https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cena-emisnich-povolenek-v-eu-vystoupila-na-rekord-poprve-presahla-50-eur
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cena emisních povolenek v EU vystoupila na rekord, poprvé přesáhla 50 eur Aktualizováno

4.5.2021 11:36 | LONDÝN (ČTK)
Mezi hlavními faktory, které podporují růst cen, jsou zejména přísnější cíle omezování skleníkových plynů stanovené v EU. Patří k nim ale i zvýšená poptávka po emisních povolenkách od finančních investorů.
Mezi hlavními faktory, které podporují růst cen, jsou zejména přísnější cíle omezování skleníkových plynů stanovené v EU. Patří k nim ale i zvýšená poptávka po emisních povolenkách od finančních investorů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Cena emisních povolenek v Evropské unii dnes vystoupila na rekord a poprvé přesáhla hranici 50 eur (1292 Kč) za tunu. K růstu cen přispívá mimo jiné přísnější politika ochrany klimatu a také vysoká poptávka od investorů. Cena se dopoledne zvýšila až o 1,3 procenta a dostala se na 50,05 eura za tunu. To je maximum od roku 2005, kdy EU systém obchodování s povolenkami zavedla.
 

"Je to špatná zpráva především pro všechny podniky podléhající systému ETS, tedy s nutností platit za povolenky. Jde nejen o elektrárny a teplárny, ale o celou řadu podniků těžkého průmyslu, jako jsou například hutě a ocelárny, chemičky, a mnoho dalších," řekl ČTK analytik poradenské společnosti ENA Jiří Gavor. Evropského systému obchodování s emisemi se v Česku povinně účastní asi 250 zařízení.

Cena za vypouštění škodlivin do ovzduší tak v EU ještě nikdy nebyla vyšší. Dopolední růst ale později odezněl a krátce po poledni se cena povolenek pohybovala kolem 49,40 eura za tunu. Proti předchozímu dni tak už vykazovala nepatrný pokles.

Hlavní kontrakt s vypořádáním letos v prosinci jen za duben zdražil o 14,7 procenta a od začátku letošního roku vykazuje nárůst o více než 49 procent. "Je zde mnoho faktorů, které hovoří pro růst cen. Právě proto vidíme ceny na těchto úrovních," řekla agentuře Reuters analytička Ingvild Sörhusová ze společnosti Refinitiv.

Mezi hlavními faktory, které podporují růst cen, jsou zejména přísnější cíle omezování skleníkových plynů stanovené v EU. Patří k nim ale i zvýšená poptávka po emisních povolenkách od finančních investorů. Ty na trh přilákal vytrvalý růst cen v posledních měsících a také shoda mezi analytiky, že ceny v příštích letech pravděpodobně dál porostou

V konečném důsledku se podle Gavora ze společnosti ENA růst cen povolenek dotkne všech spotřebitelů, protože táhne nahoru i ceny elektřiny. "Tak rychlý a razantní nárůst cen povolenek je do značné míry způsoben spekulací a také snahou se předzásobit na další období. Po raketovém růstu by měla přijít aspoň částečná korekce, nicméně celkový trend bude rostoucí," dodal analytik.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

4.5.2021 12:09
Dobrý byznys. V Bruseli se mlátí do hlavy, že do Eurosojuzu nepatří i Čína. To by byl balík.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2021 12:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A víte, kdo má z těch povolenek ten vejvar? Každý stát, nikoliv Brusel.
A normální stát ty peníze používá na rozvoj OZE a čistých technologií, na rozdíl od babišistánu.
Ten jimi dotuje uhláky.....

"Standardně jsou výnosy z aukcí povolenek příjmem státu, který tak přišel o 70 miliard korun (2010-2019). Šokující je, že více než 85 % tzv. ekologických investic přistálo v uhelné energetice (retrofity uhelných elektráren, teplárna České Budějovice, elektrárna Ledvice)".
https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/desitky-miliard-prednostne-energeticke-veterany-velke-solarni-parky

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.5.2021 13:11 Reaguje na Pavel Hanzl
A kdo ty peníze přerozděluje? Klika úředníků, kteří jsou velice dobře placeni. Dostáváme se tak do paradoxu, kdy státní zaměstnanci mají mnohem vyšší platy než zaměstnanci v soukromé sféře, přičemž hybnou klikou každé ekonomiky je právě ten soukromý sektor. Zdá se Vám to normální?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2021 15:17 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ty peníze nepřerozděluje nikdo. Ty jdou přímo do státního rozpočtu států, kde se ty povolenky platí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.5.2021 17:08 Reaguje na Pavel Hanzl
No a ze státní kasy jdou kam? A kdo ten tok ze státní kasy zařizuje?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2021 17:55 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V normálních státech jdou do OZE nebo přenosových sítí atd. u nás do solárního a biopalivového tunelu a něco zpět uhlákům.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

4.5.2021 13:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, sundejte si z očí rudé klapky a raději se zajímejte. ČR výnosy z emisních povolenek na financování OZE hojně využívala, využívá a bude využívat.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2021 15:15 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ten ďábel je skryt nejen ve slově "hojně", ale i "financování OZE".
Pokud naše tunely solární a biopalivový považujete za "hojné financování OZE", tak se račte podívat, kolik toho dnes budujeme a hlavně, které kapsy se těmi dotacemi plní.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

4.5.2021 16:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět motáte několik věcí dohromady a kličkujete v tématu jak zajíc při honu.

Např. NZÚ je financována z výnosu dražeb emisních povolenek. To nemá se solárním tunelem nic společného.
Nový Modernizační fond bude taktéž financován z emisních povolenek.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2021 09:14 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nekličkuji, píšu pořád to samé.
Modernizační fond taky podporuje OZE a vůbec ekologii, proto mi připadá velmi správné, že to zaplatí paliči uhlí.
Odpovědět

Viktor Šedivý

4.5.2021 19:56
"Je to špatná zpráva především ..." především pro celou evropskou ekonomiku, která má na noze zase mnohem větší kouli.
Drahé povolenky znamenají drahou produkci, která ztratí poslední zbytky konkurenceschopnosti.

Vědomí, že jsme ti nejprogresivnější na celém světě možná nějaké zelené blbce zahřeje, já bych ale dal přednost klasičtějším způsobům vytápění.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2021 08:54 Reaguje na Viktor Šedivý
Když se podíváte ale na realitu, tak překvapivě zjistíte, že právě země, které jdou nejvíce do zelených technologií prosperují nejlépe. Jak je to možné, kde máte tu "kouli na noze"??
Je to jednoduché, vždycky v historii moderní technologie přinášely prosperitu a bohatství, kdo stále zapřahal štýrské valachy a kritizoval železnici, taky skončil.
Odpovědět
JO

Jarka O.

4.5.2021 20:30
Zvláštní svět, jednotné ceny emisnich povolenek v cele EU a ještě se mění jako na burze. Takže se jejich ceny budou upravovat podle přání centralnich politiku. Jak k tomu prijdou chudší státy z jihu a vychodu EU? Za mě je to nadbytečný, sekundarni, byrokracii podporující, sikanujici, s vyrobou energie ani se snizenim emisi nesouvisejici byznys. Kdyby to někdy chtělo skončit, ani pes by po nich nestekl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2021 08:49 Reaguje na Jarka O.
"Podle MŽP byly v roce 2020 emise v EU ETS o 21 procent nižší ve srovnání s rokem 2005."
Tady je vidět, že to funguje.
Jak chcete mít normálně čistou dědinu, když skupina obyvatel bude kadit na náměstí, občurávat rohy, pálit v kamnech pneumatiky a vylívat vyjetý olej na ulici??
Pokutami, že?
A jak k tomu přijdou chudší obyvatelé dědiny, když jim ty pokuty zatěžují rodinný rozpočet??
Přitom jim dědina dává dotace na postavení vlastního záchodu, topení i likvidace vyjeťáku.
A co s těmi dotacemi dělají?
Jeden člen je sebere, prochlastá nebo někam zašije a prohlásí to za "rodinný zájem", ostatní mu tleskají a kadí na náměstí, občurávají rohy, topí pneumatikami..........

Připadá mi až děsivé, že do téhle situace se dostala ČR, která patřila až do února 1948 mezi 10 nejvyspělejších zemí světa.
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.5.2021 12:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Spatne jste se vyspal, zkuste vecer dietu, takovehle priklady zase. Na statistiku z r. 2020 ma vliv korona. O pokutach mluvite vy, ja ne. Tedy ne primarne. Hlavni bude vychova. Takovou vesnici v Evrope neznam, jinde jo.Jsou jiste vyjimky, ale nepatri do diskuze o emisich. Takze podsouvate nesmysly, ja jen rekla svuj nazor na emisni byznys.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2021 16:55 Reaguje na Jarka O.
Korona může mít vliv 3 - 5% a nikoliv 21.
Pokuty jsou ty emisní povolenky.
Ta vesnice je Evropa, ti špinavci je ČR.
Vychova je hezka věc a ty pokuty (emisní povolenky) jsou ten učitel.
Polopatičtěji to vysvětlit nedokážu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist