https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-pohranici-ziskalo-od-eu-10-miliard-korun.penize-pomohly-prirode-i-pamatkam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České pohraničí získalo od EU 10 miliard korun. Peníze pomohly přírodě i památkám

9.6.2024 00:40 (ČTK)
Krušné hory - Božídarský Špičák
Krušné hory - Božídarský Špičák
Projekty ochrany přírody, obnovy památek nebo podpory záchranářů v českém pohraničí získaly z evropského programu Interreg V-A v posledních letech asi deset miliard korun. Díky unijním dotacím také třeba vznikl Hornický region Krušnohoří s památkami z období těžby rud v Krušných horách na německé i české straně.
 
Interreg pomohl financovat i sledování pohybu vlků a rysů v Národních parcích Šumava a Bavorský les, cvičení záchranářů v těžkém terénu v horách na hranicích s Polskem, cyklotrasy kolem řek Bečvy a Váhu v česko-slovenském pohraničí nebo napojení odstavných ramen hraniční řeky Dyje na Jižní Moravě a v Dolním Rakousku.

V uplynulém obdobím 2014 až 2020 dostalo peníze z Interreg V-A 1428 projektů. Většinou byly příjemci dotací obce a kraje a jejich příspěvkové organizace, oznámilo státní Centrum pro regionální rozvoj (CRR), které mělo rozdělování peněz a kontrolu projektů na starosti.

"Jednotlivé programy se postupně ukončovaly od prosince 2023 do března 2024, kdy jsme vyřídili poslední žádosti o platbu," sdělil ředitel odboru evropské územní spolupráce CRR Jiří Jansa. Do letošního května se ještě protáhla dotační výzva v Interreg V-A ČR–Polsko, která měla pomoci s uprchlickou krizí po ruské invazi na Ukrajinu.

Právě na přeshraniční projekty mezi Českem a Polskem byl v programu největší podíl peněz, skoro polovina z celkového objemu. Největší příspěvek v programu Interreg - přes 416 milionů korun - získal česko-polský projekt "Od Zámku Frýdlant k zámku Czocha – bezpečná silniční síť", který měl za cíl zpřístupnit kulturní a přírodní dědictví Frýdlantska a Dolního Slezska.

Program Interreg pokračuje dál. Na roky 2021 až 2027 je v něm pro přeshraniční projekty k dispozici asi 14,7 miliardy korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

9.6.2024 06:59
neefektivní vyhazování peněz.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

10.6.2024 12:02 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Na co jsme si řekli, že je chceme, na to jsme je dostali...
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

9.6.2024 10:18
Reklama, nebo snad díkůvzdání EU, že nám v uplynulých letech milostivě vrátila pár drobných, z příspěvků členských zemí EU a jejích daňových poplatníků, a tím finančně přispěla k realizaci několika vybraných investičních akcí a pár podivných aktivit, které by sotva někdo na svůj náklad realizoval? Poděkování EU, že svými dotacemi křiví trh a zajišťuje práci pro poradenské firmy, centra rozvoje a jejich pracovníky.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

10.6.2024 12:09 Reaguje na Tonda Selektoda
Co to rozkládáte o vrácení pár drobných :-)?
Vy to možná cíleně nechcete chápat, ale my jsme si tyhle peníze brát nemuseli, Evropa nám je nedala příkazem ani za trest :). Takže jestli jsme je utratili málo efektivně (a já si myslím, že částečně určitě jo), je to čistě naše chyba a ostuda.
Víte, Evropa "svými dotacemi" nekřiví trh. Evropa se snaží podpořit rozvoj chudších členských zemí a pomoci jim realizovat důležité akce, které by jinak samy nedaly. Bohužel nám z EU nedodali taky trochu pokročilejší myšlení, jak vidět z četných příkladů :-), takže část těch dodaných prostředků je vynaložena neefektivně.
Pojďme se to tedy - místo obligátního stěžování a chytračení - snažit zlepšit. I vy můžete dávat návrhy na smysluplné projekty, zapojit se. Tady to nevytrhnete :-)!
Odpovědět
PE

Petr Elias

10.6.2024 09:19
Opět nastoupí blábolení místních nevzdělanců o tom, jak je UE zlá a jak zní musíme pryč. :D Moulové - z EU dostáváme daleko víc, než do ní odvádíme. Nebudují se jen rozhledny apod., ale třeba se vybudovalo a opravilo víc jak 500 km dálnic a silnic a víc jak 1000 km železnic. :D A stupidní blekotání o ,,dividendách,, si nechte od cesty...na tuhle blbost už fakt nemám náladu. :D
Odpovědět

Radek Čuda

10.6.2024 15:25
On by to nebyl tak smutný příběh, kdyby EU vzkvétala a nevěděla co s volnými zdroji. Bohužel situace je zcela opačná a ačkoli beru, že zejména ti, kdo nějaký příspěvek ze společného dostali jsou rádi, tak nelze nevidět kde se ty peníze berou ...

Ostatně ... https://echo24.cz/a/H7ZQ7/eu-potrebuje-penize-spolecny-dluh-splacet-bude-i-cesko

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist