https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/centrem-prahy-projela-tradicni-cyklojizda-zucastnili-se-i-zastupci-ambasad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Centrem Prahy projela tradiční cyklojízda, zúčastnili se i zástupci ambasád

4.6.2021 11:51 | PRAHA (ČTK)
Akce byla uspořádána u příležitosti Světového dne jízdních kol.
Akce byla uspořádána u příležitosti Světového dne jízdních kol.
Centrem Prahy projela včera tradiční jarní cyklojízda, do které se za asistence policie i dobrovolníků zapojily desítky lidí. Akci uspořádanou u příležitosti Světového dne jízdních kol tentokrát podpořili svou účastí na bicyklu i zástupci řady ambasád. K vidění byla horská i silniční kola, sdílená kola, dvojkolo, koloběžka, dětské vozíky za kolo i handbike.
 

Účastníci akce, kterou organizuje spolek AutoMat, se vpodvečer sešli v Centrálním parku na Pankráci. Odtud vyrazili po magistrále k Muzeu a dále přes Václavské náměstí a náměstí Republiky do cíle na ostrově Štvanice. Zhruba osmikilometrovou trasu ujeli přibližně za hodinu a půl. K pravidlům cyklojízdy, která jezdci dodržovali, patří slušné a ohleduplné chování k ostatním účastníkům provozu. Zakázaná je také například jízda po chodníku.

Cílem akce je zdůraznit význam městské cyklodopravy. Organizátoři upozorňují na to, že tento způsob přepravy je nejen levný, rychlý a praktický, ale také kultivuje veřejný prostor a bojuje se znečištěným ovzduším. “Cyklojízdou chceme zároveň připomenout, že atraktivita, radost i užitek jízdy na kole závisí na kvalitě, hustotě a bezpečnosti cyklistické infrastruktury,“ uvedl za pořadatele Michal Lehečka.

Počet cyklistů v Praze vzrostl v době koronavirové krize podle AutoMatu o 30 až 67 procent ve srovnání s předpandemickým obdobím. Spolek hodlá jízdou motivovat co nejvíce lidí k tomu, aby kolo nevyužívali pouze jako sportovní prostředek, ale v každodenním životě. Projížďka byla zároveň i "odměnou" pro pravidelné cyklisty, kteří se v jejím rámci dostali i do míst, kam se v běžném provozu nepodívají.

Za Nuselským mostem se průjezd účastníků pokusilo zablokovat několik představitelů hnutí Trikolora, Svobodných a Soukromníků, podle nichž je cyklistika protežovaná a politizovaná a v hlavním městě dochází k „soustavné perzekuci a omezování motoristů“. Blokádě však zabránila přítomnost policie. Cyklisté si vyslechli nelichotivé poznámky také od několika řidičů, kteří museli počkat na jejich průjezd. Jiní řidiči ale zvonící kola podporovali máváním a troubením.

Na kolech a s vlaječkami svých států dorazilo podle organizátorů zatím nejvíce zástupců ambasád v historii akce - zúčastnilo se velvyslanectví Dánska, Lotyšska, Německa, Nizozemska, Norska, Švédska, Slovinska, Polska, Rakouska, Velké Británie a Severního Irska a také zástupci české pobočky OSN. Na dálku akci vyjádřili podporu rovněž velvyslanci Estonska a Finska.

Z českých cyklistů vyrážejí zhruba tři čtvrtiny na kolo alespoň jednou týdně. Nejoblíbenější jsou horská kola, na kterých jezdí polovina lidí. Vyplývá to z průzkumu pro bikero.cz, který zpracovala agentura Perfect Crowd. Policie loni evidovala 5258 odcizených bicyklů, o rok dříve to bylo 5106. Do statistik se ale započítávají pouze nahlášené případy, ve skutečnosti tak může být krádeží mnohem více.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

4.6.2021 12:38
"Kolik nás bylo? Při průjezdu ulicí Na Příkopech jsme napočítali 520 žen, mužů a dětí na kolech (psy na kolech nepočítaje)."

Cywe ... 520!
To je už na dvě T15 :-))))))))

Kdyby za ty peníze co cpe do Automatu raději město vystřihlo třeba přístřešek na zastávce na Bořislavce, tak by udělalo líp.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

4.6.2021 13:28 Reaguje na Svatá Prostoto
No, jeste ze to nepojmenovali Milion bicyklu - pro zdravy zivot. Ci nejak podobne.... Kdysi jsem se po Praze snazil pohybovat na kole, bydlel jsem na Letne a do Karlina to na kole celkem slo ale obecne je Praha, a zvlast jeji centrum pro cyklistiku opravdu malo vhodna. Ani v rovinatych partiich mimo historicke centrum (kde pro kola skoro vubec nikde neni rozumne misto) jako mezi Karlinem, Holesovicemi a Trojou - zadny velky provoz cyklistu nevidim, navzdory tomu, ze uz tam par cyklostezek postavili
a treba ulice v Karline jsou pro kola docela prujezdne
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist