https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-sobestacny-dum-otestuje-moznosti-energeticke-sobestacnosti-na-developerskem-projektu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český soběstačný dům otestuje možnosti energetické soběstačnosti na developerském projektu

25.4.2019 01:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jaroslav Vondřička (vlevo), ředitel společnosti V Invest, a Pavel Podruh, ředitel projektu Český soběstačný dům.
Jaroslav Vondřička (vlevo), ředitel společnosti V Invest, a Pavel Podruh, ředitel projektu Český soběstačný dům.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hejna / Český soběstačný dům
Český soběstačný dům spolu s developerem vytvoří v rámci připravovaného developerského projektu laboratoř nápadů, která otestuje možnosti energetické soběstačnosti a zdrojové šetrnosti budoucích developerských projektů. Informuje o tom Pavel Podruh z Českého soběstačného domu.
 

Český soběstačný dům se dříve jmenoval Český ostrovní dům a veřejnosti byl znám díky pořádání studentských architektonických soutěží, které měly jasné zadání. Navrhnout ostrovní dům, tedy dům, který není napojený na žádné vnější inženýrské sítě. Letos v lednu se název změnil na Český soběstačný dům, který přesněji vystihoval rozšiřující se záběr.

Aktuální novinkou je, že Český soběstačný dům se dohodl s developerem V Invest na vyčlenění část jednoho z developerských projektů pro laboratoř nápadů. V ní bude tým odborníků Českého soběstačného domu a developera hledat efektivnější a ekonomickou cestu k rozšíření prvků energetické soběstačnosti do větších developerských celků. Developer bude mít svého zástupce v porotě letošního ročníku studentské soutěže Český soběstačný dům a bude se podílet na zadání soutěže pro příští rok.

„Baví nás hledat řešení složitých situací, protože to je dobrá příležitost nalézat nové technické a technologické postupy, které můžeme později využít i u jiných projektů," říká Jaroslav Vondřička, partner a ředitel společnosti V Invest. "A energetická soběstačnost je přesně takovou výzvou."

„Jednali jsme už s mnoha developery, ale jejich zájem často končil u získání dalšího ‚ekologického razítka‘ a o využití našeho jména," říká Pavel Podruh z Českého soběstačného domu. "Ve V Investu jsme od začátku viděli skutečný zájem něco reálně dělat a vůli ke změně, a to je pro nás důležité."

"V současnosti tipujeme vhodné projekty s tím, že jako nejvhodnější vidíme část našeho největšího projektu Nová Valcha v Plzni. Jde o velké rozvojové území obklopené přírodou. Pro částečně soběstačné domy je to tedy ideální prostředí,“ říká Jaroslav Vondřička.

"Nepobíráme žádné dotace, nepoutáme se ke stromům, ani nehlásáme dokonalost obnovitelných zdrojů. Snažíme se hledat cesty, jak snížit ten roční průměr 48 procent elektrické energie vyrobené z uhlí. Je dobré vědět, co proudí v našich zásuvkách,“ říká Pavel Podruh.

Český soběstačný dům získal jako první český projekt nejvyšší ocenění Evropské komise, tzv. EU Sustainable Energy Award. Získal také ocenění OSN tzv. SDGs Award a zvítězil v hlasování veřejnosti v „energetických oskarech“ E.ON Energy Globe Award. Za uplynulé tři roky projekt vyvinul komplexní systém řízení energeticky soběstačných budov a spolu s partnerem, společností GWL Power, přivádí na svět také zcela nový prototyp bateriového úložiště pro domácnosti.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Lu

Lukáš

26.4.2019 08:39
Ano tyto nápady vypadají na první pohled pěkně a užitečně, ale má to několik pořádných háků.

1. platná legislativa hází těmto projektům stále klacky pod nohy, tím mám na mysli především přístup stavebních úřadů. Abych byl zcela konkrétní, zkuste na stavebním úřadu předložit projekt, kde na splachování a nepitnou potřebu vody budete uvažovat se zachytáváním dešťovky nebo vody ze studny, používat kompostovací WC, DČOV s retencí v zahradním jezírku a tak podobně. Tvrdě narazíte. U bytových komplexů je to zcela sci-fi.

2. když si chcete nainstalovat fotovoltaiku, tak vám správce sítí, háže klacky pod nohy. V našich podmínkách si jenom s fotovoltaikou nevystačíte, takže připojení na veřejnou síť je nutné. Čistě ostrovní systémy nejsou v ČR celoplošně reálné.

3. čím víc se bude takto šetřit, tak ceny energetických komodit budou více a více zdražovat, protože výrobci a distributoři se o zisky připravit nenechají.

4. dotační tituly na tato opatření jsou cestou do pekel, protože pokřivují skutečnost ještě více.


Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist