https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cerstve-objeveny-druh-primata-se-hned-zaradil-mezi-druhy-ohrozene-vyhynutim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čerstvě objevený druh primáta se hned zařadil mezi druhy ohrožené vyhynutím

17.11.2020 02:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
Languři se od svých příbuzných fyzicky liší jen v detailech.
Languři se od svých příbuzných fyzicky liší jen v detailech.
Zaznamenání dosud nepopsaného druhu je pro vědce vždy radostnou událostí, ale v případě myanmarského (barmského) langura nadšení střídá smutek. Nově „objevený“ druh je totiž zastoupen přibližně dvěma stovkami exemplářů, které reprezentují celou jeho populaci. V den, kdy byl objeven, se tak stal i druhem kriticky ohroženým vyhynutím. Píše o tom BBC.com.
 

Objev nového druhu, zástupce nějaké hmyzí skupiny, nikdy nevyvolá takovou senzaci jako zápis nového druhu savce. U primátů je pak takový zřídkavý případ skutečně světovou událostí. Přitom v terénu pracující badatelé na území Barmy už delší dobu tušili, že jsou takovému objevu nadosah. Naznačovala do data, získaná poněkud nevábným způsobem. Rozborem DNA sesbíraného trusu zdejších primátů, langurů. Jen bobky a výsledky genetických testů ale k potvrzení nestačí.

Proto se badatelé obrátili na depozitáře světových zoologických institucí – v Londýně, Leidenu, New Yorku a Singapuru. Právě v nich totiž končily zakonzervované vzorky i celé části těl primátů, sesbírané a ulovené expedicemi před desetiletími. Tehdy nebyly genetické analýzy k dispozici a dobrodružní biologové vzorky podrobně nezkoumali. Proto existovala určitá šance, že se čerstvý trus z myanmarského pralesa podaří propojit s archivním vzorkem, popisem tělních částí a s konkrétní lokalitou. Stalo se.

Na základě těchto indicií pak mohli němečtí zoologové z německého centra pro výzkum primátů v Gottingenu zacílit sovu pozornost na konkrétní oblast, okolí chrámové hory Popa. A tady, podél pralesů, jimiž místní lidé prochází během náboženských poutí, je našly. Listožravé langury, kteří se od svých příbuzných fyzicky liší jen v detailech, ale přesto jsou svébytným druhem. Bohužel, druhem kriticky ohroženým vyhynutím. V lokalitě se totiž podařilo identifikovat jen 200-250 jedinců, žijících ve čtyřech oddělených populacích.

„Jejich největším akutním problémem je velmi pravděpodobně lov, ale chronické ohrožení vychází z rozdělení, fragmentace těchto populací,“ popisuje Christian Roos, primatolog z Gottingenu. „Lidé silně narušili jejich přirozený biotop a jednotlivé lokální populace spolu nemají kontakt.“ Snad se languři Popa, jak se tento nový druh jmenuje, brzy dočkají slíbené ochrany a podpory od místních obyvatel. Moc času – od objevení k vyhynutí - jim totiž nezbývá.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist