https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-tesin-jedna-s-hasici-o-pomoci-pri-udrzbe-zelene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český Těšín jedná s hasiči o pomoci při údržbě zeleně

3.7.2019 00:11 | ČESKÝ TĚŠÍN (ČTK)
Kvůli extrémnímu suchu musel Český Těšín na Karvinsku přijmout několik opatření, která mají ochránit veřejnou zeleň.
Kvůli extrémnímu suchu musel Český Těšín na Karvinsku přijmout několik opatření, která mají ochránit veřejnou zeleň.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kvůli extrémnímu suchu musel Český Těšín na Karvinsku přijmout několik opatření, která mají ochránit veřejnou zeleň. Město navíc začalo jednat i s dobrovolnými hasiči, kteří by podobně jako v roce 2015 mohli pomoci při péči o mladou výsadbu v parcích. Novinářům to včera sdělila mluvčí radnice Dorota Havlíková.
 

"V Českém Těšíně jsme během posledních zhruba deseti let v rámci rozličných projektů na revitalizaci parků, náměstí a dalších veřejných prostranství nechali vysadit stovky nových stromů, tisíce keřů a vznikly zde i desítky nových okrasných záhonů. Potřebují pravidelnou údržbu i zálivku," řekla Havlíková.

Přestože večer a v noci na včerejšek kraj zasáhly bouřky, přetrvávající sucho nezmírnily. "Večerní bouře napáchala škody především na stromech bez toho, aby přinesla vydatnější zálivku," uvedla mluvčí.

Město tak kvůli dlouhodobému suchu například pravidelně neseče trávu a nyní zintenzivnilo zalévání. "Z důvodu dlouhodobého sucha neprovádíme plošné sečení travnaté plochy na požadovanou výšku, ale necháváme travnatou plochu růst bez seče do té doby, než sucho a vedra pominou a začne se ochlazovat a pršet. Trávníky jsou bez závlahy a častá seč napomáhá vysychání půdy," uvedla referentka veřejné zeleně Lada Večeřová.

Kvůli vysokým teplotám se navíc od pondělí zalévají okrasné truhlíky denně. Dříve stačila zálivka každý druhý den. "Jsou to tisíce litrů vody, jen jedna pyramida s muškáty spotřebuje 200 litrů. K zalití závěsných nádob na stožárech veřejného osvětlení je navíc nezbytná mechanizace, jelikož jsou umístěny ve výšce více než dvou metrů," uvedla Večeřová.

Kromě závěsných nádob s letničkami podle mluvčí potřebují speciální péči třeba i mladé stromy vysázené v posledních dvou až třech letech, ale také hortenzie či růžové záhony. "Suchem trpí zejména mladé, nově vysazené stromy či květiny, které ještě nemají dostatečně bohatý kořenový systém a nedokážou tak čerpat dostatek vláhy ze země," doplnila Večeřová.

S podobnými problémy se město potýkalo v letech 2017 a 2015. Hasiči tehdy dováželi do parků tři cisterny vody a denně se spotřebovalo 35 metrů krychlových vody. Mimořádné zalévání tehdy přišlo město na 300.000 korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.7.2019 08:45
Osobně bych všechny zbytné a zbytečné "okrasy" posdělával, příp. nahradil umělohmotnými dekoracemi. Chápu, že je to zaměstnání pro zahradníka, ale je otázka, zda to občan docení a nakolik to přispívá ke zlepšení klimatu ve městě. Za trávníky palec hore:-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist