https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-republika-se-musi-v-oblasti-odpadu-pripravit-na-zruseni-hranic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká republika se musí v oblasti odpadů připravit na zrušení hranic

25.6.2003 15:53 | PRAHA (EkoList)
ČR se v souvislosti se vstupem do EU musí připravit také na mezistátní pohyb odpadů, ke kterému dojde díky zrušení hranic se státy Evropské unie. Právě problematice přeshraničního pohybu odpadů byla věnována třídenní mezinárodní konference, která se konala tento týden v Praze.
 

"Předmětem konference byla mimo jiné snaha nalézt takové nástroje, které pomohou zavést normy Evropské unie do národních legislativ přistupujících zemí," řekl na tiskové konferenci Ruud de Krom, předseda sekce pro přeshraniční pohyb odpadu IMPELu. IMPEL je síť inspekčních orgánů zemí Evropské unie pro životní prostředí. Ta se podle jeho slov neobejde bez kvalitní spolupráce s celními orgány a s orgány Evropské unie.

Ruud de Krom, předseda sekce pro přeshraniční pohyb odpadu IMPELu
Foto: Martin Mach/EkoList

S harmonizací legislativy s evropskými normami pomohou přistupujícím zemím státy EU právě skrze IMPEL. Jednotlivé země pak prostřednictvím svých inspekčních orgánů pomohou např. se školením inspektorů nebo svými zkušenosti z dosavadní praxe. České republice, Slovensku a Maltě pomoc nabídne Nizozemí a Velká Británie.

Českou republiku mimo jiné čeká zavedení inventarizace přeshraničního toku a pohybu odpadu tak, aby po vstupu do EU, kdy z našich hranic s Evropskou unií zmizí celnice, bylo možné monitorovat jeho pohyb mezi námi a sousedními zeměmi. Monitoring se bude týkat celé řady odpadů, od plastů a umělých hmot přes elektrošrot a autovraky až po nebezpečné a zdraví škodlivé odpady.

Přestože Česká republika ještě není plně v Evropské unii, v IMPELu je za ni Česká inspekce životního prostředí a české centrum IMPEL by s největší pravděpodobností mělo sídlit na brněnském inspektorátu ČIŽP.


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist