https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceny-energii-se-podle-odborniku-na-uroven-pred-valkou-nevrati
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ceny energií se podle odborníků na úroveň před válkou nevrátí

10.10.2022 01:45 | PRAHA (ČTK)
Peníze na energii
Peníze na energii
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nelze očekávat, že by se ceny elektřiny a plynu vrátily na úroveň před současnou krizí. Vzroste tlak na úspory a vyšší energetickou účinnost. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce se na tom shodli zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost ministerstva zahraničí Václav Bartuška a analytik Michal Šnobr. Oba také očekávají, že před Českem stojí tři náročné zimy, než se podaří zásobování energiemi dlouhodobě stabilizovat.
 

"Prožili jsme minulou dekádu, kdy ceny elektřiny i plynu byly extrémně levné. Teď jsme kvůli konfliktu na Ukrajině přešli velmi rychle do situace, kdy ta cena narostla," řekl Šnobr. Podle něj se nedá očekávat, že by se po skončení konfliktu ceny vrátily na dřívější úroveň. Předpokládá, že ceny silové elektřiny by se dlouhodobě mohly stabilizovat na 120 až 180 eurech za megawatthodinu, plyn bude možné dovážet za 40 až 60 eur za megawatthodinu.

Také Bartuška předpokládá, že ceny energií zůstanou vyšší než před konfliktem na Ukrajině. Zastropování cen, které schválila vláda, podle něj pomůže ohroženým domácnostem, dlouhodobě ale bude nutné se naučit fungovat v situaci s novou cenovou hladinou. "Tlak na úspory, na účinnost, na nové zdroje, které budu úspornější, tady jistě bude," řekl. Předpokládá, že se sníží spotřeba plynu.

Odborníci se shodli na tom, že z hlediska zajištění dostatku plynu budou komplikované příští tři zimy. Pro letošek má sice Česko už zásobníky naplněné ze zhruba 90 procent, Bartuška a Šnobr ale upozornili na to, že na jaře bude nutné začít s jejich doplňováním. Na rozdíl od letošního jara už v té době nebude k dispozici ruský plyn a dá se očekávat, že nákupy budou dražší než letos.

Bartuška také řekl, že se nedá očekávat rychlé uzavření dlouhodobých smluv na dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) s hlavními dodavateli, tedy Spojenými státy a Katarem. Podobné smlouvy se podle něj dojednávají několik let. Evropské země jsou navíc podle Šnobra v nevýhodné pozici, protože když je zřejmá jejich velká závislost na dodávkách plynu, mohou jim producenti účtovat vyšší ceny. Odborníci proto předpokládají, že část spotřeby plynu nahradí energie z uhlí.

Šnobr i Bartuška také vyjádřili pochybnosti o tom, že se podaří rychle najít dohodu na společném nákupu plynu v Evropské unii. Bartuška připomněl, že se o dohodě mluví od jara, ale naráží na to, že je potřeba spolupráce evropských orgánů, národních států i firem. Firmy přitom často nechtějí zveřejňovat, za kolik plyn nakupují, protože to vnímají jako obchodí tajemství, jehož zveřejnění by je mohlo poškodit vůči konkurenci. Podle Šnobra však jsou společné nákupy v zájmu EU jako celku i v zájmu ekonomicky slabších členů, protože jinak hrozí to, že si země budou při nákupu plynu konkurovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.10.2022 05:25
Na to člověk skutečně nemusí být odborník, aby věděl, že ceny energií se na minulou úroveň nevrátí.
Debatu jsem viděl, pánové odvedli dobrý výkon, Bartuška je odborně lepší než Šnobr.
Ten ovšem zase upozornil na jednu věc. Nekoncepčnost české vlády, kdy jinam jde MPO ČR , jinam vláda zastoupená premiérem , nesedí tabulky, nesedí podklady, nesedí zveřejněné údaje apod. a zcela špatná komunikace s veřejností.
Jinak je naprosto očividné, že se všichni velcí producenti zemního plynu a LNG nemohou dočkat jak oškubají EU , která prostě kupovat energií MUSÍ.

Doba hojnosti založená na levných ruských fosilních palivech definitivně skončila a díky naprosto nepromyšlené a hloupé energetické politice EU teď všichni společně a nerozdílně "zacálujeme" myšlenkovou prázdnotu v lebkách Evropské komise. Jinak se ovšem bude platit Němcům ,průměrný plat 120 tis.Kč, a jinak Čechům , průměrný plat cca 40 tis.Kč.
Jinak to bude snášet eurokomisař, základní plat 22 367 EUR měsíčně .
A jinak to bude snášet pan Hanzl s nadprůměrným důchodem 17 299 + x Kč (montáže v SSSR) a jinak důchodce, který si v Rusku za socialismu přivydělávat nemohl.

Platí známá rovnice, že nejvíce to odskáče střední třída , která má být podle všech pouček politologie základním prvkem stability celé společnosti.
A ke slovu se dostanou populisté všeho druhu.

Pokud by se tak stát nemělo, musela by vláda ČR přijmout taková opatření, aby alespoň elektřina (ČR je 6. největší světový vývozce) byla na domácím trhu za rozumnou koncovou cenu 4-5 Kč/kWh.
Toho však tato vláda očividně není schopna, ani odborně , ani lidsky.



Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.10.2022 06:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

10.10.2022 09:00 Reaguje na Miroslav Vinkler
Stačí příklad úsporného tarifu :-).
Odpovědět
RV

Richard Vacek

10.10.2022 05:45
To jsou ty důsledky levných OZE zdrojů. Ukazovalo se to už před konfliktem, kdy v Německu, které nám a světu ukazovalo světlé zelené zítřky, byla elektřina nejdražší.
U jaderné energie se podmínky vůbec nezměnily a není moc důvodů, proč by elektřina a teplo z jaderek měly stát více. Samozřejmě, pokud preferujeme vyšší cenu z jaderek, stačí se obrátit na takové dodavatele bloků a paliva, u kterých je vyšší cena výhodou.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.10.2022 07:38
No vida, tak ne jedna zima, ale tři... Aspoň si budeme vážit tepla domova, a u srdíčka nás bude hřát pocit, že české domácnosti brzdí globální oteplování. Že se ceny energií nevrátí, to je snad jasné každému.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

10.10.2022 08:18
Dnes žádný řev o demonstraci odborů na Václaváku? Hmm, divné. Že by menší ostuda a nebo to místní pátou kolonu nezajímá, protože to nebylo proputlerovské? Tolik otázek...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.10.2022 10:56 Reaguje na Petr Eliáš
Víte co je podivné? No přece to, že odboráři protestují společně
s podnikateli a totéž mluví i skuteční odborníci. Že by to byli
sami hlupáci nechápající vládu a rozumbrady z EU? Vy tomu věříte,
že když o demonstraci ČT doslova mlčí, že nebyla? To mají vládu
vyházet z oken, aby bylo o čem psát a diskutovat? Buďte rád, že
se protestující chovají slušně a snaží se na problémy upozornit
hluché a slepé politiky. Pokud nezačnou naslouchat a pořádně se
dívat kolem sebe, tak přijdou radikálnější protestující a bude
mela o které bude co psát a o čem ohnivě diskutovat. Já po tom
netoužím a žádám vládu, aby naslouchala odborům i podnikatelům,
kterým jde o totéž a tím je záchrana ekonomiky tohoto státu!
Bez firem nebudou mzdy a ani daně a heslem se stane hr na ně!
Odpovědět
dv

10.10.2022 18:47 Reaguje na Břetislav Machaček
A co jako mají ti politici dělat, vy moudrá hlavo??? Novelizovat zákon o zachování energie?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.10.2022 20:55 Reaguje na
Tu jde o zákon o zachování energie? Tu jde o to, že
pokud konají v okolních zemích, tak už není na co
čekat a je třeba konat taky. Zakázat vývoz proudu
a plyn nahradit elektřinou, kde to jen bude možné.
Pak bude toho plynu potřeba o mnoho méně a stát
nebude muset zastropovaný plyn dotovat. Solidarita
se konat zřejmě nebude už podle záměru Německa
nalít miliardy Eur do průmyslu, aby si mohl dovolit drahý plyn a drahou elektřinu. To chce vláda dát
totéž na nákup energií přes burzu co Němci? Tak
to tedy bude průvan ve státní kase!
Odpovědět
dv

11.10.2022 11:15 Reaguje na Břetislav Machaček
Macháčku, CO konají politici v okolních zemích??? Devalvují forint?? To považujete za pozitivní??? Zakázat vývoz proudu??? Vy jste snědl talíř vtipné kaše, že??? Obdobně by se totiž okolní země zachovaly recipročně vůči ČR, tedy zákaz vývozu plynu a ropy, navíc, třeba Němci by odlifrovali své investice jinam. A tím by mimochodem docílili toho, že by spotřeba elektřiny v ČR klesla, a ČR by tuto tentokrát OPRAVDU LEVNĚ vyvážela. Plyn nahradit elektřinou???? To ale není záležitost vlády, hlupáku, to jako máte představu, že se například odřízne nějaká chacharská vesnice od plynu, a řekne se obyvatelstvu, že si mají pořídit přímotopy? Nebo že se od plynu odřízne nějaká fabriky, a řekne se jim, pořidte si elektrickou technologii???

Já se Vás zeptám......co jste udělali vy, chachaři, kteří těch energií v rámci %CR potřebujete zdaleka nejvíce???

A ještě k tomu zákazu vývozu.....ČR se v přístupových smlouvách do EU zavázala, že bude součástí jednotného trhu s energiemi, takže tohle by jaksi navíc zákaz by bez finančních postihů neprošel. Kromě toho, spousta zahraničních subjektů může mít uzavřeny dlouhodobé kontrakty s českými producenty.

Takže ZNOVU Macháčku, co kdo koná v okolních zemích, a buďte tak laskav, dejte sem odkazy vždy v jazyce té země, které se to týká. Nepoužívejte jako zdroj informací Babišovu Mafru, a cokoli, co pod tuto spadá.

Odpovědět
dv

11.10.2022 11:36 Reaguje na Břetislav Machaček

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

10.10.2022 09:03
Pánové Bartuška a Šnobr zcela jistě nemluví pravdu :-))).

Dle místního "experta" Hanzla se to v lednu zlomí a v létě je po krizi.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.10.2022 13:34 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nemyslel nějakou svoji osobní:-)?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.10.2022 10:44
No toto! Ty tankery nevozí levný plyn a nepředhánějí se nízkou cenou nám
ho dodávat? Toto věděl snad každý soudný člověk, že po odstranění ruské konkurence už plyn levný nikdy nebude! To není žádná novinka a na pokles
cen věří pouze naivní hlupáci. Minimálně tři roky nás budou ždímat co to
dá a po té už budeme pouze skanzenem bývalé prosperity.
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.10.2022 17:21 Reaguje na Břetislav Machaček
Ruská konkurence se odstranila sama.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.10.2022 19:40 Reaguje na Emil Novák
Mi je jedno, zda ji někdo odstranil a nebo se odstranila
sama, ale bez konkurence jsme se dostali do stadia závislosti na LNG a dodávkám z Norska. Politika je věc jedna a obchod věc druhá. Kdo podmiňuje jedno druhým, tak si musí uvědomit, že existuje zrcadlová odplata, která může bolet
více, než ty naše sankce a ona už bolí sakra pořádně!
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.10.2022 19:57 Reaguje na Břetislav Machaček
Jedno druhým právě podmiňuje ta ruská konkurence.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.10.2022 21:04 Reaguje na Emil Novák
A EU to nedělá? EU přece schválila sankce na ruský
plyn, ropu i uhlí a za dobíhající dodávky chtěla
platit v Eurech, které zablokuje na účtech v EU!
To je zaplacení za zboží, když se dodavatel
nedostane k penězům? Ti, co platili plyn v rublech
ho měli, dokud nepřitvrdili sankce. Kdo zničil
plynovod se můžeme pouze dohadovat a kdo plyn
sám odmítl víme taky(Polsko, Nizozemí atd.)
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.10.2022 21:17 Reaguje na Břetislav Machaček
EU žádné sankce na ruský plyn neschválila, plyn chtěla platit způsobem dohodnutým ve smlouvách a banka Gazprombank, přes kterou probíhaly platby za plyn, předmětem žádných sankcí nebyla:
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-banka-ukrajina-valka-eu-plyn-sankce-gazprombank-vojaci-mzda.A220629_150318_zahranicni_jhr
Gazprom sám přiznával, že svoje závazky neplnil, vymlouval se při tom na vyšší moc kvůli jedné redundantní turbíně, kterou odmítal převzít, přestože se na ni žádné sankce nevztahovaly.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-vyssi-moc-tak-gazprom-pred-mesicem-oznamil-snizeni-dodavek-plynu-do-evropy-209187
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.10.2022 08:52 Reaguje na Emil Novák
Německo zařízlo hotový NS 2 postavený na
základě společné smlouvy s Ruskem a to se
může? Vám nic neříkají blokace ruských
účtů v EU na kterých leží peníze za ty
suroviny? To není porušení dohod o volném
obchodu a peněžnictví? Měřte prosím vždy
stejným metrem! Vy jste tu turbínu viděl
a víte, že je opravena správně a nebo je
oprava provedena špatně? Já ne, tak to
nejsem schopen posoudit a o nezávislosti odborníků a novinářů si nedělám iluze.
Tvrdit dnes může kdokoliv cokoliv pokud
mu to cenzura dovolí. No a cenzura je,
byť u některých pouze autocenzura z obavy
o výkon svého povolání. To, co se děje
se stupňováním sankcí má odezvu při
stupňování odvetných opatření a zastaví se na úplném zastavení přímých obchodů
ze kterých budou mít prospěch překupníci.
Hitler nakupoval suroviny z celého světa
přes Španělsko a platil to přes Švýcarsko
a podobně budou obchodovat i jiní překupníci. Na takový obchod doplatí pouze naivní poctivci, kteří nakoupí
dráž totéž od téhož producenta přes vykuky, kteří si mnou ruce nad takovou
naivitou poctivců.
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.10.2022 09:47 Reaguje na Břetislav Machaček
Na povolení k provozu NS2 neexistuje žádný právní nárok ani lhůta, do které by mělo být vydáno, takže se to skutečně může. Společnost Nord stream AG samozřejmě může žalovat německý stát za vzniklou finanční újmu, stejně jako mohou německé společnosti žalovat Gazprom za vzniklou finanční újmu neplněním smluvních závazků.
Jak jsem doložil výše uvedeným odkazem, na účty přes které se platí ruský plyn, žádné blokace neexistují. Toku plynu nic nebrání, takže to není porušení "dohod o volném
obchodu a peněžnictví".
Já jsem tu turbínu neviděl a neviděl ji ani Gazprom, když ji odmítl převzít, takže těžko může tvrdit že nebyla opravena správně, navíc na jedné turbíně samozřejmě provoz Nord streamu nevisí, ten mohl naplno pracovat i bez této turbíny. Gazprom se ani ve skutečnosti na technický stav turbíny nevymlouval.
Odpovědět
JH

JH

11.10.2022 16:15 Reaguje na Břetislav Machaček
Co to plácáte o cenzuře? Kdyby tu byla cenzura, tak už byste seděl za kecy, jak jsou Rusové slušní a my na ně zlí.
Odpovědět
dv

11.10.2022 11:16 Reaguje na Břetislav Machaček
LŽETE!!!!!!!!!!!!!!!! Dejte sem jakýkoli důkaz, že EU vyhlásila nějaké sankce, které se týkají dovozu plynu z Ruska!!!!!!!!!!
Odpovědět
dv

11.10.2022 11:39 Reaguje na Břetislav Machaček
Vadí Vám, že není konkurence??? No, tak se do toho pusťte sám, Macháčku, můžete dodávat plyn ČR subjetům sám, vy vyděláte na tom klang kontra dlouhej chcechták. Proč se nechopíte v tom Chacharstánu srpů a kladiv, nezvednete své rudé pěsti, neplivnete si do dlaní, a místo ocelových ingotů neprodukujete plyn, když jej tak nutně potřebujete????
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.10.2022 13:37
Já doufám, že to takhle pan Hanzl nenechá a tyhle katastrofické předpovědi kremelských zaprodanců, kteří tu proti nám v žoldu Putina vedou hybridní válku a snaží se nalomit naše revoluční nadšení, odhalí a po právu podrobí uvědomělé kritice!!!
Odpovědět
ER

Ema Rychlá

27.11.2022 19:35
Pokud se to nestane tak budeme mít opravdu velký problém. už takhle při dnešních cenách máme velké problémy s placením měsíčního nájemného. Do toho by pan majitel rád vyměňoval okna od https://www.jis.cz a to už vůbec nevím jak zaplatíme pokud upgrade se bude započítávat to měsíčního nájemného.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist