https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-ramsarsky-vybor-nesouhlasi-s-pripravou-stavby-kanalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český ramsarský výbor nesouhlasí s přípravou stavby kanálu

23.11.2020 12:26 | OSTRAVA (ČTK)
Proti přípravám kanálu se postavili také ostravští zastupitelé, zástupci ekologických organizací, Ostravská univerzita nebo desítky vědců. Projekt je podle nich nadbytečný a zastaralý a nenávratně poškodí krajinu. Stavbu kanálu naopak prosazuje prezident Miloš Zeman.
Proti přípravám kanálu se postavili také ostravští zastupitelé, zástupci ekologických organizací, Ostravská univerzita nebo desítky vědců. Projekt je podle nich nadbytečný a zastaralý a nenávratně poškodí krajinu. Stavbu kanálu naopak prosazuje prezident Miloš Zeman.
Foto | Adam / Flickr
Český ramsarský výbor (ČRV) nesouhlasí s usnesením vlády, která schválila přípravy první části vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe. Záměr splavnění řeky Odry od Ostravy po stání hranici s Polskem považuje ve všech možných variantách za škodlivý životnímu prostředí. Předseda ČRV Mojmír Vlašín to uvedl ve stanovisku, které má ČTK k dispozici.
 

Záměr podle něj přímo ohrožuje chráněná území - hraniční meandry Odry a ptačí oblast Heřmanský stav - Odra - Poolší. "Na základě veřejného slyšení v Senátu je ČRV přesvědčen, že vláda jednala na základě neúplných a částečně zmanipulovaných údajů o ekonomické a ekologické výhodnosti projektu," uvedl Vlašín.

První etapa projektu, jejíž přípravu schválila vláda v říjnu, by měla stát zhruba 15 miliard korun. Stavba koridoru by mohla začít po roce 2030. Úsek by měl začínat v ostravské části Svinov a pokračovat k polským hranicím, kde by se měl napojit na polskou část vedoucí až k městu Kędzierzyn-Koźle.

Proti přípravám kanálu se postavili ostravští zastupitelé, zástupci ekologických organizací, Ostravská univerzita nebo desítky vědců. Projekt je podle nich nadbytečný a zastaralý a nenávratně poškodí krajinu. Stavbu kanálu naopak prosazuje prezident Miloš Zeman.

ČRV je poradním orgánem ministerstva životního prostředí ve věci ochrany mokřadů podle Úmluvy o mokřadech a je složen ze zástupců Ministerstva životního prostředí, pracovníků státní ochrany přírody, pracovníků vědeckých a výzkumných pracovišť a zástupců nevládních organizací. Takzvaná Ramsarská úmluva je první mezinárodní úmluvou zaměřenou na ochranu a rozumné využívání přírodních zdrojů a jednou z mála úmluv chránících určitý typ biotopů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

23.11.2020 13:26
V článku postrádám naprosto zásadní informaci, co že to ten ramsarský výbor je.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

23.11.2020 13:45 Reaguje na Jan Šimůnek
Tuzemští zástupci partičky států, které se rozhodly chránit mokřady.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.11.2020 13:46 Reaguje na Jakub Graňák
Bojují proti partičce, která se prostřednictvím kanálu rozhodla tunelovat státní pokladnu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

23.11.2020 14:01 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jak prosté:-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.11.2020 13:45 Reaguje na Jan Šimůnek
Poslední odstavec v článku.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.11.2020 15:14

DOL je naprostou fantasmagorií, nemající opodstatnění ekonomické nebo environmentální.

Proti jsou ekologové, vědci, samosprávy, občané a snad i většina politiků.

Pro jsou bankéři,nadnárodní stavební firmy , prezident a Andrej Babiš + většina zkorumpovaných politiků
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.11.2020 15:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Velmi hezky to vystihl rakouský president pan der Bellen, jen povytáhl obočí a řekl: "a kdy dostavíte dálnice na hranice"?
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.11.2020 07:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Odpověď panu Bellenovi:
"Až jejich výstavbu přestanou vámi řízení a placení ekologičtí neziskovkáři blokovat."
Odpovědět
JO

Jan Omasta

23.11.2020 18:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Taky si myslím. Když bankéři potřebují investovat, ať investují do rychlostní železnice. Z kanálu my občané nebudeme nic mít, i kdyby to rentabilní bylo. Jestli se průplav v budoucnu vyplatí, tak ať si ho postaví později.
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.11.2020 07:42 Reaguje na Jan Omasta
Když do toho jdou bankéři, tak z toho zřejmě zisk bude.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

24.11.2020 08:16 Reaguje na Jan Šimůnek
Funguje to takto, straty kompenzuje štát, zisky si rozdelia bankári.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.11.2020 09:08 Reaguje na Vladimir Mertan
Názorný příklad je třeba elektrárna v Turecku. Postavila ji česká firma Vítkovice Machinery Group. Vzhledem k tomu, že ji protistrana nezaplatila, nakonec ji zacálujeme všichni v Česku.
Odpovědět
MV

Martin Vlk

25.11.2020 08:42
Pokud vím, tak zatím nebylo upřesněno, kudy přesně ten kanál povede a ani jaký bude mít výškový profil. Tyto věci jsou zatím stále otevřené. Jediné, co je jisté je, je lokalita, kterou to má vést. Takže jakékoliv stanovisko o škodlivosti je směšné. Vyjadřovat se dá až ke konkrétnímu návrhu. Za sebe mohu říci, že všichni ti, kteří jsou proti už v tomto okamžiku, není třeba brát nadále vážně. Jsou proti jen proto, aby byli vidět. Je to stejně in, jako blokovat stavbu dálnice do Vídně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist