapojuje do sběru hlasů proti taxonomii. "Jedná se o krvavý kompromis mezi všemi členskými státy a jako do takového by podle mě do něj již nemělo být dále zasahováno," uvedla komunistická europoslankyně Kateřina Konečná, která chce na rozdíl od většiny členů levicové skupiny taxonomii podpořit.

Podporu má návrh téměř u všech ostatních českých europoslanců. Zástupci nejsilnější středopravé lidovecké frakce tvrdí, že je nejméně pro příští desetiletí podpora obou zdrojů nutná.

"Neschválení by znamenalo, že žádné investice do plynu a jádra by v taxonomii nebyly uznány. To se mi zdá jako málo pragmaticky výsledek," uvedl člen frakce Luděk Niedermayer (TOP 09). Lidovecká skupina sice v prohlášení taxonomii uvítala, avšak někteří její němečtí členové dávají najevo odpor vůči jádru a zatím nejsou rozhodnuti, jak budou hlasovat. Berlín hlasitě kritizuje podporu jádra, stojí však o investice do plynu.

Výraznou podporu má taxonomie mezi liberály, mezi nimiž dominují vládní poslanci ze silně projaderné Francie. "Green deal je dohoda, jejíž součástí je skutečnost, že některé země jako například Česká republika budou pro dosažení klimatických cílů používat jádro i přechodně plyn," uvedl člen liberální frakce Ondřej Knotek (ANO) s odkazem na ekologický plán EU.

Jednoznačně za taxonomií stojí většina konzervativců včetně těch českých, kteří zdůrazňují roli jádra při omezování emisí v ČR. Podle Alexandra Vondry (ODS) je klasifikace "vítězstvím Česka po více než dvouletém zápase". Proti taxonomii v současnosti jako jediný z českých europoslanců hodlá hlasovat člen nacionalistické frakce Ivan David (SPD), podle něhož "povede k dalšímu poškození průmyslu a tím k dalšímu zhoršení sociální situace občanů členských zemí, zejména ve východní Evropě".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.2.2022 07:30
Vždy, když jsem si přečetl nějako sci-fi nebo shlédl film o tom, jak se Země stala téměř neobyvatelnou a zoufale vysílá posádky ve vesmírných lodích, aby našli jinou planetu vhodnou pro pokračování rodu homo sapiens, jsem si řekl, že je to nesmysl.
Lidé přece mají pud sebezáchovy a nedovolí, aby se jejich planeta stala neobyvatelnou.
Jak je vidět, mýlil jsem se. Uznání Green Dealu jako směru dalšího "rozvoje" lidské společnosti nás do tohoto stavu spolehlivě dovede.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2022 08:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zkuste napsat konkrétně, která část Green dealu je pro Zeměkouli katastrofou a hlavně PROČ?
Normální lidé celého světa jsou přesvědčeni, že je to přesně naopak.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.2.2022 08:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Velice rád pana Hanzle.
Z
ásadním omylem Green Dealu je teze, že OZE nahradí fosil ale i jádro.
Objem surovin , které je zapotřebí získat pro tvorbu nových zdrojů elektřiny , úložišť této energie a distribučních sítí , společně s potřebou vytvořit zcela nové technologické řetězce pro jejich úpravu, zpracování a výrobu komponentů , nutně povede k obrovské exploataci dalších přírodních zdrojů a těžkému poškození životnímu prostředí.

Potřebná energie k získání těchto nových "výrobních nástrojů" je také o level výše než současnost.

Důsledkem bude pád biodiverzity a rozpad globální ekologické stability. To vše při neustále strmě rostoucí populaci a zvyšování jejich materiálových potřeb, společně se zamořováním okolí celou škálou odpadů , včetně toxických.

Řečí klasika - opera "Faust" někdy "Faust a Markétka" , jde o děj, kdy doktor Faust vyvolá pro své dobro zlé síly, které už neumí zvládnout a které ho zahubí.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2022 10:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Fakt dobrý. Že OZE nahradí fosil a někdy i jádro je určitá teze, že vy ji nevěříte, je jen váš problém.
Exploatace planety probíhá dnes a denně na celé planetě s GD nebo bez něho, vsjo róvno.
Ten doktor Faust už ďábla vyvolal dávno, právě GD je návod, jak ho zkrotit. Jmenuje se to cirkulární ekonomika a právě důslednou recyklací snad úplně všeho, co vůbec jde, se dá exploataci planety zabránit. Na vybudování OZE bude potřeba hodně energie (už dnes je třeba v Evropě skoro půlka z OZE), taky dost surovin. Ale naposled.
Vy nejste schopen navrhnout žádný aletrnativní postup, jak toho zabránit, takže v podstatě s tím souhlasíte.
Souhlasíte s těžbou a pálení fosilního uhlíku a vůbec neřešíte, co nastane, až dojde, natož co to udělaá s atmosférou.
Souhlasíte s tím, že se budou stále mohutně těžit nové a nové suroviny a vytvářet megatuny odpadu, protože odmítáte cirkulární enonomiku.
Navíc nejvícer bedákáte, když neroste ekonomika (tj. především výroba plastových krámů), tak rychle, jak v Číně, která je nejhorším prasákem planety.
Prostě máte všechno naopak, asi se vám v tom žije dost konfortně...

Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

14.2.2022 10:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Myslím, že mnohé panu Vinklerovi podsouváte, ale on se jistě sám ohradí.

Za mne je optimálním řešením v čase rostoucí globální uhlíkový poplatek (daň) z těžby fosilního uhlíku a v tomto prostředí nechť funguje volný trh oproštěný od závažné negativní externality důsledným zpoplatněním emisí uhlíku. Podobně by se měla zpoplatnit veškeré těžba a další činnosti podle vlivu na ŽP. V takovém prostředí by pak nemuseli vést "chytré" řeči ani Svoboda ani Hanz ani Vinkler či další.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2022 11:19 Reaguje na Jiří Svoboda
To by bylo určitě nejlepší, to ví všichni, ale nejde to prosadit. Největší prasáci na to nikdy nepřistoupí a bez nich je to na houby.
EU vymýšlí takovou daň sama na sebe a chce tím zatížit i dovozy, ale je to složité jak žebř a fakt nevím, jestli to má vůbec význam.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

14.2.2022 10:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Plný souhlas!
Odpovědět
MS

Milan Smrž

15.2.2022 14:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Největším problémem je klima, to bychom měli zachránit, alespoň částečně. K tomu se ale jádro vůbec nehodí, protože v tuto chvíli pokrývá 420 reaktorů 1,6% celkové zemské spotřeby, tedy abychom s tím hnuli pomocí jádra měli bychom postavit několik tisíc jaderných reaktorů během 30 let. Jak je to absurdní, ani nemusím uvádět. To asi každý chápe. Jádro je drahé, potřebuje vodu na chlazení, potenciálně nebezpečné, může vést k šíření jaderných zbraní a radioaktivního materiálu.
Jak to, že OZE nemůže pokrýt spotřebu, když to dělá v regionech s podobným klimatem jako máme my? Je mnoho regionů se stejným klimatem v okolí ČR, které jsou zásobovány lokálně produkovanou obnovitelnou elektřinou (Burgenland, Rhein Hunsrueck, Aller Leine Tal) měst (Hassfurt) a spousty obcí a městeček.
Pakliže Vám tyto argumenty nestačí, tak si přečtěte co o jádře soudí bývalí šéfové jaderného dohledu USA, UK, Francie a SRN: http://www.eurosolar.cz/byvali-sefove-americke-nemecke-a-francouzske-jaderne-regulace:-jaderna-energie-nemuze-byt-soucasti-realne-strategie-ktera-by-mohla-celit-zmene-klimatu-1404043599.html
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.2.2022 15:09 Reaguje na Milan Smrž
Řešíme Evropu, bo co budou vyvádět někde v Africe nebo J Americe nám sice možná jedno není, ale jim je úplně jedno co si o tom my myslíme.
A v Evropě je ten podíl JE kua jiný, přírodní podmínky pro OZE také, třeba u nás fakt nic moc, a ostatně i z toho fosilu nám už toho moc nezbývá.

A nebo se můžete zamyslet a pohnout s tou fúzí, to by pak byla jiná:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2022 09:20 Reaguje na Svatá Prostoto
Tuhle zimu bychom mohli pokrýt snad celou z větru, elektřina by se nemusela zdražovat VŮBEC.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.2.2022 08:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
ono není chybou, když hamižnost a pokrytecký egoismus nahradí všeobecná chudoba neb chudoba cti netratí a štěstí neubírá. Jen zjistíme, jaké hovadiny kupujeme a které nepotřebujeme...a přestat hromadit, věnovat se skutečnému žití...hledání planety je stupidní stejně jako NASA a podobní komici.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

14.2.2022 09:08 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jako já chápu, že vy plochozemci máte problém s NASA. Ale tvrdit, že jsou stupidní je trochu moc. :-)
Odpovědět
va

vaber

14.2.2022 10:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
já kdysi četl sci-fi knihu ve které se na Zemi zvyšovala teplota díky aktivnímu Slunci ,které se měnilo na supernovu, teploty na Zemi, na rovníku dosahovaly 50°C,
takové teploty už máme i dnes, vše se ale vyřešilo , na planetu se namontoval motor, vytvořila se dvě malá slunce a Země odletěla od našeho Slunce pryč do vesmíru
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2022 10:46 Reaguje na vaber
Dobrej nápad. Tam je teplota asi -257°C, to to oteplování skutečně zablokovalo. Nafurt.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

14.2.2022 11:02 Reaguje na Pavel Hanzl
A teď není okolní teplota Země -257°C?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2022 11:15 Reaguje na Jiří Svoboda
Ohřívá nás Slunce.
Odpovědět
VK

Václav Kain

14.2.2022 08:49
Ti co usilují o Green Deal nejsou vůbec normální.Jsou to šílenci kteří musejí prosadit tu svoju neskutečnou hovadinu ať to stojí co to stojí.Můžeme to zkusit referendem kdo chce Green Deal a kdo ne.U nás to tipuji na cca 10% zelených vypatlanců.V Německu a v Rakousku by to procento bylo všší.
Odpovědět
MS

Milan Smrž

15.2.2022 14:54 Reaguje na Václav Kain
Pak máte pane druhou volbu. Hodně dřeva na rakve.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.2.2022 09:17
On ten problém zastupitelské demokracie je v tom, že jednak klesá zájem
voličů o volby, protože mají problém si vybrat mezi těmi, kteří nemluví
pravdu a kteří lžou. Tím chci říci, že předvolební sliby jsou buď zcela
nesplnitelné, nebo jsou pouze vějičkou a není ani záměr je vůbec plnit.
Dalším malérem je to, že o odborných věcech rozhodují politicky laikové
maximálně po poradě s "odborníky" z řad lobbistů. Výsledkem jsou pak
různé nesmysly a paskvily, které by odborníci nikdy neschválili. Nedá se
nic dělat, protože i o politice rozhodují volby politických analfabetů
a ti volí podle slibů, sympatií a vyretušovaných fotografií na plakátech.
Čeká nás možná ještě něco horší než "gryndýl" a to může ohledně životního
prostředí zanechat takovou "uhlíkovou" stopu, kterou nezanechávají ani
všechny dosavadní zdroje CO2. Za války nikdo neřešil nejenom topení, ale
ani zplodiny z hoření budov, lesů, luk a polí, ale taky zplodiny z munice,
ropné úniky, úniky plynu do ovzduší, jedů z továren do řek, půdy a zdrojů
pitné vody. Čekal bych, že "gryndýlisti" budou v čele mírových demonstrací,
ale oni se v tomto vůbec neangažují, protože mají zcela jiné zájmy, než
skutečný zájem o lidi, přírodu a nakonec celou planetu. Jim jde o kšefty
z rozvoje OZE a souvisejících technologií, které se o to více rozhýbou
po každé válce. Co se zničí, se znovu staví a je jedno často co, aby se
co nejdříve vrátil život do "normálních" kolejí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2022 11:07 Reaguje na Břetislav Machaček
K volbám chodí standardně asi polovina voličů, to je dlouhodobě v normálních zemích normální.
Ostaním je to fuk, nebo se neorientují a nemají vzdělání ani inteligenci na to, aby se dobře rozhodli. Pokud se podaří populistům dotáhnout v volbám i ty, kteří normálně nechodí, bývá to často dost špatně. Volby prsidenta nebo ANO.

Je velice podstané, koho si lidé do vedení země zvolí. Populisté a hlupáci se chovahí jak píšete, rozumní a vzdělaní lidé využívají odborníka a věří jim. Nikdy ale není zaručeno, že neudělají chybu, ale v demokracii se dá většinou rychle napravit.

Válka je to nejstrašnější, co může nastat a to nejen ekologicky. Jenže největší stát světa je zaklet v demagogii Hordy a chová se jak Horda, normální země se musí postavit silou, Horda nic jiného neuznává. Nemají vůbec žádnou jinou možnost. Celou situaci Horda vyvolala a jen ona ji může zase uklidnit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2022 11:13 Reaguje na Břetislav Machaček
Mohutné mírové demonstrace mají význam pouze v Moskvě na Rudém náměstí, jinde je to ztráta času. Jenže Rusové mají asi vymyté hlavy totálně dohola, protože představa, že sednu do tanku (nebo můj syn) a vyrazím k sousedům vraždit a ničit s velkou šancí, že mě zmrzačí nebo zabijou, je pro normálního člověka zcela mimo chápání.
To bych se asi radši nechal zastřelit na mírové demonstraci proti válce.
Odpovědět
va

vaber

14.2.2022 10:06
již kdysi dávno byla objevena ,,teorie fekalismu,,
je to exaktní věda postavená na roveň přírodním zákonům a je proto platná v každé společnosti,
má i svoji jednotku ,, 1 blb,, jen z byrokratických důvodů nezařazenou mezi základní jednotky SI
dle definice je jeden blb takové množství blbosti které je obsaženo ve výroku,,žijeme lépe a radostněji nebo volbami můžeme vše změnit,,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2022 10:49 Reaguje na vaber
Volbami se nadá nic změnit? Fakt ne?
Když si Němci v roce 1933 zvolili Ádu Hitlerojc, nic se v Německo (a v celé Evropě) nezměnilo? Určitě ne, že?
Není ten blb náhodou ten, který to tvrdí?? A my se nemáme výrazně lépe, než za komára nebo za nácků?
Odpovědět
va

vaber

14.2.2022 15:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl voni jsou extrém na ně je to jednotka příliš malá
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist