https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesmad-zdrazeni-dopravy-muze-zlikvidovat-dopravce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česmad: Zdražení dopravy může zlikvidovat dopravce

5.9.2003 15:06 | PRAHA (ČIA)
Chystané výrazné zdražení dálničních známek pro nejtěžší nákladní vozidla a zvýšení spotřební daně u nafty může ve spojitosti s dalším nárůstem cen povinného ručení a zavedením elektronického mýta v SRN a Rakousku znamenat praktickou likvidaci mnoha podnikatelů v silniční dopravě. To bude mít negativní dopady do zaměstnanosti i do hospodářství jako celku. Tvrdí to alespoň prezident Sdružení autodopravců Česmad Bohemia Vladimír Starosta.
 

Ten se také obrátil dopisem na premiéra Vladimíra Špidlu, aby s ním jednal o vzniklé situaci. Česmad totiž zastupuje zájmy téměř dvou tisíc podnikatelů v mezinárodní nákladní a osobní silniční dopravě, což představuje 80 procent kapacit v mezinárodní dopravě na českém trhu. Jak řekl ČIA mluvčí sdružení Martin Felix, Úřad vlády slíbil určit termín schůzky do pondělí 8. září.

Autodopravce podle textu dopisu, který má ČIA k dispozici, nejvíce znepokojuje náhlý růst nákladů zapříčiněný téměř ve všech případech rozhodnutím vlády a následným projednáním Poslaneckou sněmovnou. Jedná se zejména o zvýšení ceny ročních dálničních kuponů pro vozidla nad 12 tun o dva tisíce korun a pak hlavně zvýšení spotřební daně z nafty o 1,80 koruny za litr.

Zvýšení spotřební daně o stanovenou částku totiž při průměrném proběhu vozidel 12 tisíc kilometrů měsíčně přinese autodopravci nárůst nákladů na jedno vozidlo o zhruba 80 tisíc korun ročně. Při současné situaci v sektoru silniční dopravy je přitom takřka nemožné promítnout tyto náklady do přepravních cen. Zvýšení spotřební daně v takovém rozsahu prý nelze zdůvodnit ani požadavkem Evropské unie.

Sdružení autodopravců Česmad Bohemia již několik let žádá vládu o vytvoření ucelené koncepce rozvoje dopravy obecně a zvláště o stanovení dlouhodobého plánu vývoje daňové zátěže silniční dopravy tak, aby se podnikatelská sféra mohla v předstihu připravit. "Fakt, že zvýšení spotřební daně z nafty bylo do novely zákona o spotřebních daních zařazeno opět až na poslední chvíli a s autodopravci nebylo konzultováno, svědčí nejen o nekoncepčním přístupu, ale také o přezíravém postoji vládních míst k podnikatelům," tvrdí Starosta.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist